Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

yanson

Active Member
Някой може ли да ми обясни как точно работят чейндж бюрата, в смисъл такъв: какви данъци и удръжки плащат към държавата?

Другото нещо, което живо ме интересува, е доколко са коректни и законни тези курсове за евромонети, които се предлагат от някои чейндж бюра? Както всички сме учили в часовете по махленско право, монетата е редовно платежно средство и доколкото не е повредена, никой търговец няма право да отказва разплащане с нея. В случая с евромонетите в чейндж бюрата няма пряк отказ, но де факто "трънският курс" принуждава клиента сам да се откаже. Отделно, не знам доколко е законно да се пускат два различни курса за една и съща валута. Реално принизява монетите до някакво второ качество разплащателно средство, което противоречи на идеята за редовното разплащателно средство? Не знам и доколко е законно, за коректно да не говорим, разликата между "курс купува" и "курс продава" при обмяна на евромонети да надхвърля 50%?

Банките също са доста некоректни по отношение на операциите с монети. Не знам българска банка да приема евромонети, дори когато сметката на клиента е в съответната валута. Даже при вносни в български левове се получават разлики над определено количество внесени монети, което е завоалирано зад т.нар. такса "преброяване".
 
От: Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

Когато няма ликвидност стават такива работи и е напълно коректно!
Как искаш като няма конкуренция да ти дават спот курс?

Ако влизаш в такъв бизнес с такива големи маржове значи си струва, но само заради маржа!
 
От: Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

Не говорим за спот курс, а за това, че има такава фрапираща разлика в курса на една и съща валута в зависимост от вида разплащателно средство.

И каква ликвидност да има, като сами затормозяват ликвидността?
 
От: Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

Има защото няма ликвидност, а щом сами се осират - тогава може ги изхвърлиш лесно и бързо отвъд пазара!
 
От: Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

Тази ниша е джунгла и се влиза със здрава гърбинка, а не с предприемачество :)

Така или иначе нямам подобни намерения. Питанията ми в основното мнение са изцяло във връзка с породилото се у мен силно възмущение към една дейност, която уж е на светло и се контролира от държавата, пък си позволява такива своеволия. Ако някой има по-информативен отговор, ще се радвам да сподели.
 
От: Чейндж бюра и евромонети - въпроси?

Всичко е ясно и точно, това че се възмущаващ не е до регулацията, а до липса на пазар!
 

Горе