в европейския съюз има ли още правила, за един представителна дадена марка за държава

AMOUN

Well-Known Member
Примерно ако европейска фирма произвеждаща дадена марка има представител в България, само той ли има право да внася и продава дадената марка в българия?
Не отпадна ли това май за евросъза?
Нали няма граници все едно да си представител за определена град ли как е това?
 
От: в европейския съюз има ли още правила, за един представителна дадена марка за дър

То е въпрос изцяло на договореност. Имам доста познати, които са представители (национални или регионални) на различни фирми (в смисъл Европейски не нещо от Долно Нанагорнище). Като казвам представители имам предвид единствени т.е. нито имам правото да внасям и да продавам аз, нито се препоръчва да си купувам от друг представител (реално за единични поръчки никой няма да се усети, но за по-големи започват да мрънкат).

Или не ти разбирам въпроса?

ПП това на снимката, че не си ти ясно (долу дясно ясно, че си ти) ама да не е Ламята? (сори ама никога не си я наричал с друго име). Да ти кажа като за Ламя много добре изглежда. Приемете го като комплимент и двамата
 
От: в европейския съюз има ли още правила, за един представителна дадена марка за дър

Абе май нещо не ми се вярва...

Европейска фирма производител... друга фирма и е представител за бг, аз купувам стока от фирмата производител и сия внасям в бг да я продавам...
защо да нямам право да я продавам.. все едно пловдивска фирма да упълномощи за софия само една фирма да продава и аз да нямам право да си купя от друга фирма нейна стока?


па ламята... след десет години употреба и мис африка да е била, не ма кака да не и викаш ламя...
 
От: в европейския съюз има ли още правила, за един представителна дадена марка за дър

Е, да ама по принцип е така. Преди около година търсихме вариант за представителство на голяма испанска фирма. Въпреки, че инвеститорът беше много голям ония го препратиха към някаква патка тук.

Практически нищо не пречи да внесеш от румънския представител примерно, той няма да седне да те разпитва ма ся ши продаваш ли сам ли ще си ги ползваш - тикаш му пари в ръцете няма да бяга я. Обаче ако започнеш активно да продаваш у нас, е нормално българският официален представител да се оплаче на производителя/големия търговец/компанията майка и т.н. В такива случаи реално местния представител не може да ти направи нищо без съдействието на производителя/големия търговец. Ако обаче големия се амбицира първо ще провери откъде внасяш неговата стока, реално доста бързо ще стигне до румънеца (т.е. ако той има две капки мозък в главата си да те е отсвирил далеч преди да е започнало да се забелязва по оборотите му). Т.е. първо може да ти отрежат доставчика като поставят ултиматум на румънеца. Ако смятат, че нещата са много сериозни (принципно не е много вероятно) може да се навият да заведат дело за уронване на престижа на марката им и тинтири минтири. Теоретично имат основания и не е изключено и да спечелят но започват да стават твърде много ако.

Къде е вариантът за изход: да купуваш от много голям регионален представител така, че твоите обороти да са нищожни на фона на неговите и второ производителят да няма голям интерес заради някаква си България да разваля отношенията си примерно с представителя за Италия, който продава десетки пъти повече от вас двамата в България общо.

Има много такива ситуации. Сещам се например за Лада. Официалният представител за България е НАР Хасково, обаче има няколко малки фирмички, които зареждат от други представители в региона (гръцкия например). НАР Хасково в общи линии само псуват, защото и да се жалват и да не се жалват на руснаците на тях не им дреме особено много, но една уважаваща себе си фирма може да приеме доста насериозно нарушаването на търговските представителства.

Просто преценяваш: колко ще продаваш, откъде, каква е вероятността производителя/големия търговец да се амбицира да предприема някакви действия, каква е вероятността българския търговец да се дразни много и т.н.

Допълнение: а сигурен ли си, че няма начин да станеш представител за регион от страната? В смисъл да не се окаже, че вместо краткия път избираш най-дългия
 
От: в европейския съюз има ли още правила, за един представителна дадена марка за дър

Амуне имаше някъде дълга тема по въпроса ама ето по спомен най важното
Ако фирмата производител продава на европейският пазар директно или чрез свой официален представител не е проблем да купиш стоката от Англия и да я продаваш в БГ например (независимо от това дали фирмата има официален или какъвто и да е представител в БГ) - проблем е обаче ако стоката я внасяш от страна извън ЕС още повече ако се окаже че е произведена за друг пазар например телефон Нокия дето цифрите и менютата са на арабски и е произведена за арабският свят. Например ако внасяш такива телефони легално още на митницата би трябвало да не ти дадат да ги обмитиш и внесеш.
 

Горе