Изисквания за регистрация на обект за производство на изсушени плодове и зеленчуци, замразени плодове и зеленчуци, сурови десерти и подправки

Плодовете и зеленчуците са вкусни във всяка една форма и вид- изсушени, замразени, като десерти от смлени плодове и подправки (от смлян изсушен червен пипер или билки).

Сушенето при подходящи условия запазва вкусовите качества на продуктите и голяма част от витамините и минералите.

С настоящата информационна статия ще Ви запозная с основните изисквания за регистрация на обект/и, в които поотделно или заедно може да произвеждате изсушени плодове, зеленчуци, здравословни десерти от сушени плодове и подправки, както и за извършване на онлайн търговия.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складови помещения:


1.1 Складово помещение за суровини, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровините (пресни плодове, зеленчуци и др.). При необходимост се осигурява и хладилно съоръжение за съхранение на плодове и зеленчуци.

За разтегляне на плодовете и зеленчуците се осигурява кантар.

Кантарът може да е разположена в складовото помещение или в изолиран кът.

В складовите помещение за суровини е необходимо да се осигури вентилация, която може да е естествена от замрежени прозорци, изкуствена или и двете.

Складът за суровини трябва да е във функционална връзка с работното помещение;

1.2. Складово помещение за съхранение на индивидуални и транспортни опаковки, оборудвано с рафтове и стелажи.

В складовите помещение за опаковки е необходимо да се осигури вентилация, която може да е естествена от замрежени прозорци, изкуствена или и двете.

Складът за опаковки трябва да е във функционална връзка с помещението за опаковане и етикетиране.

Необходимо е да имате отделен вход за снабдяване.

2. Санитарно- битови помещения:

2.1. Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероб/и или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала.

2.2. Санитарен възел с душ за персонала. Може да има отделна баня за персонала ако обекта е с по- голям капацитет.

Необходимо е да имате отделен вход за персонала или да се използва входа за снабдяване със суровини по график ако санитарно-битовите площи са разположени до складовите помещения.

3. Работна площ с обособени:

3.1. Подготвителна площ за измиване на плодовете и зеленчуците, оборудвана с работен плот, мивка с течаща топла и студена вода и работен инвентар.

3.2. Работен плот за рязане на част от плодовете и зеленчуците (при необходимост);

3.3. Работен плот за обработка на плодовете и зеленчуците (при използване на допълнителни суровини за обработка);

3.4. Хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа. До мивката трябва да има плот със стелаж, където да се поставя работния инвентар след измиване.

3.5. Помещение или изолирана площ за сушене на плодовете и зеленчуците. До сушилнята трябва да има работен плот, където да се охладят изсушените суровини преди пакетирането.

За обекти с по-малък капацитет може да се обособи изолиран кът в работното помещение, където да се разположат сушилните съоръжения. При обекти с по-голям капацитет се осигурява самостоятелно помещение за сушене.

3.6. Площ за мелене на плодове и зеленчуци за приготвяне на подправки или смесване (не е задължително). Може да приготвяте например подправката червен пипер- смлян или смесване на различни плодове и зеленчуци;

3.7. Площ за формоване на изделия от изсушени плодове, като сурови десерти, бонбони и др. Към изсушените плодове може да се добавят ядки, маслодайни семена, какао и други суровини съобразно рецептурата за всеки вид.

Плодовете и зеленчуците, които се ще замразяват след миене директно се изнасят в помещението за опаковане и етикетиране.

4. Помещение за опаковане и етикетиране:

Необходимо е да се осигурят работни маси и съоръжения за пакетиране, както и хигиенна мивка за измиване на ръцете.

Помещението за пакетиране трябва да е във функционална връзка със склада за опаковки.

За обекти с по-малък капацитет или при търговия на дребно в магазини се разрешава и изолирана площ в производственото помещение.

5. Склад или изолирана площ за съхранение на готовата продукция преди експедицията:

В помещението се осигуряват стелажи, рафтове и фризер за съхранение на замразените продукти (само ако имате замразени продукти).

II. Изисквания за регистрация на физически обект:

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 и 10 от Закона за храните (ДВ. бр. 52/2020 г. последно изм. и доп. ДВ. бр. 102/2022г.) и чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните:


1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3. Технологична документация за отделните групи храни;

1.4. Технологични карти за отделните групи храни;

1.5. Мониторинга програма за изследване на приготвяните храни;

1.6. Изготвяне на проекти на етикети, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

1.7. План за осигуряване на проследимостта при транспортиране на храни или търговия с храни от наети складови площи и за търговия с храни от разстояние.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да се извърши регистрация съобразно чл. 26 от Закона за храните следните образци и документи:
  • Заявление за регистрация- образец КХ № 1 на БАБХ;
  • Списък с групи храни- Приложение 1 към образец КХ № 1 на БАБХ;
  • Документ за статут на помещението по ЗУТ;
  • Договор за наем или документ за собственост на обекта.
  • Документ за платена държавна такса.
След подаване на документите до 5-тия работен ден обекта се вписва в Национален регистър на обектите за търговия, производство и обществено хранене. Процедурата е с съобразно чл. 26, ал.6 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. изм. и доп. ДВ. бр. 102/20222г.

Това е Вашето Удостоверение за регистрация. Вече не се издава разрешително на хартиен носител.

Обектът е вписан, но не може да започнете работа по-рано от 14-тия календарен ден от датата на подаване, съобразно чл. 26. ал. 2, т.11 от Закона за храните.

Проверката от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на харните е до 30-тия календарен ден за производствени обекти и до 60 ден за търговия на дребно от вписването на обекта в регистъра, т.е след 5-тия работен ден, съобразно изискванията на чл. 26, ал 9 от Закона за храните.

Не е задължително да е извършена проверка за да започнете работа, т.е дори и да не е извършена проверка по закон имате право да работите на 14-тия ден след подаване на документите в ОДБХ.

III. Изисквания за регистрация на търговия от разстояние (онлайн търговия):

Онлайн търговията е описана в законодателството, като търговия от разстояние.

Условията за търговия от разстояние или онлайн търговията, както я наричаме в разговорен език са описани в Раздел IV Търговия от разстояние от Закона за храните (ЗХ), обн. в ДВ. бр.52/2020г. изм. и доп. ДВ. бр. 102/2022г. и Наредба № 12 на МЗ за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, обн. в ДВ. бр.100/2021г. в сила от 31.12.2021г.

Търговия от разстояние съобразно чл. 60, ал. 1 от ЗХ се разрешава от:

1. Бизнес оператор (производител или търговец), които има регистриран, одобрен по ЗХ обект.

Това означава да имате производствен обект, склад или магазин.

Храни приготвени в магазини за търговия на дребно могат да се търгуват от разстояние (онлайн) само до краен клиент, който не търгува с продуктите.

Производствени обекти могат да извършват търговия от разстояние (онлайн) до търговски обекти и крайни клиенти.

За да получите разрешително се подават следните документи в ОДБХ по местонахождение на обекта:
  • Заявление за регистрация- образец КХ № 1 на БАБХ;
  • Списък с групи храни- Приложения 3 и 4 към образец КХ № 1 на БАБХ;
  • Удостоверение за регистрация на обекта за производство или търговия ( извадка от регистъра на БАБХ за регистрацията на физическия обект)
  • Документ за платена държавна такса.
2. Доставчик на услуги, управляващ средство за комуникация от разстояние.

Това са куриерските фирми и други фирми с транспортни средства за дистрибуция на храни.
За да се транспортират храни е необходимо да се сключи договор с производители и търговци на храни и да се регистрират транспортните средства в БАБХ.
Транспортните средства се регистрират съобразно изискванията на Раздел III Транспорт на храни, чл. 50, ал. 1 и 2 от Закона за храните.
При регистрация на транспортните средства се поставя стикер на предното стъкло на автомобила от контролни органи на БАБХ.
Последващи проверки се извършват от КАТ и БАБХ.

В случайте, когато за превоз на храни се използват мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди се извършва регистрация по реда на чл. 26 от Закона за храните.

Това изисква да се подадат в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) следните образци и документи:

1. Заявление за регистрация- образец КХ № 1 на БАБХ;
2. Списък с групи храни- Приложения 3 и 4 към образец КХ № 1 на БАБХ
3. Договор за наем или ползване;
4. Талон за регистрация на мотопед или електрически превозни средства.

След подаване на документите може да превозвате храни с транспортните средства не по-рано от 14 календарни дни ако всичко е наред документално съобразно изискванията на Закона за храните- чл. 61, ал. 1 за автомобилите и съобразно чл. 26 ал. 2, т.11 за мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди.

IV. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: [email protected], контактната форма в сайта: http://hassp-sistemi.bg/ или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.
 

Прикачени файлове

  • food-8432816_1280.jpg
    food-8432816_1280.jpg
    190.4 KB · Преглеждания: 0

Горе