Запитване относно практики при продажба на хранителни продукти в страни от ЕС

Eol

New Member
Здравейте!
Ще се опитам накратко да Ви въведа във намеренията си за онлайн търговия, като същевременно ще Ви запитвам за неща, които са ми неясни и поради които всъщност отварям тема в този форум. Порових днес във темите тук, за доста въпроси намерих отговор, но остават все още неизяснени достатъчно неща, за да преценя, че може би е не лоша идея да отворя нова тема. Извинявам се предварително ако друга подобна вече съществува и благодаря за разбирането :)
Сега по темата - планирам да създам сайт, в който да предлагам стоки на малки български производители от отрасли във хранително-вкусовата ни промишленост, в страни от ЕС. Идеята е количеството стока което ще бъде предложено във въпросният сайт на евентуалния клиент, да бъде в такъв размер, че да може да си позволи да го закупи собственика на малкия квартален магазин/пекарна/сладкарница и тн. Концепцията е да се стимулира родното производство със минимална облага за мен като прекупвач. Доколкото съм запознат, като страна също член на съюза, би следвало разрешенията с които местните ни производителите се сдобиват за да произвеждат даден продукт, да важат и за другите страни членки. Това е всъщност първия ми въпрос - ако има компетентни, нека споделят мнение. Другото което ме вълнува е митнически как изглежда ситуацията при храните - митнически агент (който аз или производителя наемем) обработва стоката преди "вдигането", а при пристигането и купувача за негова сметка оформя формалности от този тип според местния закон? Благодаря предварително!
 
От: Запитване относно практики при продажба на хранителни продукти в страни от ЕС

Прочети си какво значи ЕС и дали има митници и отиди до БАБХ да видиш дали можеш въобще да продаваш онлайн храни.

Отделно нито един куриер няма да ти разреши да пращаш храни в пратки. Така че идеята е мъртво родена според мен.

Има идея да се търгува с ЕС, но не смятам че някой магазинер ще си купи БГ лютеница. По-скоро по-възрастни (над 30 г.) туристи посетили България да си поръчат мерудии разни, и конфитюри, и лютеница, и подкови, и такива неща за домашна употреба, отколкото някой магазин да ги продава. БГ магазините вече си имат изградена логистика.
 
От: Запитване относно практики при продажба на хранителни продукти в страни от ЕС

Това е за пощенски пратки, но за организми извън ЕС е със сигурност същото. Някои храни също не са желани.

Евентуално ще имаш проблеми с куриерски доставки на млечни продукти, меса и преработени сухи неща от тях и т.н. Консерви според мен няма да има проблем да се транспортират, още повече че нямат и режим на съхранение специален.

Проучи въпроса и пиши тук - ще е интересно на много хора, включително и мен.
 

Горе