X

Може да включим и регистрираните специалисти, упражняващи свободни професии.
Когато по групите за фрийлансъри, програмисти, дизайнери като видя питане какви са стъпките по започване на дейност и напиша как това по принцип не е тип дейност за която е необходимо водене на счетоводство в пълния смисъл на думата - поне няколко счетоводителки (че и фирми) скачат остро. Започват обвинения как многознайствам, подвеждам хората и въртят и сучат само и само да накарат човека да си регистрира ЕООД, тъй като там и таксичката е по-блага.

В Испания има подобни фирми, които за фрийлансъри взимат такса от порядъка (поне миналата година) на 50 евро месечно. В България офертите започваха от 200лв без ДДС, надминаваха и 300лв. Оказа се, че човек като търси и разпитва може да намери и за по-малко, и пак услугата да е на достатъчно, че и дори по-добро ниво.

На свободна практика може да се регистрирате в рамките на ден-два, трябва ви диплома, заверени от банката извлечения (от всички сметки във всички банки, където имате) и да се попълни една декларация от НАП. Минавате първо през БУЛСТАТ. Звъни ви след няколко дни инспектор да си поговорите и сте готови.
Ако ще работите с клиенти от ЕС, но не са от България - от ден 1 трябва да се регистрирате по ЗДДС. С ДДС не се занимавате и счетоводителя ви или вие - пускате нулеви такива. Клиента ви от чужбина си оправя ДДС-то.
Всеки месец си декларирате и превеждате осигуровките. Веднъж на тримесечие - данък общ доход.
Имате признати 25% като разход от общия ви доход минус осигуровките.
През март всяка година пускате данъчна декларация.
Може да доплащате още едни 100-150лв всеки месец за право на болнични/майчинство, но според мен ако сте контрактори няма много смисъл.
Фактури можете да си издавате през приложения като Freshbooks например (безплатно е).

Добре е да намерите счетоводител, който да има грижата да ви пуска декларациите навреме. Може да е от всяка точка на България - единствено трябва да идете да го упълномощите в НАП.

Има едно нещо за фрийлансърите регистрирани като лица, упражняващи свободна практика - при фал от тяхна страна, отговарят с цялото си имущество, което не е много добре. Има застраховки за целта, покриващи подобен риск. Другия ви вариант е да направите ЕООД и да плащате за фирмени сметки и по-скъпо счетоводство.

Сега...нека всичко това се вземе за насока, тъй като не съм счетоводител, а контрактор и споделям лични впечатления.
 

Горе