SEPA/СЕПА поддържани банки в България, SEPA развитие и Fintech фин. институции.

От: Кой банки в България поддържат СЕПА (SEPA)

bnb bg/PaymentSystem/PSSEPA/PSSEPADevelopment/index.htm

bnb bg - липсва точката:) поставете си я
 
Според това http://epc.cbnet.info/content/adherence_database има доста български банки за SEPA директен кредит, но само една, Уникредит, за SEPA директен дебит. Актуално към 16.10.2016 г.
Предстои ни интеграция на SEPA в ERP Odoo при клиент, който за негов късмет има сметки точно в Уникредит, та се бях поразровил по въпроса.
 
Точно този адрес и аз намерих :-/ И наистина само icard.bg ги има за direct debit. А може ли някой да покаже, къде пише по-точно че банките трябва да предоставят Direct Debit по SEPA? Според една девойка от Райфайзен - не са длъжни - ерго за това не го предлагат.
 
Глупости са това и неспазени дати/обещания.

Преориентирайте се към fintech компаниите: PaySera / LeuPau, предоставящи SEPA EUR (Eurozone) банкови сметки (и карта), вкл. и в други валути. А не да се чака на българските банки, камоли пък времето, когато ще се влезе у Eurozone.
 
И все пак някъде трябва да го пише.... Вече от няколко различни места чувам, че е трябвало да минат....
 
ТрябваШЕ до края на октомври 2016г. да се случи нещо, съответно нищо, така че т'ва е положението. В БНБ все така си пише ОТ 31.10.2016г.

ОТ ли е, ДО ли е, факт е, че няма промени („най-късно от 31 октомври 2016 г. или до една година след приемането на еврото, ако това стане преди тази дата.“). Нито сме в еврозоната от преди 31.10.2016, за да започне да тече тази 1г., нито от 1.11.2016 се е случило нещо.

Свикваш с новостите, които липват. Темата е от 2014г. февруари, btw. Имаш и 2 fintech варианта, хем и с достатъчно евтини такси (по-евтини от тези на традиционните high street банки). За 11-те месеца таксите на банките са ~1.3 млрд. лв., доста ги вдигнаха последните години.
 
S E P A
Instant Credit Transferот 21.11.2017г. 08:00ч. CET


upload_2017-1-21_23-32-59.png
36hXkz4.gif
10-секундните
hMyGuvD.gif
SEPA EUR
преводи, както стана ясно (обсъждат се реално от 2015-та) за тях миналата година, ще влязат в сила на 21 ноември 2017г. и ще важи програмата с тези правила до ноември 2019г. А 2018г. ще е „upgrade“-а на правилата, когато заинтересованите лица ще дадат своят feedback за промени в схемата до 31.12.2017г., които ще бъдат разгледани и предприети нужните действия за промяна като обновените правила ще бъдат публикувани през ноември 2018г. и влезли в сила след ноември 2019г.
  • Въпроси и отговори (FAQ);
  • Пълен списък на SEPA Scheme Countries;
  • Карта на SEPA Scheme Countries.
  • Напомням важното уточнение, че от SEPA трансфери (1-3-дневни), както и от бъдещата схема за „Instant Credit Transfers“ (SEPA 10s) се възползват САМО държавите, които са в Eurozone и оперират като основна валутаEUR“. За това по-правилната карта е следната;
  • Пълният „potential scope“ ще се осъществи тогава, когато логично и останалите държави, НЕизползващи като основна валута „EUR“, но в EU/EEA, минат към „EUR“, логично (BGN, HRK, CZK, DKK, GIP, HUF, ISK, CHF, NOK, PLN, RON, SEK, GBP). Е, някои могат да излязат междувременно (UK), други да се опъват с десетилетия, но това е др. тема за размисъл. За това има Fintech варианти, за да може да се използват sellers & entrepreneurs, НЕЗАВИСИМО от „опъванията“ на правителства и пр.
 
Последно редактирано:
SEPA разплащания има тук - https://mypos.eu/bg
Имам регистрация от половин година и съм изключително доволен.
Мога да дам много подробна информация ако някой се интересува.
 
Ние сме в Procredit Bank.
Не да им правя реклама, но при тях SEPA работи идеално.
Преводи, извършени до 15:30 днес, се получават в рамките на следващия работен ден.
След 15:30 - на по-следващия.
Без значение от размера на превода, таксата е 5 Евро.
Има 25 лв месечна такса поддръжка на сметката.

За мен условията са добри. Ако някъде има по-добри, моля споделете!
 
Като търговци ни интересуват по-скоро входящите преводи. Демек ако клиент от Еврозоната превежда кинти чрез SEPA. Ползва се масово, щото идеята е таксите да са като за регионално ниво. Проблемът е какво се случва, когато БГ търговец получава входящ превод в евро - обикновено е %, но не по-малко от еди колко си.
В Прокредит да, входящите валутни преводи са без такса. Но имат условия за активност - не по-малко от еди колко си трансакции месечно.
Мен също ме интересува - има ли друга банка без такси за входящ валутен превод?
 
Единствената друга банка, която няма такса за входящи валутни преводи е Тексим банк.
Изходящ валутен превод със споделени разноски е 9 евро, независимо от сумата.
Месечната такса за фирми е 10 лева.
 
Прегледах им тарифите, звъннах и на оператор. Информацията се потвърди.
Благодаря!
 
Значи досега т. нар. „единствени банки“ без вх. такса (не и без превалутиране, ако сумата е получена в друга валута, различна от валутата на самата сметка) стават 3:
  • ПКБ
  • Texim
  • ПИБ (до €500, без такса; над – 0.10%, мин. €5, макс. €150).
И разбира се всички останали банки от Eurozone (където всеки може да отиде и да си направи било физ. или бизнес сметка), както и Fintechs (Paysera / LeuPay / някои други, но искащи нелокален PoA doc), както и MyPOS, Satabank. Принципно доста Fintechs, компании и услуги съм забелязъл, че ползват банковите сметки на именно Satabank (Malta). От септември 2016 никоя банка от ЕС не може да отказва сметка на чужд гражданин от друга държава пак от ЕС (не може, но може да изисква пак стандартните „docs / proofs“ бюрокрации, т.е. не само ЛК).
 
Тогава да добавим и ЦКБ. (Чл.17 от Тарифата им) - Получени преводи от други банки:
SEPA кредитен превод
- за суми до ЕUR 100, включително без такса
- за суми от 100 ЕUR до 500 ЕUR, включително - EUR 4
- за суми над ЕUR 500 - 0.1%, мин. EUR 5, макс. EUR 200

Cheers :)
 

Горе