Реклама

Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Показване на резултати 1 до 20 от 27
  1. #1

    Начално Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Apache-то на един от VPS - ите ми изглежда си взема прекалено много РАМ. Как може това да се ограничат процесите от конфигурационният файл, за да спре това нещо?

    Моля ви се помогнете ми
    NORTH POLE ICE - Охлади се здраво!

  2. #2

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Можеш да намалиш броя на инстанциите му ето в тази секция на конфиг файла:

    <IfModule prefork.c>
    StartServers ...
    MinSpareServers ...
    MaxSpareServers ...
    ServerLimit ...
    MaxClients ...
    MaxRequestsPerChild ...
    </IfModule>

  3. #3
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Pastebin си конфигурационните файлове, какъв трафик имаш и ще можем да ти помогнем. Иначе трябва да говорим наизуст.

    Цитат Първоначално написано от kuzmanin Разгледай мнение
    Можеш да намалиш броя на инстанциите му ето в тази секция на конфиг файла:

    <IfModule prefork.c>
    StartServers ...
    MinSpareServers ...
    MaxSpareServers ...
    ServerLimit ...
    MaxClients ...
    MaxRequestsPerChild ...
    </IfModule>
    Ако е конфигуриран като prefork, да.

    Като цяло моето предложение е да замениш Apache. Аз съм фен на Nginx - 20 000 iddle процеса - 4мб рам

  4. #4

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Благодаря ви за бързите отговори. Трафика въобще не го взимам под внимание, защото имам на този ВПС само 3 сайта, които имат по около 500 посещения дневно.1024 е РАМ на плана ми и още толкова vswap.
    И аз мисля да заменя Апачето с nginx, но понеже сега ползвам един панел безплатен zPanel и затова съм на Апаче.Ще го направя за вбъдеще със сигурност.

    А относно ограничаването на стартиращите сървъри и другите неща ще съм благодарен , ако ми покажете някакви препоръчителни стойности като се има впредвид, че натоварването ще е около 30 сайта с по около 1000 посещения на ден.

    А относно prefork, рових се из нета и гледам, че някои съветват за mpm worker.
    NORTH POLE ICE - Охлади се здраво!

  5. #5
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от D.Ivanov Разгледай мнение
    Благодаря ви за бързите отговори. Трафика въобще не го взимам под внимание, защото имам на този ВПС само 3 сайта, които имат по около 500 посещения дневно.1024 е РАМ на плана ми и още толкова vswap.
    И аз мисля да заменя Апачето с nginx, но понеже сега ползвам един панел безплатен zPanel и затова съм на Апаче.Ще го направя за вбъдеще със сигурност.

    А относно ограничаването на стартиращите сървъри и другите неща ще съм благодарен , ако ми покажете някакви препоръчителни стойности като се има впредвид, че натоварването ще е около 30 сайта с по около 1000 посещения на ден.

    А относно prefork, рових се из нета и гледам, че някои съветват за mpm worker.
    Пусни си тук конфигурационните файлове

    zPanel нямат модул за Nginx все още, аз съм го тествал доста обстойно.

    Дали да използваш mpm или prefork зависи от много неща. mpm предлага по-добър контрол и по-малко използвани ресурси, но си има своите недостатъци. Ето примери с mpm и prefork.

    <IfModule worker.c>
    StartServers 2
    MaxClients 150
    MinSpareThreads 25
    MaxSpareThreads 75
    ThreadsPerChild 25
    MaxRequestsPerChild 0
    </IfModule>

    <IfModule prefork.c>
    StartServers 8
    MinSpareServers 5
    MaxSpareServers 20
    ServerLimit 256
    MaxClients 256
    MaxRequestsPerChild 4000
    </IfModule>

    Ако мислиш да хостваш 30 сайта на 1024 рам, по-добре зарежи Apache и zPanel от сега, ще си спестиш главоболия.

  6. #6

    Начално Re: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Не апачето, а допълнителните модули заредени към него увеличават пометта му.

    r.stefanov ти пак си смяташ по твоя си начин - както ти е изгодно. Защо не включиш в сметката и паметта, заета от php процесите?

    D.Ivanov, каквото и да правиш имай предвид, че и при уеб сървърите е като колите - за да вървят трябва да горят или за да обработват голям обем потребители им трябват процесор и памет. Пропуснал си да кажеш основни неща:
    1. Колко е прекалено много памет?
    2. Колко едновременни потребителя имаш?
    3. С колко/какви процесора разполагаш?

    Без тези данни всякакви вятърничави съвети от сорта на "сменяй колата и бягай" са безпочвени.

  7. #7
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Re: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от mlazarov Разгледай мнение
    r.stefanov ти пак си смяташ по твоя си начин - както ти е изгодно. Защо не включиш в сметката и паметта, заета от php процесите?
    Не ми е по-изгодно, отнело ми е много време да разбера някои неща и куп тестове. Ако смени web сървъра ще изкара 50 пъти повече производителност (буквално) от същия VPS. Колкото и да режеш Apache той си е memory hog (не ми идва на български думата). Всеки малко или много престрашил се да го замени знае, че е така и изобщо не зависи от това колко модула си заредил. Резултатите накрая ще са същите (с някакви минимални проценти подобрение ако "оптимизираш" Апача).

    П.П. - да пусне конфигурационните файлове и ще му кажем какво да направи.

    П.П.2 - 30 сайта с по 1000 посещения на ден сметнато грубо с requests които се очакват от всеки сайт. А сега симулирай тези посещения/trafik с AB, Siege или Tsung. Директно можеш да прецениш какво ще стане и сам да си правиш сметката дали да използваш MPM, prefork, Nginx или друго решение. По-добре от сега от колкото по-късно с реалния трафик на лице.

    П.П.3 - ето ти и една съвсем малко демонстрация (не са в local) няма и кеширане пуснато:

    ab -kc 100 -n 100000 към index.php с phpinfo

    Concurrency Level: 100
    Time taken for tests: 26.932 seconds
    Complete requests: 100000
    Failed requests: 0
    Write errors: 0
    Keep-Alive requests: 100000
    Total transferred: 34264694 bytes
    HTML transferred: 1200000 bytes
    Requests per second: 3712.99 [#/sec] (mean)
    Time per request: 26.932 [ms] (mean)
    Time per request: 0.269 [ms] (mean, across all concurrent requests)
    Transfer rate: 1242.43 [Kbytes/sec] received
    Последно променено от r.stefanov : 11-05-13 в 09:17

  8. #8

    Начално От: Re: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от mlazarov Разгледай мнение
    Не апачето, а допълнителните модули заредени към него увеличават пометта му.

    r.stefanov ти пак си смяташ по твоя си начин - както ти е изгодно. Защо не включиш в сметката и паметта, заета от php процесите?

    D.Ivanov, каквото и да правиш имай предвид, че и при уеб сървърите е като колите - за да вървят трябва да горят или за да обработват голям обем потребители им трябват процесор и памет. Пропуснал си да кажеш основни неща:
    1. Колко е прекалено много памет?
    2. Колко едновременни потребителя имаш?
    3. С колко/какви процесора разполагаш?

    Без тези данни всякакви вятърничави съвети от сорта на "сменяй колата и бягай" са безпочвени.
    VPS-а ми е OpenVS:

    1024MB RAM
    1024MB VSwap
    4 CPU Cores @ 3.3GHz+
    30GB SSD space
    1Gbps Port
    3000GB Bandwidth
    1 IPv4 Address (+1 FREE)
    16 IPv6 Addresses
    Weekly Remote Backups
    TUN/TAP

    Ето малко детайли за това колко РАМ ползва с 3 сайта:

    [root@s2 etc]# free -m
    total used free shared buffers cached
    Mem: 1024 402 621 0 0 59
    -/+ buffers/cache: 342 681
    Swap: 1024 0 1024
    [root@s2 etc]# top
    top - 16:00:00 up 11 min, 1 user, load average: 0.04, 0.01, 0.00
    Tasks: 44 total, 1 running, 43 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
    Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni,100.0%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st
    Mem: 1048576k total, 412080k used, 636496k free, 0k buffers
    Swap: 1048576k total, 0k used, 1048576k free, 61412k cached
    NORTH POLE ICE - Охлади се здраво!

  9. #9
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Ето ти един скрипт, с който можеш да проверяваш при всяка конфигурация колко рам ще ти използва Apache: https://code.google.com/p/check-httpd-limits/

    Пробвай различни настройки (mpm, event, prefork), поиграй си с конфовете и сам прецени според нуждите ти.

    Опитай с mod_php FastCGI и php-fpm с php-fpm ще имаш най-добри резултати, но няма да ти е лесно да го конфигурираш.

  10. #10
    Young Playa Аватара на vladinc
    Регистрация
    Nov 2012
    Локация
    London
    Мнения
    252
    Rep Power
    27

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Спри си модулите които не ползваш и сложи някакъв кеш за пхп-то , като АПС например..

  11. #11
    Senior Playa
    Аватара на s1yf0x
    Регистрация
    Jun 2012
    Локация
    Sliven/Sofia
    Мнения
    1,415
    Rep Power
    240

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от vladinc Разгледай мнение
    Спри си модулите които не ползваш и сложи някакъв кеш за пхп-то , като АПС например..
    Не го подвеждай. Точно слагането на кеш ще повиши разхода на ram. А как точно установи, че проблема е в броя процеси на апаче?

  12. #12

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Благодаря за съветите, ще изпробвам нещата споменати тук и каквото мога да направя самостоятелно. Напълно нов съм в тази сфера и ми е малко трудно отначало, надявам се след няколко месеца да съм по-запознат вече и да действам без панели като цяло.

    Засега обаче ми хрумва и за cPanel.Чудя се, ако го инсталирам дали ще вържа нещата като цяло да мога да работя нормално. Знам, че трябват 512 РАМ за cpanel и точно това сякаш ме спира да го инсталирам. Аз се преместих на ВПС от Хостгатор(бях на shared) и преди да се преместя попитах колко РАМ ползват сайтовете ми(около 35 сайта действащи всичките на wordpress) и от съпорта им казаха, че ползвали около 50-70 МБ, което незнам възможно ли е според вас? Ако е така няма да има проблеми да го инстална и да си реша проблема засега. Сайтовете всичките са wordpress, повечето с embed видеа и с около 500-1000 посещения дневно.
    NORTH POLE ICE - Охлади се здраво!

  13. #13
    Young Playa Аватара на vladinc
    Регистрация
    Nov 2012
    Локация
    London
    Мнения
    252
    Rep Power
    27

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от s1yf0x Разгледай мнение
    Не го подвеждай. Точно слагането на кеш ще повиши разхода на ram. А как точно установи, че проблема е в броя процеси на апаче?
    Ами говоря от личен опит.. преди време се борех и аз с подобен проблем ..
    Какво направих : изключих си модулите на апаче които не ползвам и сложих АПЦ кеш за пхп-то , намалих си и броя на spawn процесите
    разликата ?
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails rtm_588897113529.png  

  14. #14
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Едва ли 70мб, по принцип самите разработчици на Wordpress препоръчват поне 128 или 256 memory лимит за php. 256 след 3.5.0

    Това е статистика от сайт горе-долу с тези посещения:

    Кликнете върху картинката за по-голям размер

Име:	Untitled2.png
Разглеждания:	15
Размер:	13.4 КБ
Номер:	6396

    Само че има пуснат full page cache.

    @vladinc той няма проблем с CPU, а с рам. Къде ще пази тази кеш?

  15. #15
    Young Playa Аватара на vladinc
    Регистрация
    Nov 2012
    Локация
    London
    Мнения
    252
    Rep Power
    27

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    графиката показва точно разликата в използваната рам .. не говоря за процесор

  16. #16
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    А, да, извинвай, не обърнах внимание, на много кафета съм

    Ама си намалил и spawn-a.

    Преди да опита и да се върне с резултати само си чоплим по клавиатурите

  17. #17

    Начално От: От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от r.stefanov Разгледай мнение
    Едва ли 70мб, по принцип самите разработчици на Wordpress препоръчват поне 128 или 256 memory лимит за php. 256 след 3.5.0

    Това е статистика от сайт горе-долу с тези посещения:

    Кликнете върху картинката за по-голям размер

Име:	Untitled2.png
Разглеждания:	15
Размер:	13.4 КБ
Номер:	6396

    Само че има пуснат full page cache.

    @vladinc той няма проблем с CPU, а с рам. Къде ще пази тази кеш?
    Тази статистика е за 1 сайт, който ползва над 200 МБ РАМ?
    NORTH POLE ICE - Охлади се здраво!

  18. #18
    Young Playa Аватара на vladinc
    Регистрация
    Nov 2012
    Локация
    London
    Мнения
    252
    Rep Power
    27

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Преди да опита и да се върне с резултати само си чоплим по клавиатурите
    така е , прав си

  19. #19
    Senior Playa
    Аватара на r.stefanov
    Регистрация
    Oct 2012
    Мнения
    1,140
    Rep Power
    82

    Начално От: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Цитат Първоначално написано от D.Ivanov Разгледай мнение
    Тази статистика е за 1 сайт, който ползва над 200 МБ РАМ?
    Да. Но както казах има full page cache пуснат и така работи много по-бързо.

  20. #20

    Начално Re: Apache яде много RAM. Kaк да се ограничи?

    Ще помоля колегите да не дават дефолтните си напътствия без да са наясно какъв е проблема - слагане/махане/промяна на какво ли не, а дори не е ясно дали има проблем....Обикновено насоки без яснота са само мечешки услуги и нещата стават по-зле.


    D.Ivanov, защо мислиш, че сървъра/сайта ти използва прекалено много RAM? От пусната информация не виждам нищо фрапиращо или обезпокояващо
    Имаш 1GB рам, а използваш едва 40%.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Подобни теми

  1. Apache и SSL нещо не се погаждат
    By vladinc in forum Наети Сървъри и VPS
    Отговори: 15
    Последно: 02-04-13, 16:39
  2. Apache проблем
    By niksdevil in forum Webmaster Help - Секцията на Експертите
    Отговори: 8
    Последно: 20-11-12, 16:51
  3. Проблем с Apache
    By burn in forum Наети Сървъри и VPS
    Отговори: 3
    Последно: 21-11-11, 19:47
  4. Въпрос за root за Apache 1.3
    By donsavage in forum Хостинг Форум
    Отговори: 3
    Последно: 04-09-11, 11:36
  5. Apache.bg
    By alex.atanasov in forum Архив
    Отговори: 9
    Последно: 04-08-09, 21:21