проблем при инсталация на Windows

Cingarev89

New Member
здравейте,

нов съм във форума, затова предварително се извинявам ако темата ми не е на място!

един приятел си купи нов лаптоп (DELL3521, процесор интел i3, DDR2, 4gb RAM), на който му е инсталиран Ubunto (така си го е купил от магазина). той иска да му се сложи windows, понеже идея си няма как се работи с това ubunto (нито пък аз :p). та тръгвам аз да инсталирам windows 7 ultimate, махам партишъните на които беше инсталиран ubunto-то и създадох нов, на които тръгнах да инсталирам windowsa, всичко мина ок до момента в който трябваше да направи последния рестарт и да зареди инсталирания вече windows и започва да се рестартира постоянно без да зарежда никаква ОС.
не съм специалист, но съм преинсталирал доста пъти, но до сега не съм се сблъсквал с подобен проблем, предполагам има няква връзка с ubunto-to и не съм направил нещо както трябва?

Моля дайте съвет, който има няква идея?
 
От: проблем при инсталация на Windows

Ако не е от самия уиндовс нещо, виж дали си форматирал в правилната файлова система - фат32 или нтфс. Второто е по-добро, защото подържа файлове на 4 гб.
 
От: проблем при инсталация на Windows

UEFI and Legacy Boot поразрови се из нета. Нямам време точно сега да пиша. Това са настройки в БИОС-а. Предполагам, че там е проблема.
 
От: проблем при инсталация на Windows

и аз смятам че е от BIOS но не съм наясно как трябва да са настройките, в момента е настроено на legacy boot, трябва да е на UEFI ли? съжалявам ако задавам тъпи въпроси ни не съм много наясно с тези настройки на биос
 
От: проблем при инсталация на Windows

Кажи на приятеля ти да се научи да работи с Убунту, ще му трябват около 10 минути за да схване повечето неща, а после никога не би се върнал на уиндоус. :)
 
От: проблем при инсталация на Windows

Няма значение uefi или legacy mode, върви на двете. От флашка ли преинсталираш или цд? До каква фаза зарежда уиндоуса преди да се рестартира? Въобще изписва ли някакъв текст?
 
От: проблем при инсталация на Windows

инсталирам го от диск, рестарта започва в момента след като инсталацията приключи и трябва да ми зареди работния плот, но се изкючва като преди това ми съобщава че ще направи още един рестарт преди да зареди работния плот(или нещо от сорта) и почва да се рестартира постоянно като изобщо не зарежда никаква ОС, стига до там където мога да влезна в биоса и след няколко сек пак и пак се рестартира
 
От: проблем при инсталация на Windows

Вадиш ли диска след инсталацията, ако не - опитай да го изкараш преди и да стартира без него. Може и самият windows да е бъгав. Най-добре пробвай с още някоя версия, може и през usb да се инсталира, няма смисъл с тия дискове.
 
От: проблем при инсталация на Windows

Пробвай това, което колегата в горния пост споменава. Също така в биоса настрой харда като фърст буут девайс. Ако не тръгне натискай f8 и от менюто изключи опцията за автоматичен рестарт на уиндовса при грешка, след това рестарт и виж дали показва грешка. Може и уиндоуса да си е бъгав.
 
От: проблем при инсталация на Windows

харда е настроен като фърст, другото което е че не виждам изобщо като опция usb device, има само hard, cd/dvd и internet, затова го инсталирам от диск. Ще пробвам с друг windows и да се надявам, че там е проблема.
 
От: проблем при инсталация на Windows

Инсталирането на Windows е станало злокобно в последно време :)

Ето аз как инсталирам Windows:

1) Свалям го от някъде като iso
2) Записвам го на USB флашка с програмката Rufus, намира се лесно в Google. Има 3 опции при записването на флашката:

- MBR partition scheme for BIOS or UEFI computers
- MBR partition scheme for UEFI computer
- GPT partition scheme for UEFI computer

Ако флашката е записана за UEFI, няма и да тръгне при класическа настройка. Ако е записана като UEFI и лаптопа не е настроен за UEFI, пак няма да тръгне.
Ако флашката е записана като MBR, а харда е в схема GPT, няма да тръгне инсталацията и ще забиеш в началото дето се правят дяловете. Ако е за GPT и харда е MBR - същото.
Аз не разбирам много какво е MBR и GPT, но е нещо дето не зависи от дяловете. В смисъл, дори и един дял да нямаш и всичко да е Unpartitioned, то пак харда е в една от двете схеми - MBR или GPT.
Тука пише повече за тия неща: http://www.sevenforums.com/tutorials/26193-convert-mbr-disk-gpt-disk.html
За да конвертираш от MBR на GPT или обратното: https://www.youtube.com/watch?v=g2iFj56NDg8

3) Зареждам си от флашката и инсталирам. Когато е мушната флашка, има и опция за буутване от нея. Естествено трябва да имам съвпадение на тия неща - MBR, GPT, UEFI - както съм записал флашката, така да е настроено и в биоса. И за да е шита още по-голям, има и някаква опция в биоса наречена SecureBoot... пробвай да я изключиш.
 

Горе