бате и аз карам мерцедес Е320 ЦДИ 2003 година.. няма дим мим т.н. но това е друг въпрос
обаче комфорта който ти предлага тази кола макар и 20 годишна не може да се сравни примерно с някой нисък клас.. Примерно вземи си ако щеш астра 2020 година или рено или КИА.. направи една разходка с тях до морето и се върни и направи същата разходка с моя мерц и да видим кое ще ти хареса.. сега опелчето за града може и да е добре, но за дълги разстояние не може да се сравни ..
разбира се има индивиди дето не си подържат колите правят някакви глупости озвучения т.н. за тях няма какво да се каже те са ясни.. но за години на колите може да поспорим :Д
Ами...аз живея до морето, наскоро правих разходки до София, до Хисаря също с новия Опел (2022г Мокка, дето е градски СУВ), не е с големи гуми - 17" са, пълен пакет екстри. Топли си волана, взима нет от телефона и прави WiFi точка за всички пътници, навигацията се показва на големия екран/таблото, колата върви прекрасно, гори малко, седалките са много удобни. Спрях само веднъж да идем до тоалетната и после продължихме.
Предния ми Опел (2016г) Астра J - до Гърция, Турция, Румъния, София - не усещаш как минават 9-12 часа път. Иначе да, имал съм навремето от ръждивите Астри - с нея като стигнех до Търново, трябваше да слизам за да направя малко гимнастика.
В днешно време за да се усети сериозна разлика в комфорта, трябва да дадеш тройно по-висока сума за кола (говоря за цени от порядъка на 250 000 - 300 000лв), ако си с 25-40 000лв в джоба - ще може да си позволиш най-бюджетното решение, което няма как да е удобно. А вече за 50-80 000лв си взимаш достатъчно комфортна кола както за градско, така и за междуградско шофиране.
20 годишния мерцедес ще е комфортен на дълъг път щом се поддържа добре и е бил висок клас за времето си. Аз поне се радвам на добре поддържани коли, без значение от възрастта им.
Но изказвания "тя мойта 20-30 годишна кола е по-добра от всичко ново" не ги подкрепям. Тъй като шанса този, който ги говори тези неща да е ползвал по-дълго време от един тест-драйв нова кола среден клас с екстрите и всичкото й не е голям (нарочно споменавам екстрите, тъй като не говорим за опосканите служебни коли).
Преди може би месец ще стане колата ми ме спаси да не вляза в затвора. Минавам покрай училище, има пешеходна пътека, колите в едната лента за движение спрели плътно и върху пешеходната пътека. Намалявам скоростта до 28-30км.ч. въпреки че на пръв поглед няма никой. На 2-3 метра съм от пешеходната пътека в момента, в който дете от началното образование (не се виждаше между спрелите коли) се стрелна по пътеката, а колата ми автоматично взе да пищи и моментално закова спирачки. На детето му нямаше нищо, на колата също. Ако бях с някоя стара кола, щях да съм бутнал детето със сигурност.
Преди да кажете - ми да си гледал то има пешеходна пътека. Ами да, гледах, намалих както се прави по правилник, но докато има тъпанари, които спират на пешеходни пътеки и блокирайки напълно видимостта, като има деца, които не са научени как се пресича...винаги ще има риск.