Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

rompy

New Member
Здравейте,

получих запитване за оферта на онлайн магазин. Пичовете не искат да ползват готови платформи, сиреч ще се пише общо взето всичко необходимо за един онлайн магазин + синхронизация с Desktop приложение, което ползват. Досега не съм офертирал толкова голям проект и мисля ценообразуването да е лв/час. Не съм на ясно как вървят цените при подобен тип ценообразуване. Ще съм много благодарен да споделите мнение и опит за подобен тип ценообразуване.

Благодаря!
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Ти сайта в техният офис ли ще го правиш та ще ги офертираш на час???

Мене ако ме питаш такива клиенти не ти трябват - за да не искат готова платформа или нищо не разбират или разбират много и в двата случая не ти трябват.
Обяви им 2000лв с 50% капаро и ако се навият го почвай.
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Че офис ли ти трябва за да офертираш на час ? :) Не искат готова платформа защото искат да си закачат десктоп приложението към сайта. Другата причина била скоростта на готовите платформи. Те хората се молят да прибарат сайтове с поддръжка ти ми викаш не ти трябват :) Все пак благодаря за мнението.
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Много ме кефят "разбирачи", които плащат да им се открива колелото :)

Жули Жеко!
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Ромпи ако аз ти поискам оферта за изработка на сайт и ме офертираш на час ще помисля че се ебаваш с мене - това е като да продаваш джоджен на литър.
Някой трябва да е луд за да приеме оферта за изработка на час особено ако не може да те следи изкъсо - за това те питам ти в техният ли офис ще го правиш този сайт.
Ако обаче все пак им кажеш че ще струва 100 часа по 10лв - тоест твърда цена от 1000лв какъв смисъл има да им го офертираш на час???
Освен това самият ти каза че до сега не си го правил - е след като не си го правил как точно ще определиш колко часа са ти необходими????
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Аз знам що годе колко време ми е нужно и ще офертирам точно както казваш "100 часа по 10 лв." смисъла е, че човека ми иска ценообразуване.
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Аз знам що годе колко време ми е нужно и ще офертирам точно както казваш "100 часа по 10 лв." смисъла е, че човека ми иска ценообразуване.

Не се занимавай. После ще искат да им навръзваш простотиите и други неща. Ако все пак се хваниш на хорото си подготви много внимателно договора. Наскоро правих магазин с готова платформа и т.н.. Цената беше символична, защото бяха познати на познати. В последствие ме хвана яд защо им казах тая цена. То не беше:
1. Как се преоразмеряват снимките за да се качат.
2. Как се качват самите снимки се наложи да обясня 10 пъти на 2 различно хора и накрая пак никой не разбрах (как се работи с FileZilla и как се местят снимките....)
3. Как се пише описание беше обяснено пак 10 пъти и пак не ме разбраха.

Винаги осмисли всички тия работи и напиши, че не влизат в цената и т.н..
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Според мен офертата трябва да съдържа описание на работата, която трябва да бъде извършена, срок на изпълнение и цена.
Мисля, че и за двете страни ще бъде от полза по-подробно описание на работата, т.е. обхвата на проекта.
Добре е да е ясно каква функционалност ще има системата - както представителния сайт (онлайн магазина) така и администраторския панел и съответно

времето което е необходимо за изработването на всяка част.

100 часа * 10лв/час е твърде общо описание. И съм сигурна, че без описание ти и твоят клиент ще имате различна представа затова какво ще съдържа и

как ще функционира магазина. В крайна сметка, човека трява да знае конкретно за какво дава парите си:
Един малък пример:
системата ще предоставя възможност за избор измежду два начина на плащане - наложен платеж и ePay. Ако междувременно реши, че иска да ползва и PayPal, това вече не е част от първоначално договореното и подлежи на допълнително договаряне, защото на теб ще ти отнеме N на брой часа да реализираш и тази възможност.

Като направиш по-подробна оферта, накрая като предаваш проекта можете да направите едно съвместно ревю и да отбележите дали всичко заложено в нея

е изпълнено. Така никой няма да остава с чувството, че е изигран по-някакъв начин.

Писането на подробна оферта изисква време, но това време не е загубено. Ще получиш реална представа колко време ще ти е необходимо за изработка и може да надхвърли първоначално предположените 100 часа.


Успех!
 
От: Ценообразуване за изработка на онлайн магазин

Дам, на запад фрийлансърите работят в 99% от случаите със заплащане на час. Сигурно пасат трева там, нали?

Най-големия фън ми е като почнат да се правят мега функционалните онлайн магазини на Wordpress. Естествено, че е най-добре да не се използва готова система, стига клиента да може да си го плати.

Подхожда се по следния начин. Избираш си рейт на час или на работен ден(8 часов). Разбиваш си проекта на части(модули) и си определяш кое колко време ще ти отнеме, ако имаш повечко опит би трябвало първоначалната преценка и разпределение на времето да са 90% точни. След което им го обясняваш/пращаш това във вид на оферта и цената е съобразена с това.

Друг вариант е да им разбиеш цената на различните модули/фунционалности на сайта, ако те притеснява рейта на час.

Честито и успех! Дано само синхронизирането с Desktop приложението не се окаже трън в гащите, защото аз имах такъв случай с Microsoft SQL Server към MySql.
 

Горе