Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

lowriderzzz

Well-Known Member
Имам идея за сайт, но НЕ знам дали изобщо си струва... - обърках заглавието


Доста четох из форума на скоро и забелязах, че на доста хора им липса идея...

Онзи ден доакт се разхождах по улицата, се опитаха да ме "метнат" с изматата със златен пръстен. Някакъв изтърва пред мен един пръстен и на ми се строи, че го намреи, после идва и ми го дава, но в замяна иска да му купя бира или нещо там да шора. Докато мисля какво да направя дойде някакъв друг и вика, че пръстена бил ментак. Аз го питам от къде знае, той ми каза, че бил му направил този номер преди няколко дена.

Докато се разправям с този дето дойде, онзи с пръстена си тръгна защото се усети, че няма даму мине номера.... Така де, явно наистина няма безплатен обяд.

Да се върна към идеята за сайта... Дали ако се направи сайт, където да се постват такива измами би било полезно за хората. Примерно, по държаву у градове, във всеки по-гляма град се постват темущните измами, че всеки, който пътува да може да има едно на ум.

не знам дали обаче вече не съществува такъв поне за навънка ?


Мнения... коментари ... как мислите ?
 
Последно редактирано:
От: Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

Това май е само за оналайн измами. Не съм го гледал подобрно.

Но мерси
 
От: Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

Здравей. Занимавам се с търговия отдавна. Преди и аз имах подобна идея, понеже ми беше писнало от некоректни купувачи и продавачи. Имах най-разнообразни случаи на непотърсени пратки, рекламации на стоки, които не са закупени от мен(купуват оригинал, връщат реплика), хора, които ме изнудваха да им намаля наложения платеж, защото в противен случай нямали да си вземат пратката и много подобни случаи. Мислех да направя нещо като сайт - блог, където всеки да споделя данните на въпросния измамник/некоректен човек - тоест име и фамилия, телефон, град и улица. Обаче по ЗЗЛД нямам право да правя подобен сайт и дори могат да ме осъдят. Затова се отказах. А сайта според мен щеше да пробие, понеже аз търговец имах нужда от такъв сайт. Като един клиент ми направи поръчка и веднага проверявам в гугъл данните и ако има нещо нередно отказвам поръчката или изисквам предварително заплащане на доставката. Е сайта може и да не е само за онлайн измами. В нашия край(североизтока) има доста измами с телефони, банкомати, ало-ало схеми и тем подобни. Тоест идеята ти има потенциал, но просто си остава нелегална...
 
От: Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

Това се получава, поради кофти манталитета на българина, искащи всичко де-що да е с ПИШМАН „Наложен платеж“. НИКЪДЕ това го няма в чужбина. Кой е виновен? Спедиторите, че се възползваха от това да угодят на българина ИЛИ самият българин? Аз залагам на 2-рото. Първите просто следваха неговите тенденции и trend. Т.е. сами са си виновни болшинството от коректни потребители (купувачи и продавачи), че именно благодарение на тях се разви оня 0,01%, прераснал в 1%, 5% и 10%+ некоректни потребители (купувачи и продавачи, било чрез phishing sites или измами с телефони, банкомати, альо-альо схеми и др.).

Ако всички пазаряха и използваха картите си по предназначение (а това НЕ е само и единствено теглене на заплатата от банкомат!), а за закупуване на стоки от български магазини използвайки ги, то тогава продавачите щяха да търсят merchant системи, предотвратяващи online fraud-а (било чрез предварително обаждане до посочения телефон в поръчката за потвърждение, било чрез GeoIP, било чрез др. схеми на риска, но всичко щеше да бъде автоматизирано, онлайн и като цяло без тяхна намеса, докато сега трябва да се „ровят“, разучават купувачът кой е, що е, какъв е, каква онлайн репутация има в нета, дали е споменат някъде като некоректен или не, изобщо има ли го в нета и т.н., което отнема доста време и е сходно на някаква „детективска“ дейност, безсмислена, и то само защото всеки вече е свикнал „Абе искам да ми е мирна главата и с наложен платеж, като видА праткЪтЪ да платА.“ или „Да заменя оригиналЪ с моя реплика и да прецакам онлайн магазина/търговеца, нях-нях.“).

Интересното обаче е, че същите тези, мога да ги наричам „наложоплатежи-купувачи“, при опит за поръчване или покупка на нещо от чужбина, искат-неиска прибягват до картите си или друг онлайн разплащателен gateway с funds вътре (или прикачена и верифицирана карта), там няма 6-5. Вкл. и eB, където пък в България не само, че затвориха Aukro-то, т.е. сега е некоректния „eMag“, а прерасна в цял Шмекералникd0tsom, и тотално накараха всеки да използва (иска-неиска) наложения платеж като начин за покупка или продажба на X стока, използвайки пишман 20% off бонус от наложения.
 
От: Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

Тоест идеята ти има потенциал, но просто си остава нелегална...

А то в Б-я кое пък е легално...


Между другото, защо не ползваш платформа трети посредник, като Продавалник да речем, че ако не искат да плащат поне да можеш да им търсиш сметка от там.

Най-добрия вариянт според мен е предоставянето на стока, която хората не биха отказали, било поради цена или рядкост или някакъв (compettive advantage) на стоката.

Тоест стока/услуга без "конкуренция". Според мен по-ефективно ще е да се работи в тази насока да се търси такава ниша, вместо в това да се мъчим да "пробутваме" стоки, които могат да се закупя от много места.

Трудно е, но .... "Уесно нема"...


Другия вариянт е просто да се приеме, че във всеки бизнес съществува фактора, загуби от разлчни видове и да се стремим да доставяме повече стойност от колкото да гледаме всичко да съвършенно честно и точно.
 
Последно редактирано:
От: Имам идея за сайт, но знам дали изобщо си струва...

Колега от форума има такъв сайт разрови се малко в темите
 

Горе