Внос на козметика от еу

mazoku

Member
Здравейте, още съм малко(много) неориентирана и се чудя от къде да започна. Искам да внасям козметичен продукт - кремче от страна от еу т.е франция. Къде мога да намеря какви са изискванията и всичко останало? Предполагам питането ми звучи несериозно, но още съм на вълна планиране.
 
От: Внос на козметика от еу

За да продаваш козметичен продукт в ЕУ, трябва да осигуриш:


1. Досие на продукта - описание и снимки за идентификация, описание на производствения процес + декларация за спазване на добри производствени практики, и сертификат за безопасност. Въпросният сертификат трябва да се състави от компетентен специалист, след извършване на т. нар. Safety Assessment.


2. Да нотифицираш продукта в CPNP (Cosmetic Portal Product Notification) - демек да въведеш описание, списък на съставките и тяхното точно или относително количество.


3. Да назначиш RP (Responsible Person) за продукта - лице или компания, която съхранява досието на продукта и отговаря пред оторизирание компетентни държавни или европейски органи за всички евентуални зулуми, които могат да се получат от ползването на продукта (алергични реакции, зачервявания, натравяния, ...).


4. Да осигуриш нужния labeling (етикети) - трябва да включва начин на употреба, съвети за безопасност, съдържание, срок на годност, производител, дистрибутор, страна на произход. На официалния език на страната/-ите, в които го предлагаш.


5. Да осигуриш подходящо съхранение на продукта.


Ако си само дистрибутор и вече някой се е погрижили за точки 1-3, за теб остават само точки 4-5. Както и задължението да можеш при нужда да идентифицираш името и адреса (физическия) на RP-то, и да се увериш, че продуктът е въведен в CPNP. И евентуално да се добавиш като дистрибутор на продукта в CPNP.
 
От: Внос на козметика от еу

mazoku - всичко може, но най-добре се консултирай с адвокат. Той може да ти каже всичко което трябва да се направи, даже ако е нужно може да поеме работата по издаване на евентуални сертификати, разрешителни, уведомителни.
 
От: Внос на козметика от еу

Може ли да си само дистрибутор ако директно внасящ продукта?
Директно откъде?
Ако е от страна извън ЕУ, ти ставаш вносител и си натоварен с всички отговорности, изброени горе.

"Само дистрибутор" може да си, ако става дума за продукт, вече внесен или произведен в ЕУ и отговарящ на горните изисквания (досие, отговорно лице, нотифициран в CPNP).
 
От: Внос на козметика от еу

консултирай се с адвокат по правните въпроси
като стигнеш до счетоводните формалности ми пиши ако искаш
през фирма ли ще ги внасяш?
 
От: Внос на козметика от еу

Продуктът е произведен в еу. Аз ще стигна до адвокат сигурно следващата седмица, но предпочитам да съм подготвена с домашното.
Благодаря!
 
Здравейте! Нямам много опит с форумите, но времето за реакция ме притиска и мисля, че тук ще намеря спасение за тревогите си.
Трудно общувам в местното РЗИ и ако има компетентен в нотифицирането на продукти в Нотификационния портал на CPNP ще съм благодарна да ми помогне.
Казусът е следния: Закупих козметични и перилни препарати от Италия. Перилните препарати не е нужно да се нотифицират,но козметиката трябва. Регистрирах се в портала като Отговорно лице доставчик и до тук. Има ли начин да видя как са го направили колегите, които от години внасят продукти от същата страна. И има ли някакъв портал, където по баркод или някак си да намеря етикетите на съответните продукти.
Надявам се на отговор
 

Горе