Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

От: Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

Отказаха забрана на заплати кеш

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли предложението на Министерство на финансите, заплатите да бъдат плащани само по банков път.
Това стана ясно вчера по време на заседанието на бюджетната комисия, съобщава в."Сега".

Част от депутатите от ГЕРБ и от опозицията се обявиха против мярката с аргумента, че ще се създадат затруднения на хората по селата и ще възникнат големи разходи за банкови такси. Обсъжда се обаче забраната да остане в сила за плащания на суми над 5000 лева.


бат заро ( нерегистриран ) каза:
19.11.2010 10:27

Как още не са се сетили: целите ни заплати да се превеждат в НАП, там си удържат каквото им трябва и за нас-останалото.

Боби ( нерегистриран ) каза:
19.11.2010 09:54
Най-големия враг на държавата е сивата икономика и корупцията, защото ако всички си ги плащат и се разходват правилно средствата можем да намалим данъците. Съгласен съм, че на възрастни хора би било трудно да помнят pin кодове и да боравят с банкомат обаче все веднъж в месеца ще се намери някой роднина да им помогне да си изтеглят пенсията или са много тия дето имат над 400 лева пенсия и не стига лимита... Да не говорим, че вече има онлайн разплащания и устройства за плащане с карти в почти навсякъде. Даже плащания по мобилен телефон могат да се правят... още затова липсата на банкомат не е кой знае колко голяма, а колкото банковите такси спокойно могат да се фиксират в закон. А между другото хората по селата колко пари изкарват реално, защото ако 80% от приходите им като пари отиват за ток, вода, телефон и т.н. с едно ходене до банката може да се нарядят автоматично плащане на тия регулярни сметки.

:) ( нерегистриран ) каза:
НЕ Държавата, Гробарю, е важна, а Народа!!! Най-голям враг на народа е Държавата, която гълта безследно трилионите долари, изсмукани от народната кръв. Най-голям враг са Банките-Търтеи и Корпорациите, на които робува честния гражданин днес.

Боби ( нерегистриран ) каза:
19.11.2010 10:13
Айде бе значи аз съм си сам враг на себе си?!?! Нали държавата това сме ние или онези от нас които ние на демократични избори сме ги пратили в парламента.... Ние казваме на полицая абе дай да измислим нещо като ни хване да караме с алкохол или с превишена скорост и пак ние казваме абе дай тука да дигнем пристройка към къщата пък ще измислим нещо за документите. Колкото до банките никой не те задължава да теглиш кредити и спокойно може да спестяваш няколко години преди да си вземеш плазмения телевизор от магазина.... Всеки народ заслужава управниците...

:) ( нерегистриран ) каза:
19.11.2010 10:38
Баба ти е "демокрация". Демокрация - чушки. Тук ако не си мутра - не си от Държавата, ами си честен роб!!! Пък и плащането с Банки е ОСТРО НЕ-ДЕМОКРАТИЧНО, НАСИЛСТВЕНО НАЛОЖЕНО, нали нямаш избор?! И това НЕ би решило проблемът със сивата икономика! Напротив - ще хрантутим освен робовладелците си и най-долните, и корумпирани търтеи - тия из банките.

коментатор ( нерегистриран ) каза:
19.11.2010 10:42
този маниер на изразяване беше модерен преди 70 години...
Впрочем най-големият враг на народа е самият народ.

Все още има заблудени, които си мислят, че държавата - това са хората. Това е абсолютна глупост. Държавата е паразит, който паразитира върху обществото!
 
Последно редактирано:
От: Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

Конфискуват 50% от кешовите плащания

Драконовски глоби за плащания в брой над 5000 лв. ще въведат управляващите.
Ако фирма плати кеш сума над тавана, 50% от размера й ще бъде прибран от данъчните под формата на глоба. За физически лица наказанието е по-малко - 25% от средствата, пише "Сега".

Ако в рамките на 1 година нарушителят бъде уличен повторно в нарушение, данъчните ще му отнемат 50% от стойността на направеното плащане, ако е физическо лице, или цялата сума, ако е фирма.

Това предвижда новият Закон за ограничаване на плащанията в брой, който бе приет на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Целта му е да ограничи сивата икономика и фиктивните сделки и заеми от "приятели" в брой.

Обсъжда се дали да не се вдигне таванът от 5000 лева.

"Обсъждаме два варианта - или сумата да се вдигне и да бъде в диапазона между 5000 и 30 000 лв., или да има диференциация на тавана за кешови разплащания: 5000 лв. за граждани и 30 000 лв. за фирми", е казал пред вестника заместник-председателят на бюджетната комисия Димитър Главчев.

Чл.1. (1) Паричните плащания се извършват само по безкасов път, когато са:
1. на стойност над 5 000 лева, включително, или
2. на стойност под 5 000 лева, ако представляват частични плащания по едно
задължение, общата сума на което надвишава 5 000 лева,
3. в чуждестранна валута и в размер, надвишаващ равностойността на 5000 лева,
включително, към деня на плащането.
(2) Алинея 1 не се прилага при:
1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени банкови сметки;
2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и
ограничено дееспособни лица, съпрузи и роднини по права линия;
3. сделките с чуждестранна валута по занятие.

Как точно подобен закон ще ограничи сивата икономика? На практика ще е възможно преследването на нарушения по този закон, само ако тези нарушения са документирани - т.е. ако се издават фактури с касов бон или само касов бон, в които е документирано плащане в брой над 5000 лв. Кой нормален човек би документирал собственото си нарушение? Плащанията в брой над 5000 лв ще продължат да се извършват в случаите когато се извършват сделки, които не се документират.

Няма да има ограничения този, който иска да плати сумата да ги внесе в своята банкова сметка в брой, да ги преведе на получателя и след това получателят да си ги изтегли в брой за да ги държи в сейфа, защото законът няма да ограничава тегленето и внасянето в брой от/в собствени банкови сметки.

Когато се налага деклариране на "заем от приятел" няма никакви пречки приятелят да изпрати парите по банков път по посочения по-горе начин (внася в банковата си сметка, превежда ги, получателят ги тегли).

Тези, които не документират плащанията си обикновено ги извършват в брой. И ще продължат да ги извършват в брой. Как този закон може да ги спре?

Това, което ще постигне закона е увеличаване обема на банковите трансфери и увеличение на печалбите на банките. По банков път ще плащат само тези, които смятат да документират плащанията.
 
От: Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

Има напредък по законопроекта. Вече можем да внасяме пари в (и да теглим пари от) небанкови сметки (в закона се наричат "платежни сметки"). Законодателят вече взима предвид съществуването на доставчици на платежни услуги, които не са банки.

Например според новата версия на закона можете да ползвате спокойно някои от услугите на доставчици на платежни услуги като ePay.bg без да имате банкова сметка - директно внасяте/теглите на каса парите в собствената си микросметката (небанковата сметка, платежната сметка) и прехвърляте пари от собствената си микросметка към микросметката на трето лице. Обаче не всички услуги, предлагани от ePay ще бъдат достъпни!

З А К О Н


ЗА ограничаване на плащанията в брой


Раздел І
Предмет и изключения от приложното поле

Чл. 1. Със закона се уреждат ограниченията при плащанията в брой на територията на страната.
Чл. 2. Законът не се прилага при:
1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки;
2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;
3. сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие;
4. операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка;
5. замяната от банки на повредени български банкноти и монети.

Раздел ІІ
Ограничения при плащанията в брой

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лв.;
2. на стойност под 5000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лв.
(2) Алинея 1 се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. Равностойността в български левове се определя по курса на Българската народна банка в деня на плащането.

Най-забавното е, че когато правим плащане във валута на обяд не знаем дали нарушаваме закона, защото курса на БНБ за деня го съобщават след обяд (около 16:00 часа).

В момента този закон може би нарушава други закони и Конституцията, защото пречи на някои доставчици на платежни услуги. Законодателят не дава възможност на доставчици на платежни услуги като Western Union и MoneyGram да работят тъй като при тях няма такова нещо като "платежна сметка".

Доставчикът на платежни услуги ePay.bg в момента предлага възможност за внасяне на пари в брой по микросметката на трето лице, както и услуга подобна на "пощенски превод" и WesternUnion/MoneyGram (без откриване на микросметка/"платежна сметка" на двете лица). Законът също така засяга и Български пощи - доставчик на услугата "пощенски запис"! Законът ощетява и куриерите, предлагащи услугата "наложен платеж".

Бих посъветвал доставчиците на платежни услуги да се консултират с адвокат как точно да осъдят държавата.
 
Последно редактирано:
От: Банките си купиха закон: заплати и плащания над 5000 лв само по банков път

Приеха закона, обаче границата е 15 000 лв, а не 5 000 лв както първоначално предложиха.
 

Горе