въпросче за авторските правата върху ситеми - писане на модули

martyyy

Member
Здравейте колеги искам да попитам примерно ,ако почна да пиша модули да речем за преста шоп и искам да ги продавам ,ще наруша ли авторките права над система.
Преста шоп е само като пример.
Благодаря
 
Последно редактирано:
От: въпросче за авторските правата върху смс ситеми

Зависи от лиценза на системата и как работят с приложенията към нея.
Примерно за Джумла! можеш да продаваш всичко и да правиш каквото щеш, но ако кода не е лицензиран под GPL няма да те пуснат да припариш до Joomla.org (от където идва трафика).
 
От: въпросче за авторските правата върху смс ситеми

Лиценза на системата (Преста, ОпенКарт и т.н.).
Пример: Джумла е GPL и изисква всички нейни модули, плъгини и т.н. и те да са GPL. Обаче понеже няма как да те задължи ти казват: ако модула, който искаш да продаваш не е GPL, ние няма да го публикуваме в extensions.joomla.org. При положение, че продаваш софтуер за Джумла!, трябва да си наясно, че от там идва трафика и над 90% от продажбите на този модул.

Ако искаш да продаваш "Преста+Модула" заедно като някакъв нов софтуер, пак изисква от лиценза на Престата. При Джумла! имаш право, ако продавания нов продукт е също под GPL лиценз. Примерно преста е под този лиценз: http://www.opensource.org/licenses/osl-3.0.php
Прочети го, запознай се с него и така. Аз лично не го познавам и не ми се занимава в момента да го чета и разучавам.
 
От: въпросче за авторските правата върху ситеми - писане на модули

Вкарването на лиценз става като вмъкнеш определен текст във всичките си файлове. Тук е документацията и указанията как да го направиш
http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html
 

Горе