ВЕИ Предприемачество

От: ВЕИ Предприемачество

Редрум, Или трябва да ти говори, че в момента нямаме пазар и властта си продава услуги срещу пари. В една свободна конкуренция или така наречения свободен пазар монополи адски трудно виреят, просто щото няма държава да се намиса в икон. отношения и да си гарантира монополи :)

Много ме кефи слагаш очилата и пазара виновен, единственото решение е повече държава :D :D :D

Най-ме кефи как 23 години ни го слага държавата и всички търсят решението в държавата!

Явно нямаш познания как работят свободните пазари, карай аз съм на среща:) Виж как би работил енергийния сектор и последиците от него при наличие на либерализиране:

Давам пример:

БГ енергийния сектор - това е пример за анти свободен пазар и държавно гарантирани монополи. Какво става при либерализиране:

1. Падат всички териоториални бариери, за да има монопол трябва има и бариери, няма само ЧЕЗ да е за София
2. Отпадат всички бюркоратски изисквания, всеки който иска да продава има определен лиценз и серитификат, всичко е стандартизирано.
3. Всеки търговец/доставчик има достъп до физическата мрежа, като плаща опредена такса.
4. В този момент, в който всичко е на лице, ще дойдат доста играчи, защото има доста хляб в това.
5. Това ще доведе до спад в цените защото всеки, който има готова продукция и услуги и не я реализира му се пише загуба. Водени от мотива за загуба цените падат.
6. Всеки човек, ще избира който си иска доставчик.
7. Всеки доставчик, ще може сам да си прави енергийния миск.
8. Всеки доставчик, ще избира от къде да купува - ако си от София и имаш софойски доставчик, то той ще се опита да изкупи ток от най-близките централи до софия, и да има ниски разходи за транспорт, може се окаже че тока да ти е по евтин от АЕЦ сега
9. Ще има либерализиация и при централите, всеки може си качи ВЕИ-та и да продава, но не както е сега.
10. БГ е с енергоемка икономика, в този момент всеки бизнес голям прозивдител би инвестирал в собствени центрирали, с пъти по лесни условия от както е сега.
11. Самите производители на ток, биха направили центнрали близки до пазарите си с цел по ниски крайни цени.
12. От момента на ниските цени на ток ще се възползват всички производителите, това ще довде до спад на производствени разходи и да по голяма производителност и конкурентноспосбност, това от своя страна ще довде и до по голяма заетост
13. След като имаме всичко това, доставчика ще избере, от къде да купува и може се окаже, че съседа ти прави ток, и местния доствчик на ток да взима и от него и това да сваля още цените
14. Всичката тази конкуренция, ще доведе до спад на цената в краткосрочен план, защото сега има тонове регулации сега, но в дългосрочен план цената върви нагоре, но заради либерализиранията цената няма скача рязко.
15. Всичко това ще доведе до по ниски сметки, по-голяма ефективност, по-голяма производителност и в крайна сметка по-вече пари накрая на месеца.
16. Всички ще са по-добре тогава от колкото сега или иначе казано ще се подобри благосъстоянието на хората

Само ми кажи, когато са единни изисквания към всички - аджеба как ще се корумпира който и да е от власт?!

Може и изобщо да не четеш, знам че си фен на държавността и да ти регулира от всякъде живота, но ако почнеш да четеш малко по различни ъгли, може и по-добре да ти е.
Справка хвърли едно очо на енергийния пазар в Германия :)
 
Последно редактирано:
От: ВЕИ Предприемачество

@redrum - регулацията е типична за социализма/комунизма. Капитализма работи на принципа на свободния пазар. ДКЕВР е типичен пример за пост-комунистическата действителност в България.
 
От: ВЕИ Предприемачество

И нещо по темата, което стана много любопитно

"Тук е редно да си припомним позабравения български филм Кит, в който информацията за хващането на една малка цаца преминава през различните нива на бюрократичния апарат и накрая на най-високото ниво се „трансформира" в улов на кит не и без раболепието на бюрократичния апарат."

Кьорфишеци за простолюдието
 
От: ВЕИ Предприемачество

И нещо по темата, което стана много любопитно

"Тук е редно да си припомним позабравения български филм Кит, в който информацията за хващането на една малка цаца преминава през различните нива на бюрократичния апарат и накрая на най-високото ниво се „трансформира" в улов на кит не и без раболепието на бюрократичния апарат."

Кьорфишеци за простолюдието

Работата е още по-смръдлива, отколкото си мислиш. Нито една от централите на въпросната госпожа не е в регистъра с гаранции за произведена ел.енергия от веи (тук). Пък били по 98 kWp. Остават ни само брътвежи - министерски и адвокатски.
 
От: ВЕИ Предприемачество

Преди няколко години през 2008г., точно в зародиша на идеята за ВЕИ по нашите земи и в частност фото-соларните панели, бях много запален по тази идея. Правих доста проучвания, бях си направил и бизнес план, имах необходимите площи, бях договорил оглед на одитор за оценка на евентуалния капацитет на централата и т.н. Но осъзнах, че при малкия производител, като мен, който няма връзки с високия податлив на корупция ешелон, такава централа излиза на печалба след 12г. Още тогава разбрах, че тази алтернативна енергия ще е поредната врътка за източване на държавата и пране на пари. И в крайна сметка всички се юрнаха да правят централи и се получи адския балон. Ето тази година след недоволствата на населението срещу ЕРП-тата се наложи вторите да прекратят договори с някои от доставчиците на алтернативна енергия - нали се сещате с кой са ги прекратили (едва ли е с Вальо Златев и Цветелина Бориславова). А това, че глобалното затопляне и екологията са може би най-голямата конспирация на века е друг въпрос.
 

Горе