Банка за фирмена сметка в чужбина - защо ще получите отказ

happyslacker

New Member
Ако искате да си откриете банкова сметка в чужбина (за фирмата ви регистрирана в чужбина) първо е добре да проучите изискванията на банката преди да си дадете парите за подготовка на документите.

Банките обикновено искат да знаят с какво се занимава фирмата и с кои клиенти работи или ще възнамерява да работи. В случай, че фирмата се занимава с уеб бизнес (продава уеб услуги чрез сключване на договор от разстояние без подписване на хартиени договори и без ползване на електронен подпис за подписване на договорите, което е обичайна практика за този вид бизнес) банките има голяма вероятност да откажат отваряне на банкова сметка, защото при този бизнес се счита, че има висок риск. Банката ще иска да види сайта, на който предлагате услугите на фирмата си и сайтовете на клиентите на фирмата ви.

Примери за известни фирми, които практикуват такъв вид бизнес: GoDaddy, HostGator, Google, AdBrite.

Ето някои основания, поради които банките могат да ви откажат:
  • Мулти левел маркетинг. Ако видят, че клиент ви е някоя афилиейт програма (ClickBank, MoreNiche и др.) ще ви откажат, тъй като принципа на действие е "мулти левел маркетинг" - получавате процент от печалбата на тези, които се регистрират през вашата реферална връзка.
  • Няма хартиени документи, които да можете да представите пред банката във връзка с транзакциите, които правите. Нормална практика е при такъв вид бизнес да не се ползват хартиени договори. Някой да е получавал хартиен подписан документ или нещо, подписано с електронен подпис от доставчици на услуги (Google, HostGator, ClickBank, AdBrite)?
  • Ползване на алтернативни системи за разплащания от типа "електронни пари" като e-Gold, Liberty Reserve и подобни. Банката счита, че при ползване на такива системи има висок риск от измами (виновни сте до доказване на противното). Въпреки, че официално може да нямат нищо против PayPal, при положение, че няма да издадат дебитна карта свързана с фирмената сметка, това на практика прави невъзможно ползването на PayPal в повечето случаи (защото няма да теглите пари от PayPal към банковата сметка чрез картата и няма да можете да плащате с PayPal чрез картата).
  • Не проверявате самоличността на клиентите си и не съхранявате информация за клиентите си или тази информация не е надеждна (повечето фирми, които продават уеб услуги изобщо не искат доказателство за самоличност на клиента - можете да си купите услуги с дебитна карта, PayPal или друга система за разплащания без да доказвате самоличността си).

Имайте предвид, че банките няма да ви кажат основанието за отказа, но все пак можете да ги питате дали определени дейности са забранени.

Повода да започна тази тема е, че една кипърска банка ми отказа и се набутах с доста пари за подготовка на документите (но все пак трябва да им благодаря, че нямаше нужда да им пращам документите по куриер за да получа отказа - приеха обясненията ми по електронната поща и ми дадоха отказа си преди да ощастливя някоя фирма за куриерски услуги).

Всичките тези глупости банките ги искат, заради разните там идиотски закони срещу "тероризма", "прането на пари" и т.н., които закони нанасят повече щети върху икономиката, отколкото носят ползи. В действителност тези закони затрудняват бизнеса на всички, които се занимават със законен бизнес, а тези, които правят нещо незаконно не се затрудняват особено в ползването на банкови и небанкови платежни услуги (не са значително по-затруднени от законните бизнесмени). Ако се прецени екологичния ефект от подобни регулации и еко-фантиците надушат за това не ми се мисли какви протести ще има (значително количество гориво се похабява за пренасяне на документи с куриери, дървета се секат за да се отпечатват документите и т.н.).

Добре, че има алтернативни начини за получаване и изпращане на банкови преводи, които искат само доказателства за самоличността, но не и бумащина за всяка транзакция.
 
Последно редактирано:
От: Банка за фирмена сметка в чужбина - защо ще получите отказ

MLM - мулти левел маркетинг е програма с 2 и повече нива реферали
 
От: Банка за фирмена сметка в чужбина - защо ще получите отказ

Прав си,че в някои дърржави е трудно откриването на банкова сметка.
За Англия знам, че е трудно искат доста документи, но в Испания става
за 5 минути.Просто потърси правилната държава :)
 
От: Банка за фирмена сметка в чужбина - защо ще получите отказ

В Италия може би ще си отворя банкова сметка за 5 минути, но само ако отида лично и ако сметката е на името на мое име. Ако трябва да се отваря чрез сключване на договор от разстояние ще има доста бумащини.

Насочил съм се към една банка извън ЕС и към една небанка извън ЕС, която предлага услугите си със сътрудничеството на небанка от UK и има банкови сметки в банка от EU.

Може би най-лесно се работи с небанките когато трябва да се ползват услуги по приемане и изпращане на банкови преводи :)

Май измислих нова дума в българския език небанка - това е фирма, която предлага услуги по получаване и/или изпращане на банкови преводи, но не е банка. Обикновено небанките предлагат и дебитни карти. Повечето небанки предлагат само получаване/изпращане на банкови преводи от/към сметки само на лицето, на името на когото е сметката в небанката. Други предлагат получаване на банкови преводи и чекове от трети лица, но изпращането на банков превод е възможно само към сметката на същото лице.
 

Горе