Bitcoin / Биткойн

От: От: Bitcoin / Биткойн

Тука пак захапали пустото злато. Не, че му вярвам фанатично, но пак се сещам, че БТК експлодира много над цената на копаене, а златото в същото време падаше.

Цената на добив е само един от факторите. Цената може да се повишава много над цената на добив и да пада много под цената на добив.

Ако цената на златото падне под цената на добив, просто миньорите ще спрат да го копаят (ще продължат да копаят само тези миньори, на които им излизат сметките - тоест ще се намали предлагането, което ще стабилизира цената). Ако всички миньори спрат да копаят злато, това не значи че купувачите няма от къде да купуват. Изкопано злато има много - стои по трезори. Напълно е възможно желаещите да купят да го купуват от тези, които сега си държат златото по трезорите.

Златото има голям потенциал за падане на цената при едно паническо разпродаване, защото приложението му е много ограничено (заради високата цена излиза по-изгодно да се ползва алуминий, мед, желязо, сребро и други метали вместо злато). Също така има и голям потенциал за растеж при едно паническо изкупуване, защото количеството, което може да бъде изкопано за единица време е ограничено, златото в трезорите - също. Ако сравним националните валути в обращение с цената на наличното злато (измерено с тези валути) ще видим, че пазарната капитализация на валутите многократно превишава пазарната капитализация на златото (изкопаното + това, което може да бъде изкопано).

При криптовалутите цените може да се движат в още по-големи граници тъй като те нямат вътрешна стойност и при увеличаване на търсенето ще се увеличи и трудността на копаене, което допълнително ще увеличи цената. При намаляване на търсенето цената им може да падне значително, защото нямат вътрешна стойност. Златото със сигурност няма как да падне под цената на медта. При криптовалутите спирачката е нулата - няма логика цената да е отрицателна.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Изваждаме 2%, които ни се налагат като такса за транзакциите от btc-е, което включва и банковите транзакции и минимално покритие при рязко падане на цената преди да е извършен обмена.

А защо не ползвате услуги като BIPS и BitPay? Видяхте ли техните такси какви са? Не съм сигурен дали поддържат преводи в левове, но ако поддържат евро може да го ползвате вместо левове - нали курса на еврото е фиксиран.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Ще го предложа на колегите, благодаря. Със сигурност в Евро ни върши работа, тъй като имаме сметка и е евро.
Благодаря отново.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Сравнете курсовете BTC/EUR, на които работят BIPS и BitPay (и други), възможно е да се различават (в зависимост дали работят с Mt. Gox, Bitstamp или друг обменник). Ако работят с Mt. Gox може да предложат по-изгоден курс от този на BTC-E (където в повечето случи курсът е по-неизгоден).

Тук има списък с възможни доставчици на тази услуга: How to accept Bitcoin, for small businesses -> Merchant Services.

Иначе повечето борси имат API и може да се автоматизира приемането на плащания, които моментално да се обръщат в евро чрез API-то на съответната борса.
 
От: Bitcoin / Биткойн

happyslacker каза:
Златото има голям потенциал за падане на цената при едно паническо разпродаване, защото приложението му е много ограничено
Цената на златото се крепи върху едната традиция, иначе спокойно може да оцелеем без него. Само че там традицията върви от хилядолетия и се приема от примерно 99% от хората.
Криптовалутите станаха популярни от няма и половин година. И още не са минали тест за практичност. Проблемът с огромната база данни, както и със сигурността - остават.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Като обеднеят повече хора и се наложи да си продадат бижутата за да си плащат лихвите по кредитите ще си сменят традицията много лесно.

Проблемът с огромната база от данни вече е решен. По-нагоре поне един или два пъти обясних как.

Има вече биткойн клиенти, на които не им трябва цялата базата от данни за да работят (изброени са на bitcoin.org).

Проблемите със сигурността на кредитните/дебитните карти също остава. Някои предпочитат да пазаруват с Биткойн. Вече пуснаха и сайтове за продажба на евтини лекарства. Те могат да предложат малко по-ниски цени заради това, че не трябва да плащат на скъпи доставчици на платежни услуги за рискови търговци.
 
От: Bitcoin / Биткойн

1. Като обеднеят повече хора и се наложи да си продадат бижутата за да си плащат лихвите по кредитите ще си сменят традицията много лесно.

2. Проблемът с огромната база от данни вече е решен. По-нагоре поне един или два пъти обясних как.

3. Има вече биткойн клиенти, на които не им трябва цялата базата от данни за да работят (изброени са на bitcoin.org).

4. Проблемите със сигурността на кредитните/дебитните карти също остава. Някои предпочитат да пазаруват с Биткойн. Вече пуснаха и сайтове за продажба на евтини лекарства.
5. Те могат да предложат малко по-ниски цени заради това, че не трябва да плащат на скъпи доставчици на платежни услуги за рискови търговци.
1. И на кого ще ги продават - на другите бедни ли? Освен това народът се напари и не тегли кредити като едно време.
2. От болната - на здравата глава. БТК няма ресурса да стане световна супервалута, ако не се централизира :rolleyes:
3. Тия дни проучвам разне методи за разплащане. Ще видя, не съм запознат в момента, но подозирам, че трябва да си доверя портфейла на някого.
4. При картите поне имаш rollback, или сторниране ако стане беля.
5. Всякак се чудя как да се отърва от PayPal. Разни escrow посредници няма начин да се провери дали са читави, опищели са нета от измами. Пращаш кинти и се молиш да ти изпратят стоката - не ми се види сериозно. Съвсем на практика се боря с тоя проблем, транспортът от Китай съм го измислил. Разни куриери си имат складове в UK и китайците го пращат там, и за 30 лева е в най-близкия офис на куриера. Като видя, че китаеца отсреща ми предлага Т/Т, MoneyGram, WesternUnion и нищо друго - и веднага ми светва лампата за възможна измама. Биткойн ще се нареди до горните изброени. Превод през SWIFT системата не е чак толкова скъп, Т/Т дето му вика китаеца.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Не се изисква доверяване на портфейла когато ползваш биткойн клиент, който не тегли цялата база от данни. Пак повтарям - доверие не се изисква. Проблемът с голямата база от данни вече е решен. Не е задължително всички потребители да пазят всички транзакции.

Точно сторнирането създава много проблеми (chargeback fraud). Който иска да се предпази от измами ще си плаща такса за escrow (но ще има избор кой доставчик на тази услуга да ползва - ще има много такива, които са съвместими с протокола Биткойн). Който пазари от надежден търговец - няма нужда да плаща тази такса. Например ако пазариш от Overstock.com не ти трябва escrow*, защото знаеш, че търговецът няма изгода да те лъже (налял е много пари за реклама и ще изгуби много пари, ако започне да лъже).

*Големите такси на PayPal се дължат именно на услугата escrow (замаскирана като нещо друго), която предлагат. Няма как да кажеш "аз искам да ми взимате такса 0,1% и съм съгласен да не ме "защитавате"". Или ползваш услугата (и плащаш голямата такса) - или не я ползваш. Freelancer.com също печелят от такава услуга. Когато Биткойн стане популярен ще има конкуренция на доставчиците на escrow услуги.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Заради проблемите с тегленето на долари от Mt. Gox цената на доларите там пада.

На тези, които имат проблем с мисленето им изглежда, че цената на биткойните се увеличава, но в същност не е така. Цената на електронните пари обезпечени с долари пада. Доларите в сметката при Mt. Gox не са истински долари, а са електронни пари подобни на тези в Liberty Reserve, OKPAY, WebMoney и т.н. Когато има проблеми с обръщането им в реални долари е нормално цената им да падне.

Повече по темата.

Графика:



В момента има паническа разпродажба на електронните пари обезпечени с долари при Mt. Gox (паническа покупка на биткойни с тези електронни пари) и затова цената на тези електронни пари пада (спрямо същите при другите обменници, където го няма проблема с тегленето).

Възможно е Mt. Gox да стане жертва на банките (които отказват да вдигнат лимитите за изплащане на доларите).
 
От: Bitcoin / Биткойн

Доколкото разбрах, в GOX ако искаш да си изтеглиш парите в момента, не можеш и се правят на ударени като бавят преводите с месеци, затова хората купуват биткоини и ги прехвърлят в други борси и там продават, за да могат да си вземат парите.

НО в крайна сметка все някои продава биткоините на тези които купуват, отново за долари ... та идеята ми е те/тези които продават/ как ще си ги вземат?
 
От: Bitcoin / Биткойн

Тези, които сега купуват електронни пари обезпечени с долари се надяват, че ще могат до един-два-три месеца да ги обърнат в истински долари.

Купили са биткойните по-евтино на другите борси и сега ги продават на Mt. Gox. Мислят си, че рискът Mt. Gox да им задържи доларите твърде дълго (или да не им ги изплати изобщо) е много малък и така реализират "сигурна" печалба 22% (като сметнем разходите за банковите преводи излиза малко по-малко).

Това се нарича арбитраж.

Според спекулантите, извършващи арбитраж, да спечелиш 22% за два-три месеца си струва риска.

Тъй като Bitstamp и BTC-E нямат такива проблеми, при тях разликата в цената на електронните пари обезпечени с долари е съвсем малка.

Към момента:

Mt. Gox: 1.010 USD/mBTC
Bitstamp: 0.827 USD/mBTC
BTC-E: 0.827 USD/mBTC
 
От: Bitcoin / Биткойн

Хепи как според теб койна ще стане международна валута и ще измести долара като те дори не са достатъчни като количество

Колко долари има международно в обращение и колко са всички биткойни ???
 
От: Bitcoin / Биткойн

Не казвам, че ще стане международна валута, която ще измести всички национални валути. Това е само един от възможните сценарии за развитие на историята. Няма как да знам дали ще се сбъдне. Но няма технически пречки това да стане.

Биткойните могат да се делят неограничено. Към момента софтуера позволява да се дели до 0.00000001, като има възможност да се дели и на още по-малки части (заложено е в протокола, трябва само да се обнови софтуера, ако има нужда).

По същия начин и златото може да се дели - до размер един атом. При Биткойн го няма това ограничение с атомите.

Ако Биткойн стане световна валута цената на 1 Биткойн ще бъде абсурдно голяма и транзакциите ще се правят с малки части от Биткойн. Сега например никой не прави транзакции с кюлчета злато с тегло по 1 тон. Обикновено се ползват по-малки кюлчета (1 килограм, 100 грама, 10 грама и т.н.).

Преди време 1 Биткойн струваше около долар. Сега 1 Милибиткойн (mBTC) струва около долар. Ако търсенето продължи да нараства може да се наложи да минем на микробиткойни, после на нанобиткойни, след това пикобиткойни и т.н.

Не забравяйте, че в момента провеждаме икономически и социален експеримент и всички вие сте опитните мишки. Дори и като не ползвате Биткойн участвате в експеримента.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

ти вече участваш в икономическия и социален експеримент "Биткойн" (игнорирането също е вид участие в експеримента).

Бих искала да знам как точно. До преди месец не знаех какво е това дяволско нещо.
 
От: Bitcoin / Биткойн

И след този социален експеримент както и след много други подобни резултатът ще е сумати народ в лудницата

Усех
 
От: Bitcoin / Биткойн

И след този социален експеримент както и след много други подобни резултатът ще е сумати народ в лудницата

Никой не те принуждава насила да правиш нещо. Ако искаш - може да участваш просто като игнорираш криптовалутите (или ги критикуваш, но това вече не е игнориране).

Ти вече участваш в икономическия и социален експеримент "Биткойн" (игнорирането също е вид участие в експеримента).

Бих искала да знам как точно. До преди месец не знаех какво е това дяволско нещо.

Участваш като взимаш решение какво да правиш след като научиш за съществуването на този експеримент. Идеята е да се види ефекта от експеримента - колко хора ще ползват криптовалутите, как ще ги ползват, какви проблеми ще се решат с тях, ще изместят ли националните валути, цената на криптовалутите ще се стабилизира ли, колко криптовалути ще се ползват на практика, банките ще посмеят ли да ги ползват и ще посмеят ли да продължат да банкират с частичен резерв, ще бъдат ли унищожени централните банки...

Никой не може да прогнозира какво точно ще се случи, защото обществото е сложна нелинейна динамична система. То е трудно да се предвиди какво ще направи един човек, да не говорим за милиони или милиарди хора...

Аз също не знам какво ще стане и гледам с интерес. "Виждам" различни неща в различните времеви линии, но дали изобщо ще се реализира някой от сценариите, които "виждам" или ще се случи нещо съвсем различно и непредвидено - няма как да знам. Нямам свръхестествени способности.

Нищо от написаното в тази тема не бива да се счита за инвестиционен съвет. Не знам какво ще се случи!
 
От: Bitcoin / Биткойн

Хепи писна ми да ни обясняваш поучително как това било нещо ново как това било някакъв неземен експеримент

Все ми се струва че това нито е първата крипто валута нито е нещо уникална - А първата такава май е изчезнала безславно преди няколко години
 
От: Bitcoin / Биткойн

Посочи коя според теб е първата криптовалута. Обаче имай предвид, че има разлика между електронни пари и криптовалута.

Биткойн решава за първи път няколко проблема (по-горе ги изброих).

Ето още една подсказка. И още. Ето и какво е писал самия Сатоши Накамото.

Накратко: намерено е решение за това как да се направи системата децентрализирана (без single point of failure) и е проверено на практика дали работи. Класическите електронни пари (като Liberty Reserve и WebMoney) имат централен сървър, който може да се атакува. При криптовалутите няма централен сървър и няма лице, което да контролира системата.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

Bitcoin е първата криптовалута.
В американските финансови издания всъщност е една от най-популярните теми :)
Някой беше споменал как ще стане като ще има само 21 милиона биткойни.
Към отговора ще допълня, че има криптовалути с много под 100 койни като бройка :) и капитализацията им е милиони долари.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Алергодил - Теоретично може и така да се разглежда но има някои много съществени разлики Първо - Националните валути могат да ти шумкат между пръстите Второ - С националните валути можеш да си купиш хляб от магазина Трето - Знае се кой ги печати има закони регулиращи печатенето им и обикновено зад тези валути в националните банки има злато и чужди валути Четвърто - Тези валути вложени в банки са гарантирани до някакви минимални размери около 100 000 евро в повечето страни Пето - Дори и да се окаже че съответното правителство е печатило повече от колкото е разумно и се стигне до хиперинфлация както в БГ 97-ма все пак тези пари ще имат някаква остатъчна стойност за разлика от койните които ще се срутят за една нощ и на другият ден няма да стават и за тоалетна хартия щото не са от хартия.
и Шесто - банките и платежните системи и те топят полярният лед щото за да ги поддържат са пуснати милиони активни системи - сървъри, ups-и, мрежово оборудване, компютри, банкомати, ПОС-терминали
 

Горе