Новите министри на Орешарски

Re: От: Re: От: Новите министри на Орешарски

А банкоматите, от как съм с карта, винаги са плювали и десетачки. Даже тази зима и пролет ми дават само петдесетачки, което ме учуди.

не че плюят десетачки човек че може да изтеглиш само 10 лв като най малка сума винаги е била 20 лв на бутона най горе в ляво сега е 10 лв на тези на сосиате... а тези на дск винаги са плюли петдесетачки...
 
От: Re: От: Re: От: Re: От: Новите министри на Орешарски

Костов е последния който ряза :) нито едно правителство нямаше смелост .. Бюрократите и всички на държавна софра решават чисто теоритично до около 40 депутатски места реално мисля да ги кажа 20 затова никоя партия няма смелост да го направи :) Аз Блеки просто не искам да съм песимист от сега :) ако тръгнат накриво директо ще си го кажа...

Сигурен съм, че ще си кажеш. Аз не съм песимист, а реалист не са добре нещата и няма наченики да станат по-добри. Сигурен съм дори, че може ползваш този рефрен за демокрацията и да го позлваш докато не дойдат тези, за които писах. Да ти кажа лично, аз по абсолютно никакъв начин не съм се чувствал репресиран, а ако визираш демокрацията, че един човек имаш концентрация на повече власт за проблем, то и при новата 3на няма е по различно просто няма да е ББ и ЦЦ, а Съргейщино, Местанищо и компания. А ако визираш това с 350к бюлитини, това си беше долна манипулация, която няма остане разкрита от така силната прокуратура, дето ще обслужва интерсите на объчите от фирми на новите от БСП и ДПС.

А за рязаното в момента е около 800к админстрация средно по 400 лв заплата са ти 480 милиона на месец - повече от 200к админстрация не ни трябва. Със закон под 10% държавата трябва разпределя и от там олекотяване на закони, такси, процеси, прецедури и силно ел. правитеслтво + ел. гласуване и 50к за рефендум + еднакви условия за всички за бизнес и такива глупости като МРЗ да ги няма и върха на сладоледа е да вържем лева към златото - ей тогава политици не могат мръднат никак!
 
От: Re: От: Новите министри на Орешарски

От всички който срещам да пишат за герб са от малкото хора който не съм и намаляли доходите през мандата и не усещат какво "чудо" сътвори герб с икономиката... свързани с герб фирми, държавни служители и хора с доходи от чужбина или работещи за чужди аутсорсващи фирми... имаш ли досег с бг бизнес средата без да имаш някакви връзки просто няма начин да гласуваш за герб... Ако човек няма досег с другите хора му предлагам да се замотае в някой голям магазин от най евтините и да наблюдава какво пазаруват хората, как го пазаруват и колко пари вадят от протмонето си ... след това и в някоя аптека да иде и да се направи че разглежда козметиката или чайовете и да наблюдава отново хората... след това ако има лафче с някой от кварталната бакалия и тях да ги пита как мислят имат ли хората повече пари през управлението на герб или пазара се е свил ... най малкото показателно нещо е че банкоматите вече пускат и по 10 лв (сосиате женерал) откакто има банкомати винага най малката сума е била 20 лв ... Смяната на гумите да е имало опашки като предни години ? средата на април хората нямаха масово по 45 лв свободни пари да си ги сменят а вече беше топло това никога не е било...


Как пък така го реши че ще ни спрат еврофондовете те това са го играли :) вече европа плаща за завършен проект ако сметне че няма нещо нередно те от сега си знаят че ако го пробват така няма да вземат накрая пари :) така че не очаквам да са толкова тъпи да пробват пак и да ни ги спрат ... ама знам ли може да съм в грешка но не ми се вярва за това съм оптимист...


Колега coolice, а как ще коментирате официалната статистика или да не вярваме и на нея?

Депозитите на гражданите в банковата система растат и са стигнали колосални размери. Средната заплата не е спряла да расте, въпреки кризата. Е сега последните месеци се наблюдава застой в средната заплата. Линкове съм пускал в други теми. Който иска да търси в Гугъла.


Крайно време е да разберете, че се получава разслояване на обществото. Демек "на всеки му колкото си е изработил" - и правителството почти няма нищо общо с това и трудно може да управлява тези процеси.


Крайно време е да разберете, че умни хора и не толкова умни, че има упорити хора и не толкова упорити, че има предприемчиви и не толкова предприемчиви хора, че има такива, които предпочитат да работят и такива, които предпочитат да имат повече свободно време.

Преди имаше възход на световната икономика. Не само в БГ. Кредити се даваха лесно, всеки инвестираше, търсеше работници и нещата не изглеждаха толкова разслоени. Но от 3-4 години кредитите спряха и започна да се получава разслоението.


Ще ви дам няколко примера от лични срещи, които, разбира се, не са представителни. Но показват разликите във възможностите на хората и разбиранията им за работа и бизнес.

По време на строителния бум на 40 км от Пловдив качих едно семейство на автостоп от едно село с бутилка ракия в ръка - тръгнали да празнуват нещо в съседното село. Човекът бил строител - на времето работел в Коми. И като почна да ми се оплаква как никой не строи в тяхното село, как няма пари, как всичко е зле. Викам му "Човек хващаш влака сутринта и отиваш в Пловдив - строежи има много, търсят работници, дори и като общ работник да се хванеш имаш надницата 40-50 лв." Той тръгна да ми се оплаква как нямал 2 лв. за билет за влака. Е тоя човек дори по време на бума той не работеше - него няма как да го направиш богат.

Едни майстори пак по време на бума правеха нещо у нас. Едва ми издържаха нервите да не ги изгоня. Казаха за ден ще свършим - беше твърда сума за свършена работа. Трябваше им 3 дена. То пушене, то шматкане, то пиене на бира, то не знам какво беше. Сам ако го правех щях да го направя по-бързо. А те двама.

Пак по време на строителния бум от някаква фирма правеха нещо по офиса. Служителите млади момчета бяха набрали яко на шефа си и 5 мин работеха, 15 почиваха. Не се бъзикам - бъркаха си в носа, говореха по телефона, обаче не и работа.

И трети случай - майстор - млад, работещ за себе си, изключително чисто, изключително бързо. Като имаше много работа вземаше с него сина си да му помага - около 10 годишен. Не пуши, не пие бира, не се шматка. Почива 30 мин на обяд само колко да хапне.

И още един случай ми се наложи да викна водопроводчик - беше ром (циганин), обаче си разбираше и си работеше чисто и добре. И той с детето си ходеше около 10 год. - "Тате, дай това, подай онова, иди до колата да донесеш еди кой си инструмент".


Надявам се, разбирате че последните 2 в момента са засипани с поръчки и работят. За третия случай ти гарантирам че е засипан от работа и прави добри пари в момента, щото много познати ползваха услугите му и като са доволни го препоръчват. А другите къде поради лоши трудови навици и лошо управление духат супата.


У наше село има едно семейство от години развива животновъдство. Имат 3-ма сина, бяха в града да учат, после без работа или ниско платена работа. И накрая се върнаха да работят във фермата на баща си. Ама по цял ден в кравешката тор зарити. Имат крави, имат и друг бизнес. Освен 3-мата сина и баща им имат още 2-ма работника. С труд и постоянство се развиват добре и правят добри пари. От друга страна останалите седят по градовете без работа или на ниско заплащане и чакат от дядо и баба от село да ги издържат с една крава. Ми не става така. Тези баба и дядо са на години и с 1 кравичка, не могат да се конкурират с другия дето има 100 крави.


Та нито един от тези не е свързан с управляващи или с политици. Просто хората работят по 12 часа. А другите по 2. И правителството трудно може да им помогне каквото и да предприеме.


От една страна безработицата расте и хората без работа, пенсионери и без образование обедняват. Обаче от друга страна средната заплата расте, депозитите в банките растат.


Та както се казва - проблемът е структурен и трудно може да бъде решен с магическа пръчка.


И още нещо когато говорите за обедняване - казвайте "някои групи от населението обедняват", щото масово обедняване няма. На фона на депозитите в банките и непрекъснатия ръст на средната заплата трудно може да се говори за масово обедняване.
 
От: Новите министри на Орешарски

Не съм преглеждал цялата тема, но ето едно "интересно" интервю на Мариана Георгиева:

youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g4Ndatk4gw8

Комунистите после ще ме убеждават, как трябвало да гласувам за БСП, защото видиш ли, ГЕРБ закопавали държавата.
 
@mathematician Браво за добрия пост!

Само за средната работна заплата е малко изкривена статистиката. Тя не е нараснала, защото са се вдигнали много заплатите, а защото тия дето за нищо не стават и работят на малките заплати малко по малко ги съкращават. И естествено тогава средната се вдига.

Но така е, който бачка здраво - може да изкарва прилични пари. Който го мързи - няма как да стане. Времената са такива, свърши лежането по гръб. Или поне се надявам да е свършило.
 
От: Новите министри на Орешарски

Орешарски извади нов министър - Иван Данов заменя Тихолов в МС

http://www.novini.bg/news/139112-орешарски-извади-нов-министър-иван-данов-заменя-тихолов-в-мс.html



Харесва ми как действат БСП - хитри хора, не държат на министрите докрай както бойко за Миро Мършата, Дянков и Цецу Тъпото.
 
От: Re: От: Новите министри на Орешарски

Депозитите на гражданите в банковата система растат и са стигнали колосални размери.

Когато несигурността и страхът придобият колосални размери, народът заделя повече пари настрана. Това не е признак за благоденствие.
 
От: Новите министри на Орешарски

Еи глупак си алане и глупак ще си останеш бойко смени около 10-15 министри за 4 години, тройната коалиция едно ЗЕРО, сега следва да видим орешака колко ще смени...

Така и така си тука би ли обяснил какъв кур държи станишката на всяка проява на орешака, аз до ся снимка на орешака без станишката не съм виждал? Какъв се явява серГея на новия министър прецедател, и защо винаги е с него?
 
От: Новите министри на Орешарски

Еи глупак си алане и глупак ще си останеш бойко смени около 10-15 министри за 4 години, тройната коалиция едно ЗЕРО, сега следва да видим орешака колко ще смени...

Така и така си тука би ли обяснил какъв кур държи станишката на всяка проява на орешака, аз до ся снимка на орешака без станишката не съм виждал? Какъв се явява серГея на новия министър прецедател, и защо винаги е с него?

Че като са сменили какво? 4 здравни министри минаха какво се случи със здравеопазването? Реформи ли направиха какво? Поевтиняха лекарствата? По-добра помощ ли получаваме?

Впрочем тройната смени след скандал Румен Петков и също и министъра на отбраната мисля беше сменен, имаше смени при тях. Така че, това че нямаш спомен е твой проблем.

Не ме интересува защо Станишев е до него, интересува ме да вършат работа.
 
От: Новите министри на Орешарски

Дам помним розовите бмв-та които министъра беше боядисал за бала на щерка си. http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/09/03/rozovi-istorii-srivat-imidja-na-mo.77086,4. още ми е смешно като се сетя.

Ти като не знаеш аз ще ти кажа - станишеф е неформалния прецедател докато орешака е един прост бушон, и ако си мислиш, че мнението на орешака ще тежи си в голяма заблуда..
 
От: Re: От: Новите министри на Орешарски

Най-много жертви на катастрофи през десетилетието има през 2008 г. – 1 061 убити на пътя, а най-много ранени е имало през 2006 г. – 10 215 души, сочат данните.

Да вземем да обвиним БСП и ДПС за убитите българи по пътищата?!
:D
 
От: Re: От: Новите министри на Орешарски

Когато несигурността и страхът придобият колосални размери, народът заделя повече пари настрана. Това не е признак за благоденствие.

Но не е и израз на обедняване.
 
От: Новите министри на Орешарски

Докато се хабите в спорове тук, хорицата си правят милиончетата. Наплетени са като свински черва. И ни изнасят невероятен спектакъл. Ето нещо интересно по темата. Не знам доколко е вярно:

Червените апартчици са втресени и от тежките обвързаности на бъдещите министри с родните олигарси. Те са единодушни, че вместо „Орешарски” най-точното име на следващото правителство е „Олигарски”, но това едва ли предвещава дълъг живот на новите обитатели в Министерски съвет.

Необясним за червените динозаври е и фактът, че в следващия кабинет ще има и лица много близки да Бойко Борисов и ГЕРБ. Фаворит сред тях е Цветлин Йовчев. От Борисов той получаваше през последните години щедри постове, но по време на тройната коалиция, когато премиер бе Станишев, демонстративно напусна ДАНС в знак на несъгласие на водената политика от тогавашния шеф на службата Петко Сертов. Йовчев се слави и като човек на кръга „Дражков”.

Повече тук: http://www.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/9307-oresharski-ostava-v-istoriyata-s-kabineta-gaf.html
 
От: Новите министри на Орешарски

Тука се вихри някаква истинска пародия на абсурда

ГРОБ били дясна партия !?!?!?!?

Сега щели да се влошат нещата !?!?!?

Спестяванията в Банките се били увеличили - и това непременно било добре ?!?!?!?

Средната работна се била увеличила - и това непременно било добре извадено от контекста !?!??!?

Само не мога да се сетя като беше толкова хубаво през управлението на ГРОБ защо за първи път от 15 години правителство беше изгонено с камъни без да завърши мандат и хората се палят от отчаяние. В статистиките за нивото на демокрация потънахме и тн тн.

И некакви платени драскачи и откровено промити мозъци най нагло искат да обясняваш що сега щело да стане по добре.

Не не съм сигурен че ще стане по добре, но това извращение трябваше да приключи и по добре че приключи сега от колкото след още един мандат на ГРОБ защото ако следваме тенденцията от първият мандат той щеше да приключи с 10 милиарда нов дълг и 25% безработица.

Относно новите министри -

Не мога да разбера какви претенции може да имате след Цецо тъпото с шесте апартамента???
 
От: Новите министри на Орешарски

Манта, ръста на активите в банковата система е добре и още по-добре, че е от БГ капитал - доброто е, че тези пари в даден период ще се трансформират в инвестции. Няма как да има растеж без спестени пари, защото няма инвестции, а от друга страна се получава спад на лихвите, които са вече пред кризисни нива. Това е с положителна перспектива разбира се. Не трябва се харчи, във времена на криза, а още по-малко се стимулира харча - трябва се консолидира капитал и да се преструктурира неефективността. Във тежки времена трябва са спестява и оцелява, не да се харчи - това беше добре в случая, че имаме ръст, а не спад тогава тотално щеше се декапитализира банковата система. То и тройните спасиха една голяма банка от фалит, но това много не се разбра от масата. Това, че нямахме фалирала банка си е постижение, основният проблем на банките е якото забатачване на кредити в НИ, то не случайно имаме 10 милиарда лоши кредити.

Колега с математика, не е правил проучване какво се влива в БГ банковата система - огромна част е на богатите, като масово депозитите са малки до 10к. Ръста не идва от тях, а и ръста на раб. заплата е ясен като режеш неефекитвни работници, по един или друг начин се налага и да съкращаваш - логично е да има повече пари за останалите. Това са прости закономерности.
 
От: Новите министри на Орешарски

Блеки не казвам че е лошо, а че извадено от контекста е пълна глупост да се афишира като някакво предимство защото ето сега ще дам друг прочит на тези данни.

Парите в банките се увеличиха - Защото:

Хората закриха фирмите и не искат да чуват за инвестиране.

Герберастите опапкаха Фискалният резерв и го раздадоха на свои хора чрез различни поръчки като тези на сайтове за по няколко милиона.


Относно увеличената средна работна заплата може да погледнете от ъгълът на един мой познат който държеше две книжарници и няколко будки за вестници.

Имаше около 10 работнички които работеха на ниска заплата и които ги уволни и закри будките за вестници - уволни и продавачките в книжарниците и сега в едната продава той в другата жена му.

Като сметнеш на двамата средната работна заплата е повече от средното което плащаха когато бяха 12 работници.

Горепосочените от математиката доводи можеше да ги приема за позитивни когато:

- Намалява безработицата

- Увеличава се ФР

- Ръста на БВП е над 4%


Когато тези неща не само че не са налични а са в обратна наклонност да ги приемаш за положителни е признак на голо робуване на цифри без да се влага грам мисъл при интерпретацията им.
 
От: Новите министри на Орешарски

Манта прав си.

И аз бих ти дал друг поглед над нещата - във времена на криза се затварят и ликвидират бизнеси и производства, които не е трябвало да съществуват на първо време. Трябвало да се инвестира във ефекитвни, а не в неефективни производства, не е трябвало да се инвестира прекомерно в едни за сметка на други сектори - не случайно се получават и тези структурни дисбалнси - които биват чистени от кризата, но проблем е, че не се изчистихме - енергетиката е огромен пример, и не вярвам ама ни най-малко новата тройна коалиция да направи нещо. Колкото хубаво дясно да говори Орешарски, нямам вяра на БСП - нещата през 2007-8 не са същите за жалост.
В твоя случаи с бутките е типичен пример за инвестиране там където не трябва, този капитал ако е бил вложен другаде доходността, е могла да е по-голяма и полезността на икономиката по-голяма. Казвам го, защото това е залязващ бизнес, трябвало е да инвестира в дигиталните медии и начини за продажба - защо Bookstore.bg е много нагоре, а другите надолу. Това е, че кризата чисти и дава възмоности - чисти бизнеси, които са били загуба от ефективност.

Това, което мен ме вълнува и позитивно го приемам е:
- Увеличение на заетостта
- Спад на държавността
- Ръст на производителността
- Ръст на брутната добавена стойност
- Ръст на нормата на спестяване - по-горе писах повече инвестци е това. Не казвам, че не трябва се харче, просто не трябва се харчи всичко и да се взима още и още. Запада и САЩ е типичен пример с отрицателна норма на спестяване, изтока е пример с голяма норма на спестване - къде е по-устойчиво.

Дано не мислиш, че се дразня с примера ти на твоя приятел, но това е силата на кризата тя чисти грешките на буума.

П.С. Друг пример, много от малките търгвоци на дребно измряха, но затова онлайн продажбите растят с двуцифрен размер - ти защо си в оналайна? Не случайно си там. Това е щото имаш умения и прогнозираш напред по добре от другите, кризата чисти тези който не са я анализира правилно случаката на буума и бъдещето.

А като вкараме ББ и държавата, която бачка срещу нас кризата от икономически феномен, се изажда и става много зле - там вече други са факторите и каквото и да си говорим, ако утре се събуди, който и да е на власт може ни го вкарая яко - е ББ беше това.

П.С 2 Миналата година писах доклад за устоичво развитие на БГ и оснвония проблем пред, които сме изложени за мен е липсата на предпимачество.
По времето на буума всеки беше строителен бизнесмен, вносител, търговец, банкер и т.н но масово не бяха предприемачи не виждаха нещата - виждаха огормни печалби, а не онетяваха инфлацията, не виждаха ръста на инвенатарите си не виждаха много неща, хора без голям опит се мислят за голяма работа - тогава стават големите препдимачески грешки всеки буум се характеризира с тях. Не случайно не е трябвало почват от началото, и не случайно кризата ги чисти. Ако бяха предприемачи, щяха да намерят възможност в кризата - твоят приятел да мине към онлайн ей това е възможността, а ако е анализирал всичко от ранното щеше вече да е много добре и пак щеше отреже 5-6 души просто защото бизнеса му се престрктурира.
 
От: Re: От: Новите министри на Орешарски

Тогава аргументът ти отпада. :)

Постът ми беше, против масовото обедняване, за което се говори.

Т.е. обедняването не е масово, а само на определени групи - пенсионери, безработни, нискоквалифицирани, работещи на ниски заплати.

И проблемите са от съвсем друго естество.
 

Горе