Форуми - Любим форум скрипт

Дискусията в 'Скриптове и CMS-и' стартирана от crowdadmin, Ноем 2, 2008.

?

Любим форум скрипт

 1. vBulletin

  20 глас(ове)
  23.8%
 2. phpBB

  41 глас(ове)
  48.8%
 3. Invision

  16 глас(ове)
  19.0%
 4. SMF

  18 глас(ове)
  21.4%
 5. друг

  8 глас(ове)
  9.5%
Допуска се повече от един глас.
 1. crowdadmin

  crowdadmin New Member

  Рег.:
  Септ 5, 2008
  Съобщения:
  160
  Харесвания:
  7
  Точки:
  0
  Какви скриптове използвате за форуми? Какво харесвате или не в тях? Кой и защо ви е любим?
   
 2. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  23,089
  Харесвания:
  1,833
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  От: Форуми

  Аз съм за vBuletin.
  този скрипт ми е направило много добро впечатление.;)
   
 3. po_taka

  po_taka New Member

  Рег.:
  Септ 27, 2008
  Съобщения:
  400
  Харесвания:
  13
  Точки:
  0
  Професия:
  PHP programmer
  Място:
  Пловдив
  От: Форуми

  Invision според мен е най-добрия, е не мога да си го позволя $, ама пак най-много ме кефи.

  Даже е много по-напред пред другите, ама мнооогооо
   
 4. crowdadmin

  crowdadmin New Member

  Рег.:
  Септ 5, 2008
  Съобщения:
  160
  Харесвания:
  7
  Точки:
  0
  От: От: Форуми

  Някакви доводи защо?
   
 5. radev

  radev Well-Known Member

  Рег.:
  Апр 11, 2008
  Съобщения:
  3,482
  Харесвания:
  88
  Точки:
  48
  Професия:
  Head of Web Designers
  Място:
  Sofia
  От: Форуми

  човека се е обосновал, не го мъчи повече
  за него ipb рулира и кърти мивки и тва е..
   
 6. po_taka

  po_taka New Member

  Рег.:
  Септ 27, 2008
  Съобщения:
  400
  Харесвания:
  13
  Точки:
  0
  Професия:
  PHP programmer
  Място:
  Пловдив
  От: Форуми

  е защо само аз да обяснявам защо :)

  Един от първите форуми в който се регнах беше ( и е ) ипб , това '04 и още го посещавам редовно , и свикнах с него, всички други ми излгежда ненаредени.

  и по-красив форум от стандартния скин на ипб до сега не съм жидал.
  // е това не ме карайте да обяснявам - лично мнение
   
 7. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  1. Като най-функционален все още си остава vBuletin. Невероятен, но платен.

  2. phpBB са ми слабост още от двойката. След като не издържаха на спама (налагаше се човек да си прави десеторни защити) и разделянето на екипа, часто от който се зае да прави Invision, загубих интерес, в един момент Invision дори ги задмина. Но сега се реваншираха със страхотна тройка. Направиха си труда и за интегрирането й с доста CMS-и. Единствен недостатък е сео-неиздържаността и най-вече нелепицата, че преместването на тема се отразява на нейния URL. За съжаление, недостатъкът е доста съществен и се налага поне половин час допълнителна работа по оптимизацията.

  3. Invision - добро начало, но се оставиха на течението.

  4. SMF - приличен и удобен интерфейс, място в тройката, но не и първо място.

  5. други - има още няколко по-несъществени скрипта, няма да ги визирам поотделно. Може би трябва да се обърне внимание и на ASP или Perl форумни скриптове (пр. Ikonboard беше доста бърз), но в този форум едва ли ще е подходящо наистина - почти всичко е на PHP покрай блоговете.
   
  Последно редактирано: Ноем 3, 2008
 8. TretiKolovoz

  TretiKolovoz Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2007
  Съобщения:
  1,235
  Харесвания:
  73
  Точки:
  48
  Място:
  Penn Station
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Phpbb3 за мен е най-доброто. Казвам го от позицията на познавач. Двойката все още се ползва масово, но е далеч по-назад. Спам роботите никога не са били проблем за двойката благодарение на един малък мод, който се инсталира за 2 минути и пита хората при регистрациия кога е създадена българската държава.
  Тройката е огромна крачка напред и е нещо, което няма алтернатива - нито платена, нито безплатна. И двата платени гиганта вБюлетин и Инвижън са доста тежки, факт който не може да бъде оправдан по никакъв начин. За един прост форум нямам намерение да наемам сървър или да търся вършещ работа споделен хостинг в Канада, Танзания или не знам къде си. Ярка илюстрация на другите проблеми е кирилизацията на вБюлетин, която още не може да се оправи в тукашния форум.
  Последното предимство на phpbb3, което искам да изтъкна, е факта че хората са свикнали да работят с него. Това е от голямо значение защото форум не се прави за админите и модераторите, а за обикновените юзъри и на тях трябва да им е лесно и приятно.
   
 9. coolice

  coolice Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  12,248
  Харесвания:
  658
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  двоиката на пхп бб е по добра от троиката поне псоред мен особено за сео ама всеки си знае

  а за вбюлетина не товари толкова винаги и позволява ограничдение на ресурсите например макисмално процесорно време

  а за кирилицата трябва да ме отмързи да я оправя ама нали ползвам интерфеис на латиница по стар навик и не ми пречи :) батета зает съм и с други задачи и доста проекти и затова така с кирилицата...
   
 10. crowdadmin

  crowdadmin New Member

  Рег.:
  Септ 5, 2008
  Съобщения:
  160
  Харесвания:
  7
  Точки:
  0
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Почвам от там, дето имам най-малък опит...

  vBuletin
  Аз лично никога не съм администрирал такъв. Носи му се слава на доста товарещ. На времето правеше доста често проблем с базата (почти няма такъв, който да не съм сварвал в "имаме проблем с базата данни" или "в момента базата е претоварена"). Да, можеш да му сложиш лимит, но това не се ли отразява на потребителите (второто съобщение примерно). Има и доста прилично изглеждащи и мод-нати като http://forums.cgsociety.org/ , но не знам на каква цена.

  BB
  Администрирал съм втората версия. Сравнително бърз и прост. Долу-горе носи на променяне, мод-ване и скинове (намирам го за доста важно да те различават и запомнят или да пасва с дизайна на сайта, ако е форум към сайт). По подразбиране обаче възможностите му са най-слабите в сравнение с останалите. Мод-овете са доста неконтролирани и съответно носят рискове. Сложихме един такъв към сравнително популярен сайт. Чиста инсталация, всичко по подразбиране, captcha, забрана на всякакви аватари, подписи и hotlink-ване.
  Всеки втори ден го намирахме изнесен, deface-нат или с по 15К бот-ски коментари в различни теми. SEO не сме и пробвали.
  Трета версия изглежда по-добре и по-мощна по подразбиране. Май още не съм я виждал cusom-изирана (що-ли...). Като потребител наличието на трети бутон за пост-ване (тая работа със запазването) ме нервира доста, а и промяната на линка при местене...

  Invision
  Кошмарен е. По принцип е мислен за support на корпоративни сайтове. Има доста фин контрол над потребителите и правата им, доста възможности. Работи добре и изглежда най-прилично out-of-the-box.
  И дотам...
  Не знам параноя да не ги окраде някой ли ги гони или политика да продават допълнително собствени модове, ама кода отзад е тип "спагети". Една страница се сглобява от 50-ина файла, които пък са написани максимално неразбрано (ОК, не съм професионален дивелъпър, ама обикновено разбирам какво гледам). Генерира ужасно много заявки. Съответно товари доста (гонили са ме от евтин хост при 30-ина посетители едновременно). Ако решиш да бъзикнеш нещо, без значение скин ли мод (освен ако просто не подменяш картинки и CSS), пипнеш едно-гръмнат 50. Мод-ването ми отнемаше по два дена в псуване и борба. Плащаш уж за съпорт, ама той отговаря с "ама Вие сигурно сте се опитали да промените нещо, вижте си условията - нямате право, а ние не можем да поемем отговорност". Ако пишеш във форума им за проблем, те трият.
  Като сложиш 5 модификации на кръст и работата си е*ава мамата тотално.
  Подкараш го веднъж, не смееш да барнеш нищо и мине-не мине нещо просто спира да работи без причина и обяснения. Айде пак псуване и backup...
  SEO-то изглежда работи добре... само да не индексираше с предимство принтерските страници, lo-fi и смахнатия дървовиден вид, дето ти опропастяват всякакви попадения от търсачки. Да, можеш да барнеш кода за да разкараш изобщо линковете към такива, ама виж горния абзац...
  Хак-вали са ми такъв форум въпреки защитите, имал съм проблем с ботове, макар и не чак като с BB. Официалните форуми и на vBuletin и на Invision са били многократно deface-вани, което май е достатъчна атестация за сигурността. Информативни съобщения тип
  Код:
  IPB WARNING [2] in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument (Line: 2728 of /sources/action_public/usercp.php)
  са си ежедневие в иначе работещ форум.
  Плащаш си за ъпдейти, ама поне половината потверсии са просто неизпозлваемо бъгави и ти срижат всичко, градено до момента (почвайки с любимия бял екран и във форума, и в админския панел след логване).

  SMF
  За момента ми е любимия.
  Прост, изчистен. По подразбиране има функционалност някъде между bb и Invision. Обаче бидейки прост и с отворен лиценз носи на модифициране страшно много. Модове, скинове и езици има доволно много. Инсталират се с 2-3 клика през админския панел (ако си със скина по подразбиране, ако не модифицирането става с 2-3 paste-а). Ъпдейт-ването до последна версия, включително модовете става пак така и то за секунди без downtime. Самичък си поддържа, поправя и оптимизира базата. Звучи зловещо, ама до сега проблем не съм имал.
  Много лек, умна система за кеширане (изобщо ги няма проблемите на Invision-а при опит да кешираш накои потребители с дни да не виждат каквато и да е промяна и да си мислят че никой не е писал). Нещата се разместват лесно без проблем.
  Проблем с хак-ване и ботове досега не съм имал, нито съм чувал някой някога да е имал. Не съм срещал и exploit-и.
  С Pretty URLs получаваш форум.com/категория/име-на-темата, заглавията са под контрол, има мод NoFollow All Links (работи дори за подписи и линкове в профилите на потребителите). Доста мощен и гъвкав Ad Managment, позволяващ поддържщи html рекламни блокове (кеф ти банер, кеф ти AdWords) на 10-ина вида позиции, контрол в кои точно секции да се показва съответната кампания и кои групи потребители да виждат или не реклами. Само не знам още как да генерирам ключови думи според конкретната тема. Nofollow за линковете за сортиране на темите в категория и подобни.
  Само mass-модераторските операции са по-слабички и не абонира по подразбиране потребителите за ножи мнения (което е поправимо с ново мод-че).
  Абе, фаворита според мен :eek:
   
  Последно редактирано: Ноем 4, 2008
 11. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  23,089
  Харесвания:
  1,833
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Ей това се казва пост, евалата баце. Желязо си. Не съм виждал скоро толкова голям пост - супер си. Само така...;)
   
 12. Sobieski

  Sobieski Well-Known Member

  Рег.:
  Апр 29, 2007
  Съобщения:
  1,994
  Харесвания:
  27
  Точки:
  48
  Място:
  Burgas
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Аз сега ще правя едно форумче реших малко да си разширя сайта и с форум и се прях на Invision Power Board най добре изглежда според мен. Инсталирам последната версия в момента не съм го купувал намерих нуллед версия и сега ще пробвам с нея. По-късно може и да го покажа.
  А и все пак всеки си има собствен вкус един харесва блондинки повече друг пък брюнетки. Не всички сме еднакви а така или иначе все форум важното е да има кой да пише в него.
   
 13. Join7

  Join7 Member

  Рег.:
  Юли 30, 2009
  Съобщения:
  97
  Харесвания:
  2
  Точки:
  8
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  PHPBB лесно се работи с него,има доста темплейти и модове :)
   
 14. atakabg

  atakabg New Member

  Рег.:
  Септ 19, 2009
  Съобщения:
  62
  Харесвания:
  2
  Точки:
  0
  Професия:
  http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
  Място:
  Пловдив
 15. sixth sense

  sixth sense Active Member

  Рег.:
  Авг 7, 2009
  Съобщения:
  529
  Харесвания:
  44
  Точки:
  28
  Място:
  София
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  phpBB ест. :wink:
   
 16. Izida

  Izida New Member

  Рег.:
  Март 23, 2008
  Съобщения:
  1,304
  Харесвания:
  25
  Точки:
  0
  Професия:
  Маркетинг
  Място:
  Sofia
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Работила съм с phpBB и с SMF, всеки си има своите предимства, но втория успя да изпълни замисленото от мен....
  Ако имаш средства, най-доброто е vBuletin. Избери него и няма да съжаляваш :)
   
 17. Kirev

  Kirev Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2009
  Съобщения:
  715
  Харесвания:
  57
  Точки:
  28
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Моят глас е за SMF.
   
 18. nortrant

  nortrant Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 4, 2009
  Съобщения:
  5,431
  Харесвания:
  522
  Точки:
  113
  От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  Invision
  ...
   
 19. TretiKolovoz

  TretiKolovoz Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2007
  Съобщения:
  1,235
  Харесвания:
  73
  Точки:
  48
  Място:
  Penn Station
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Според мен по-важният въпрос е: "Кой форумен скрипт е любим на потенциалната аудитория на форума ми?". На вас може много работи да са ви любими, но е важно дали хората ще се оправят със скрипта. Сами по себе си Invision и VB може да са много добри, но не смятам, че средностатистическият форумец може да се оправи лесно с тях.
   
 20. kok1t0

  kok1t0 New Member

  Рег.:
  Юли 23, 2009
  Съобщения:
  45
  Харесвания:
  1
  Точки:
  0
  Място:
  София
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  не смятам, че vbulletin би затруднил работата на един средно-статистически форумец.даже бих казал, че бия улеснил.И в този ред на мисли давам вота си с 2 ръце за vb.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice