Bitcoin / Биткойн

От: Bitcoin / Биткойн

Хепи извинявай, но как си градиш теориите? Аз поне съм учил солидна доза икономика и то не мейнстрийм, a анти - Австрийска икономическа школа. Та като ти казвам, че фиатните пари са свързани с доверието и биват обезпечавани с него - не е случайно. Когато се загуби confidence-a в парите, те за нула време стават хартийки. Последният цветущ пример бе Зимбабве. Когато държавата, каже това е пари - защото тя има правото да го каже, чрез декрет/закон - това значи и фиатно(нека бъде, ще бъде - от Латински), та като каже това е или онова, това е нищо - реално доверието в хората води и до стойност в това, което казва, че ще е пари!

Това, което ти отбягва в аргументацията се нарича паричното търсене, което е свързано с доверието в парите, а на другата страна на паричното търсене, стой покупателната сила. Когато имаш спад на търсенето, от простият закон на търсене и предлагане, води до спад и на покупателната сила. Когато хората имат доверие в паричната единица, т.е. няма инфлациони очаквания паричното търсене расте.

И да ти отговоря защо има и търсене, това което си написал е част от държавният репресивен апарат за създаване на търсене :)

Мога те върна и 96-7 г в БГ като загубихме доверие в лева :)

А по линия на втората част от поста ти - ликвидността в сферата на финансите и инвестициите е свързана изцяло с доверието в актива!

Всичко се върти около доверието - колкото повече хората искат нещо, те толкова по-голямо доверие имат в него. Ясно ти е какво става, като се загуби това доверие. Колкото и да пишеш противното и да защитаваш този койн, не означава че ще промениш реалността - а тя е в момента, койна има криза на доверие. За всяка една фиатна валутна криза на доверие е пагубно:)

П.С. Именно държавата, чрез репресивният апарат прави обезпечението. Другата, част в обезпечението е доверието на хората. Държавата контролира паричното предлагане, но не и паричното търсене, което е от страна на нас хората.

Все пак когато се емитира тази фиатна валута, се обезпечава с ДЦК, а те се обезпечават с данъците ни. Така, че ето ти от къде иде реалното обезпечение. Пари създадени от дълг - от нищото, срещу нашите данъци или срещу нашето време и труд + капитал.

За койните, нямат централен емитент, така че не е голям проблем предлагането, но търсенето на койни в момента е проблемно - а то е така защото има криза на доверие :) Все пак този койн е бил и 1 цент.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

От копаене смисъл вече няма, ти тока не можеш да си платиш с "изкопаното". Който се е хванал в началото е спечелил. Имам приятел, който е копал преди години, когато бит койна не беше такава мания. Беше изкопал 26 бит койна, преинсталира си компа и ги изгуби :D Ако ги беше продал на рекордната цена от $1,242 щеше да изкара $32,292. Да не говорим за James Howells, който изгуби хард диск с 7400 бит койна :oops:
 
От: Bitcoin / Биткойн

Koй колко спечелил... ако си е кеширал навреме... за сметка на изгубилите. Който се е набълбукал на 1220$ за БТК и 48$ на ЛТК - питаш ли го сега? 10 и нещо долара е бил ЛТК докато съм спинкал.
Много още хляб имат да ядат, докат стане годна за работа валута, за ежедневни цели.
http://www.investor.bg/novini/130/a/mt-gox-spria-rabota-bitkoinyt-otnovo-poevtinia-riazko,167584/
Mt Gox спря работа, биткойнът отново поевтиня рязко
Неприятната новина понижи за пореден път доверието в криптовалутата

http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=13811#p1393319008
Е тука на поразия се обсъжда как Гокса всъщност открадва каквото може да завлече. Не ми се занимава да чета препратките, защото по начало смятах Пионера за недодялан първи опит. Ни да държиш портфейл с 20 гигабайта файл, ни да го повериш на някого. Ей на, най-големите се изкушили, на кого да си доверя парите? Чак за пенсии в БТК заговориха, оптимисти.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

щом от копаене няма смисъл тогва като алтернатива остава сайтове които плащат в биткойни срещу извършена от потребител задача така ли е или поправи ме ако греша ?
 
От: Bitcoin / Биткойн

И да ти отговоря защо има и търсене, това което си написал е част от държавният репресивен апарат за създаване на търсене :)

И аз това писах по-горе. Държавата създава търсене на валутата си като принуждава хората да плащат данъците си с тази валута. Тоест принуждава хората да купуват тази валута за да си платят данъците, което държи цената на тази валута над нулата.

Именно държавата, чрез репресивният апарат прави обезпечението. Другата, част в обезпечението е доверието на хората. Държавата контролира паричното предлагане, но не и паричното търсене, което е от страна на нас хората.

Създаване на търсене и обезпечение са съвсем различни неща.

Съвременните валути нямат обезпечение.

Доверието не може да се разглежда като обезпечение.

Хората, които разбират, че валутите нямат обезпечение нямат доверие.

Доверие може да имат само тези, които не разбират какво е това валута и не се замислят. Не знам колко хора не знаят какво е това валута. Ако са много може и наистина да се окаже, че цената на валутата се крепи на доверието. Но докато тази хипотеза не се докаже смятам, че няма такова нещо като "доверие във валута".

Хората купуват дадена валута (съгласни са да получават плащания в тази валута) защото смятат, че това ще им е от полза - ще могат да ползват тази валута за да правят плащания (към държавата и/или към други лица). Не защото "имат доверие във валутата" (което както казах няма никакъв смисъл).

Все пак когато се емитира тази фиатна валута, се обезпечава с ДЦК, а те се обезпечават с данъците ни. Така, че ето ти от къде иде реалното обезпечение. Пари създадени от дълг - от нищото, срещу нашите данъци или срещу нашето време и труд + капитал.

Това не е обезпечение. Не може да обезпечаваш едни хартии с други. С какво са обезпечени тези ДЦК? С левове? А левовете са обезпечени с ДЦК?

"Обезпечение" означава централната банка да каже "ще даваме за всяка единица от нашата валута, която емитираме по еди-колко-си грама злато (или сребро, киловатчаса електроенергия, килограми алуминий и т.н.)".

Нито държавата, нито централната банка обезпечават валутата.

Колкото и да пишеш противното и да защитаваш този койн,

Аз не защитавам никакви койни. От какво да ги защитавам?

Чрез данъците държавата създава търсене (и следователно и цена по-голяма от нула), но това не може да се разглежда като "обезпечаване".
 
От: Bitcoin / Биткойн

щом от копаене няма смисъл тогава като алтернатива остава сайтове които плащат в биткойни срещу извършена от потребител задача така ли е или поправи ме ако греша ?

Ако искаш например да си купиш злато какво правиш? Отиваш да го копаеш или отиваш в магазина и си го купуваш? А когато искаш да си купиш американски долари?

Същото е и с криптовалутата. Трябва да дадеш нещо за да получиш нещо. Може да дадеш пари, стока, услуга. Каквото смяташ, че ще ти е изгодно.
 
От: Bitcoin / Биткойн

При търсене на фразата "confidence in currency" излизат 90 200 резултата.

За "confidence in US dollar" излизат 3 160 000 резултата.

За "confidence in euro" излизат 96 500 резултата.

За "confidence in bitcoin" излизат 27 900 резултата.

За "confidence in swiss franc" излизат 2 710 резултата.

За "confidence in rouble" излизат 26 резултата.

За "confidence in bulgarian lev" излизат 4 резултата.

Явно глупостта е масова. Щом такова абсурдно понятие е толкова разпространено...

Май ще излезе вярна хипотезата, че валутите са обезпечени от човешкото невежество.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Биткойн е обезпечен с точно каквото и другите валути. Вяра, че струва нещо. И се разменя успешно за злато, киловати, алуминий. Четох по форумите тоя бъзик - нечетните числа до трилион колко струват, защото са ограничени сами по себе си?
 
От: Bitcoin / Биткойн

Валутите не са обезпечени. Не може да обезпечиш нещо с вяра. (В същност можеш, обаче икономическите субекти трябва да не са интелигентни.)

Валутите се разменят успешно за ценни неща не защото са обезпечени. Доларът например не е обезпечен. И въпреки това успешно се разменя със злато, киловатчасове (не киловати, с киловати се мери мощност, а не енергия) и алуминий.

Нечетните числа до трилион не може да се ползват като пари, защото всеки може да си ги изведе безплатно. И няма как да докажеш, че са твои. Ако ги дадеш на някой няма как да гарантираш, че при теб няма копие (проблема "двоен харч"). А дори и наистина да няма копие при теб ти може по всяко време да си ги изчислиш наново много лесно.

Криптовалутите решават проблема с "двойния харч" (double spending problem) без да се изисква централна банка или емитент на класически електронни пари.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

golden-boy-imp-main.gif
Това е истината! Чист въздух. Природа. Пикник може да се спретне с приятели. 50 кофи пясък - 1 гр. злато, според един клип в тубата. И хардуера само 29 лв.
 
От: Bitcoin / Биткойн

1. Валутите не са обезпечени. Не може да обезпечиш нещо с вяра. (В същност можеш, обаче икономическите субекти трябва да не са интелигентни.)

2. Валутите се разменят успешно за ценни неща не защото са обезпечени. Доларът например не е обезпечен. И въпреки това успешно се разменя със злато, киловати и алуминий.

3. Нечетните числа до трилион не може да се ползват като пари, защото всеки може да си ги изведе безплатно. И няма как да докажеш, че са твои. Ако ги дадеш на някой няма как да гарантираш, че при теб няма копие (проблема "двоен харч"). А дори и наистина да няма копие при теб ти може по всяко време да си ги изчислиш наново много лесно.

4. Криптовалутите решават проблема с "двойния харч" (double spending problem) без да се изисква централна банка или емитент на класически електронни пари.
1. Точно като БТК
2. Също като 1.
3. То и сега БТК е много по-силно централизиран от долара дори. Половината койни са в 1000 портфейла, дето ги притежават един самолет хора, че и неголям самолет. Същата работа е, като безумния пример, който дадох, само че усложнена заради психологията на човек. Вярва в нещата, които не разбира. Рипъли и NxT са точния пример за преизкопани стотинки, и Рипълите в началото ги подаряваха, баш като камъчета. За разплащане работят почти като БТК. В основата си вместо прости числа имат генерирани ID-та на монети, делими до осмия знак примерно всяка от тях. Досущ като Биткойн. Разликата е прословутото копане, уж за децентрализация, това копане е вкарано напълно изкуствено.
4. Premined валути дето споменах горе решават проблема с двойния харч. Поредица ID-та, и в базата се записва кое ID в кой портфейл е. Както БТК.

п.с. Предния път свинщината пак от Гокса дойде, дори не им е за пръв път! От 17 $ до 1 цент!
http://ssliberty.blogspot.com/2013/04/blog-post.html
bitcoin.jpg
 
Последно редактирано:
От: От: Bitcoin / Биткойн

И аз това писах по-горе. Държавата създава търсене на валутата си като принуждава хората да плащат данъците си с тази валута. Тоест принуждава хората да купуват тази валута за да си платят данъците, което държи цената на тази валута над нулата.



Създаване на търсене и обезпечение са съвсем различни неща.

Съвременните валути нямат обезпечение.

Доверието не може да се разглежда като обезпечение.

Хората, които разбират, че валутите нямат обезпечение нямат доверие.

Доверие може да имат само тези, които не разбират какво е това валута и не се замислят. Не знам колко хора не знаят какво е това валута. Ако са много може и наистина да се окаже, че цената на валутата се крепи на доверието. Но докато тази хипотеза не се докаже смятам, че няма такова нещо като "доверие във валута".

Хората купуват дадена валута (съгласни са да получават плащания в тази валута) защото смятат, че това ще им е от полза - ще могат да ползват тази валута за да правят плащания (към държавата и/или към други лица). Не защото "имат доверие във валутата" (което както казах няма никакъв смисъл).



Това не е обезпечение. Не може да обезпечаваш едни хартии с други. С какво са обезпечени тези ДЦК? С левове? А левовете са обезпечени с ДЦК?

"Обезпечение" означава централната банка да каже "ще даваме за всяка единица от нашата валута, която емитираме по еди-колко-си грама злато (или сребро, киловатчаса електроенергия, килограми алуминий и т.н.)".

Нито държавата, нито централната банка обезпечават валутата.



Аз не защитавам никакви койни. От какво да ги защитавам?

Чрез данъците държавата създава търсене (и следователно и цена по-голяма от нула), но това не може да се разглежда като "обезпечаване".

Хепи, сори но показваш каква невежа си - мислиш, че са ти ясни нещата но уви далеко си - пак ти казваш въртиш си свои теории, далеко от реалността.

Мислих ти спестя, следващите редове, но ще го напиша за твое добро е да знаеш, как действа света щом претендираш, че знаеш:

Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith

If people lose faith in a nation's paper currency, like the dollar bill, the money will no longer hold any value.


http://www.investopedia.com/terms/f/fiatmoney.asp

One of the major risks of fiat currency is that it relies on the confidence people have in the currency and in the nation backing it.

Once the people lose confidence in either the government or their money, the actual value of fiat currency can disintegrate rather quickly.

http://www.outsiderclub.com/the-problem-with-fiat-currency/144

Legal tender means that the money is backed by the full faith and credit of the government that issues it. In other words, the government promises to be good for it.

http://www.dummies.com/how-to/content/how-the-fiat-system-works.html


Това не е обезпечение. Не може да обезпечаваш едни хартии с други. С какво са обезпечени тези ДЦК? С левове? А левовете са обезпечени с ДЦК?

Не само, че можеш, а ми в момента така се обезпечават фиатните пари. Пак показваш, колко си далеко. Ще ти го обясня с две думи как се създават парите:

Централната Банка създава Х хартийки, за да ги вкара в системата държавата трябва да създаде ДЦК, когато се създат тези ДЦК ЦБ и Държавата ги разменят. ЦБ има в Активте си ДЦК, а в пасивите си тези пари. И срещу тези активи, демек ДЦК държавата дължи лихва. Т.е. за да изплатим целият си дълг, не трябва да съществуват никакви пари.

Това е и фиатната системата - за напред да знаеш, че е обезпечена с репресивност (данъци) и доверие. Държавата създава паричното предагане и го контролира, но не може да контролира търсенето. Запомни ги за напред тези неща.

Биткойно е обезпечен само с доверието на баламурниците. Всяка парична система, която не е обезпечена с вътрешна стойност е обезпечена с доверие. Когато то се загуби - КАПУТ!
 
От: Bitcoin / Биткойн

Цената е сравнително стабилна на фона на колосалните проблеми с Mtgox и DDoS атаките, които имаха другите.
За такива кризи е напълно в нормите движението на цената.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Цената е сравнително стабилна на фона на колосалните проблеми с Mtgox и DDoS атаките, които имаха другите.
За такива кризи е напълно в нормите движението на цената.

Доста стабилна бих казал, като се има предвид мащаба на катастрофата. Биткойн трябва да се изчисти от такива паразити като MtGox за да продължи с напред и да развие потенциала си.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Гокса крашва за втори път, линк дадох малко нагоре, и картинка като за учебник. Разни големи магазини и услуги затвориха, със все кинти вътре. На няколко месеца се случва.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Друг проблем, е че Биткойн е все още е в процес на развитие и утвърждаване и не се знае дали с времето няма да се разкрие някой непреодолим недостатък на системата, който да я направи неизползваема. Развитие търпят и основните играчи на Биткойн пазара. Много важен пример в това отношение е най-голямата Биткойн борса MTGOX, която е била пробита от хакери на 15 Юни 2011 година. За изключително кратко време те са продали значително количество Биткойни, което е сринало цената практически до 0 за кратък период от време. След това доверието на много хора в системата е било разклатено и са продали своите Биткойни. В резултат беше нужно да мине година и половина за да може Биткойн да се върне на цената, на която е бил по време на пробива. Подобни събития са напълно възможни и в днешно време. Например според мен е неминуемо създаването на специален вирус, който при заразяването на даден компютър да проверява за наличието на Биткойн портфейл и ако намери такъв и той не е криптиран да прехвърля всички Биткойни от него в портфейла на хакерите създали вируса. Когато това се случи, ще бъде тежък удар върху доверието в Биткойн мрежата.
Форумът бъгна и не мога да редактирам, искам да цитирам това, от горния линк е. Само преди 2 и нещо години!
 
От: Bitcoin / Биткойн

Под обезпечение имах предвид обезпечение, че ще струват нещо. Да "обезпечиш" някаква валута с ДЦК по никакъв начин не гарантира, че тази валута ще струва нещо. Тоест ще можеш да размениш валутата за ДЦК и ще можеш да размениш ДЦК за валута. Обаче нито ДЦК, нито валутата някой може да ти гарантира, че ще струват нещо. (При една паническа разпродажба задължението да се плащат данъци в тази валута няма да попречи на същата да си загуби значителна част от цената. Например доларите в Зимбабве не паднаха до нула - все още се продават като сувенири. Цената им не е нула, но успя да падне значително.)

Това за обезпечението с вяра и доверие ми се струва абсурдно. Валутите просто не са обезпечени (стойността им не е обезпечена, иначе имаш известна доза сигурност, че ако вкараш в някоя банка депозит 100 валутни единици ще получиш след време същите + лихва, макар и след случката в Кипър и това да не е сигурно).

Да се нарича паническата разпродажба на една валута "загуба на доверие във валутата" ми се струва несериозно. Това, че водещите икономисти (с фалшиви нобелови награди) ги пишат тези неща не ги прави по-малко абсурдни.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Това, че Mt. Gox са некомпетентни няма нищо общо със сигурността на протокола Биткойн.

Доказателство е това, че другите борси нямат никакви проблеми свързани с transaction malleability. Бяха ги спрели временно (някои борси даже и не бяха спрени изобщо) за да се провери кода (за всеки случай). Софтуера на Mt. Gox просто беше написан некомпетентно. Още от самия старт имаше абсурдни проблеми (например паролата се виждаше в полето за адрес на браузъра).
 

Горе