фиксираната цена за доставка

a_vel

New Member
Има изписано доста за онлайн магазините, но само не ми стана ясно как става номера с фиксираната цена за доставка.Имам предвид това за договора е ясно за отстъпките дават някакъв процент да кажем 20%, но как става номера точно с фиксирана цена от 5 лева примерно, нали все пак има различен процент при наложения платеж и другите неща от сумата на продукта. Примерно при поръчка в сайта купувайки за 35 лв. продукт слагаш от долу и 5 лв. доставка и го калкулира като крайна цена 40 лв. но то дехакто самата доставка струва да кажем 5.90 лв.Аз пускам продукта за 34.10 + плащам и доставката за моя сметка от 5.9 лв. и искам от куриера да вземе от него 40 лв. като крайна цена .Другото пращам продукта за 34.10 и той самия плаща доставката от 5.9 и пак се получава 40 лв, но тогава може да види че е платил 5.9 лв за доставка и да ревне нищо че пак крайния резултат е 40 лв. Всичко това са само примери.Някой може ли да обясни как става точно всичко
 
От: фиксираната цена за доставка

Чета няколко пъти какво си написал и не мога да хвана много какъв е точно проблема.

Слагаш примерно 5лв доставка и точка. Това значи, че клиента може да купи от 1 до 999 продукта до където си иска в България и ти да му ги доставиш на 5лв.
Слагаш и примерно - Безплатна доставка на сума над 100лв - Това значи, че ако клиента събере продукти на обща стойност над 100лв - няма значение къде живее.. ти му ги доставяш за твоя сметка.

Принципно доставка от рода на 6лв при добър договор е идиална, защото в много малки случей, ще мине 6лв ( самата доставка ) ако сам си правиш товарителницата, виждаш точно кое - колко и защо и т.н
Няма нищо сложно
 
От: фиксираната цена за доставка

аз мисля, че ти плащаш доставката при изпращането на стоката и сума за получаване на пратката е сборната от цената на стоката + 5 лв. за доставката.
а ако доставката се окаже 6 лв - ще си с 1 лв по-малко на печалба.

незнам при договорите с куриерската фирма - то добре има отстъпка, но чвек ако си поръча 20 продукта и те се окажат 5-6 кг. - доставката няма да е 5 лв - нали?
 
От: фиксираната цена за доставка

Елементарно е... има два начина. При Еконт е много лесно подготвяш си товарителницата и накрая даваш изчисли и то ти пише доставка 5.20 примерно такси по наложени платежи 0.30 лв. общо за куриер 5.50 и там имаш опция кой плаща ти или клиента а може и да поделиш разходите тоест цъкаш плаща клиента и пишеш 5 лв. и остава ти да платиш 0.50 лв. и хукваш да си носиш пратката с 0.50 лв. в джоба даваш на куриера 0.50 лв. и пратката заминава и после след 2 дни ходиш да си вземеш пълния наложен платеж.
Някои куриери не предлагат толкова ясно делене и примерно на клиента му го хакват като наложен платеж 5 лв. а ти плащаш цялата доставка което си е вариант. Понеже ти може да договориш доставка до 0.50 кг за 3-4 лв... и като фиксираната ти доставка е 5 лв. тоест ти и от доставката печелиш 1-2 лв. разбира се когато е по-тежка ще даваш пари от горе ама и се предполага че клиента ще ти плаща повече пари... така че ще прежалиш куриерските горница.
 
От: фиксираната цена за доставка

Фиксирана доставка е именно фиксирана :wink: Идеята е, че когато напишеш "фиксирана доставка 5,00 лв" значи това е доставката при условията, която важат за нея.

Например: фиксирана доставка 5.00 лв при поръчки до 100 лева (независимо дали клиента ще направи поръчка за 1 или 99 лева, то доставката ще му е 5.00 лв).

Цената на доставката е преценка на управителя и неговия екип, и е резултат на важен анализ.
 
От: фиксираната цена за доставка

Аз пък съм фиксирал 9 долара за доставка за цял свят.
Ето и "Кантара" който съм преценил:
За 200гр. продукт ми излиза 6лв. доставката примерно до UK и печеля 7лв. чисти за мен.
Друг клиент поръчва нещо по-тежко и доставката примерно ми излиза 20лв.
В този случай дърпам остатъка от предишният клиент и плащам на новият клиент доставката без да влизам "на вътре" с парите.
При мен никой не реве за нищо. Всеки си е доволен. Пък и реално клиента няма разписка какви пари е доставката по БГ пощи.
 
От: фиксираната цена за доставка

Доставката няма как да е с една и съща цена за всеки клиент. Но именно за негово улеснение смятам, че фиксираната цена е най-доброто нещо, което може да се предложи. Когато ти е над 5 лв, просто си ги поемаш ти. Когато случайно е под 5 лв... примерно 4.5 или компенсираш с някакъв малък подарък или дори може да намалиш наложения платеж с 0,50 лв. Никой клиент няма да ти се разсърди, че си му взел по-малко пари.

Виж ако пишеш 5 лв. и му вземеш повече от 5, тогава е проблем. Въпроса е, като поръчва да си знае колко му е цената за доставка.

Общо взето получава се като по-горния случай, когато понякога цената е над, друг път под фиксираната цена за доставка.

Третия случай цапваш една цена 6-7 лева и никога не си вътре, но аз лично като видя висока цена за доставка и знам че се опитват да изкарат и малко пари от доставка. Ако видя на нещо малко доставка 10 лв. сигурно никога няма да си купя от подобен магазин.

Относно товарителниците на една голяма куриерска фирма.... направени са изключително некоректно за крайния клиент, тъй като вижда цена, която реално е по-висока. Не може да пише цената с намалението по договор, такса за наложен платеж и най-отдолу колко е намалението от редовната цена. Който не знае, ще си извади това намаление и ще си помисли, че са го прецакали с доставката, което реално не е така. Ето един пример с цифри:

Пише, цена с ДДС 4,24 лв.
Наложен платеж, 0,37 лв
интегриран онлайн магазин -1.15 лв.

Като видите тея числа, ще си помислите, че съм платил 3.46 лв, а реално съм платил 4,61 лв.

Почти всички ще си помислят, че съм ги прецакал с доставката, а реално не е така. И не мога да разбера защо по толкова тъп начин е направено и не го оправят. Само злепоставят фирмите си партьори и заблуждават клиентите, че при тях е много евтино.
 
От: фиксираната цена за доставка

Да наистина и аз съм го коментирал този тъп начин излгежда че този 1.15 лв. съм си го прибрал аз от клиента а не че съм го спестил на клиента. Да вземем да се организираме с колегата pdevelopments и да им цъкнем няколко коментара по темата. Като сме повече може и да преусмислят начина на изписване. А като цяло е най-добре ако сключиш договор че всички пратки ще ги плащаш ти пък им хакай там фиксирано 5 лв. към наложения и тогава може да не пише никакви суми на товарителницата така клиента няма да има идея какви пари реално струва доставката а ще знае че той си е взел кондоми за 22 лв примерно и 5 лв. доставка плаща 27 лв. наложен и точка пък на тебе доставката може да ти струва както 3 така и 13 лв...
 
От: фиксираната цена за доставка

Какъв е проблема не мога да разбера?
Пишеш цена до 50лв поръчка - 5лв и я спазваш. Клиента чете, устройва го и поръчва без да се интересува дали на теб ти струва 3,68 или 6,15. От теб зависи да си сметнеш нещата по правилния начин, а той не е труден. Ако базата ти е 4лв, а наложения 1,2% то при праг от 50лв са 60ст, т.е доставката ти е 4,60лв. И толкова.
 
От: фиксираната цена за доставка

Какъв е проблема не мога да разбера?

проблеми няма, просто се интересувам как го правите вие за да е доволен клиента и май от четенето най-удачния вариант е аз да си плащам доставката и да му слагам 5 лева за доставката в наложения платеж, нищо че в някой случай ще платя 5,40 или 4,80
 
От: фиксираната цена за доставка

Опция е също да ти се плаща по банков път + безплатна доставка като пощенска пратка. На теб ще ти струва 2-2.50 лв няма наложен платеж който да оскъпява.
 
От: фиксираната цена за доставка

Ние пък поемаме изцяло доставката до всяка точка на страната.. скъпо или не такава ние политиката :)
Понякога е 4лв понякога 7.11-7,5лв .. ама това :)

Поздрави,
ПП - Това с фикс доставката е яко! Пишеш 5лв на клиента и останалото го поемаш ти.. мисля да измисля нещо по-въпроса! :)
 
От: фиксираната цена за доставка

Опция е също да ти се плаща по банков път + безплатна доставка като пощенска пратка. На теб ще ти струва 2-2.50 лв няма наложен платеж който да оскъпява.
Да това е така при банковото плащане, но за жалост този вид плащане рядко се използва сигурно дяла му е под 5 % а на наложения платеж е над 95 %
 
От: фиксираната цена за доставка

Аз пък предлагам различни варианти:
1. Куриер, който обикновено е с по-висока цена и
2. Бг пощи - с много ниска цена

Оставям клиента да си избере. Повечето избират Бг пощи.
 
е ако клиента няма сметка в същата банка има банки дето щавят по няколко лева за превода (даже мисля до някакви абсурди от по 7 лв се стига ако няма клон от твоята банка в дадено населено място
 
От: фиксираната цена за доставка

Да това е така при банковото плащане, но за жалост този вид плащане рядко се използва сигурно дяла му е под 5 % а на наложения платеж е над 95 %

Да така е. Можеш да предложиш и фиксирана цена 2.50 като пощенска пратка с еконт, но за съжаление отпада опцията за преглед на поръчката
 
От: фиксираната цена за доставка

Независимо дали клиента плаща доставката отделно или аз я включвам към наложения платеж, цената на доставката се показва и пак е изписана по този заблуждаващ начин.

Относно БГ пощи, наскоро видях, че минимума такса при наложен платеж е 2 лв, което е абсурдно.

БГ пощи са единствено изгодни, ако имат офис в населено място, където примерно Еконт нямат.

Иначе пощенската пратка на Еконт е 2.5 лв(до 1 кг.) без таксата за наложения платеж. И знаеш, че на следващия работен ден пратката е там и клиента получава смс сутринта.

Дали тея примерни 5 лв., ще ги включиш в наложения платеж или клиента ще ги плати отделно, за него няма никакво значение. Даже ще си спестиш 5-10 стотинки, тъй като включени в наложения платеж им се начисляват такса за наложен платеж, а върху нея и такса за гориво, още един абсурд, макар сумата да е пренебрежимо малка и в случая по-малко от половин стотинка.

Въпреки всичко, аз лично съм доволен от техните услуги и цени и ги препоръчвам.
 
От: фиксираната цена за доставка

Аз пък не препоръчвам Еконт. Всички тук говорите за малки и леки пратки, а какво следва с големите и тежки пратки? Ние сме обявили фикс. доставка 6лв. за цяла БГ до 30кг., да но на всички е ясно, че 30кг. не са 6лв., а доста повече и то с кои да е куриери, а с Еконт нещата стоят двойно/Спиди също/. Идеята ни е, че клиента получава разликата като отстъпка, вместо да му вземем 20лв. за доставка, то ние ги доплащаме от нас и за сметка на това не му даваме отстъпка. Уточнявам, че става въпрос за пратки със средно тегло 5-20кг. Така сме конкурентно способни на другите сайтове от бранша, въпреки че сме и набутани...просто работим с по-малка печалба.
 
От: фиксираната цена за доставка

Аз пък не препоръчвам Еконт. Всички тук говорите за малки и леки пратки, а какво следва с големите и тежки пратки? Ние сме обявили фикс. доставка 6лв. за цяла БГ до 30кг., да но на всички е ясно, че 30кг. не са 6лв., а доста повече и то с кои да е куриери, а с Еконт нещата стоят двойно/Спиди също/. Идеята ни е, че клиента получава разликата като отстъпка, вместо да му вземем 20лв. за доставка, то ние ги доплащаме от нас и за сметка на това не му даваме отстъпка. Уточнявам, че става въпрос за пратки със средно тегло 5-20кг. Така сме конкурентно способни на другите сайтове от бранша, въпреки че сме и набутани...просто работим с по-малка печалба.

econt.jpg ето 5 кг с еконт 6.20 лв
 
От: Re: фиксираната цена за доставка

проблеми няма, просто се интересувам как го правите вие за да е доволен клиента и май от четенето най-удачния вариант е аз да си плащам доставката и да му слагам 5 лева за доставката в наложения платеж, нищо че в някой случай ще платя 5,40 или 4,80

Ами то е логично. Идеята е, че щом си фиксирал цена, то трябва и да си смятал дали и теб те устройва. Аз бях фиксирал на 3,5 до 50лв, но ме налазиха тарикати поръчващи неща по 4-6лв, което не само ми изяжда печалбата от колосалните 1,5, но и ме вкарва вътре. Сега съм я заковал на 4,50 и нямам проблеми с поръчките - всеки здравомислещ е ползвал поне 1 път куриер и знае, че дори тази цена е под средната за услугата и е доволен.

Опция е също да ти се плаща по банков път + безплатна доставка като пощенска пратка. На теб ще ти струва 2-2.50 лв няма наложен платеж който да оскъпява.

То е идея, но за последните два месеца имам само 1 плащане по банка и то не беше по поръчка през магазина, а по заявка на мейл...Нямам идея какво плаши дори фирмите толкова в това банково разплащане. Аз се разплащам на 99,5% по банка, защото е бързо, лесно и удобно и ми пести чакане по опашки и подобни дивотии.

Ние пък поемаме изцяло доставката до всяка точка на страната.. скъпо или не такава ние политиката :)
Понякога е 4лв понякога 7.11-7,5лв .. ама това :)

Поздрави,
ПП - Това с фикс доставката е яко! Пишеш 5лв на клиента и останалото го поемаш ти.. мисля да измисля нещо по-въпроса! :)

Не знам как е при теб, но аз когато, макар и за кратко бях пуснал безплатна за всичко просто ме направиха на маймуна с поръчки по няколко лева...

е ако клиента няма сметка в същата банка има банки дето щавят по няколко лева за превода (даже мисля до някакви абсурди от по 7 лв се стига ако няма клон от твоята банка в дадено населено място

Така е в общият случай за частни лица, но от опит мога да твърдя, че и фирмите като пазаруват онлайн също се страхуват да плащат по банка. А през банкирането таксите, за които споменаваш не са такива. Иначе да, при касови преводи има и такива такси от порядъка на 6-7лв...
 

Горе