Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

madgooglebot

Well-Known Member
Значи случката е следната:

Един френд ме кара да му потърся домейн за един проект, че ми щрака въображението на тая тематика. Та, намирам му аз домейна, но на първо четене нещо не му харесва. Обаче на мен ми харесва и за да не остане търсенето залудо си го заявявам за мене. Под заявяване – правя всичките необходими стъпки, според условията на даденият бг-регистрант (няма да споменавам кой е), тоест, както съм процедирал многократно. Така, обаче френдчето по нощите се сеща, че все пак домейна е готин и ще му свърши работа. Без никакви проблеми си го регва от друг бг-регистрант! Сутринта ми заявява, че вече е негов, заливайки се от смях. Самият аз се смея редом...до момента в който се сещам "ами ако беше станало с някой друг домейн??!!"

До тук с предисторията, сега сериозно по въпроса!

НЕ ЗАЯВАВАЙТЕ ДОМЕЙН В БГ БЕЗ ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГО ПЛАТИТЕ МАКСИМУМ ДО 30МИН, независимо от това което ви пише при процедурата, което обикновенно е – "можете да платите по банка, на място, по поща и тн..." "имате 14 дневен срок за плащане, след което заявката ви се анулира". - Все подвеждащи неща. Ако не можете да го платите в рамките на минути – НИЩО НЕ ВИ Е ГАРАНТИРАНО – НИЩО.

Не знам дали само в бг е така, но според мен би трябвало да има опция "запазване" – тоест до като се подмотаме да платим фактически домейна, тоест да е 100% сигурен. Лично аз до сега съм взимал доста домейни само по този начин – заявявам си го и плащам когато имам път към банка, без никакви притеснения, че видиш ли някой ще ми го вземе под носа. Дори не съм имал и представа, че тази заявка онлайн е супер фиктивна и само фактичестоко (физическо) пристигане на парата в даденият регистрант ще ми гарантира домейна. Но явно просто съм имал късмет. Заявяването нищо не ми гарантира. Да – обяснено е в съвсем друг раздел (обикновенно е въпроси и отговори в хелп секция), че заявлението не гарантира запазване, но по време на процеурата по запазване (заявлението) това не е упоменато, напротив – указаните методи за плащане, както и "успокоителните" 14-дни срок за плащане, карат незапознатият в детайли заявител да мисли, че всичко е ОК, домейна вече е негов и въобще да си се усмихва щасливо, тръчкайки до някоя банка за плащане в някой от свободните му дни през 14-дневният срок.

Пускам тази тема, тъй-като съм убеден, че не всеки е запознат с тази практика, а не за да хокам някого. Просто за пореден път се убедих, колко големи дупки има не само по улиците ни:)

Не знам на какъв принцип са отношенията между регистрант и собственик на дадена област, но според мен трябва да се помисли по този въпрос. Какво пречи да има има срок в който домейна е запазен (до момента на плащане). Може да не е толкова голям (14 дни), може да е 3 например. Може да се изискват по-детайлни данни или например някаква декларация, за да си гарантират плащането...или пък схема за пеналти – една издънка (неплащане) и отнемане право за заявление онлайн...или всякакви други калибристики, но едно е сигурно – не всеки може да плати в рамките на 10-30минути. Дори съществува вариант - нещо като депозитна сметка в дадената хостинг компания, която да се зарежда от собствениците на акаунти. Тоест да имат средства да запазят нещо ВЕДНАГА, а не да тичат треперейки кой ще ги изпревари.

Въросът ми е – защо са предоставени начини за плащане, отнемащи дни, след като става ясно, че срок "от дни" е повече от несигурен за запазване и гарантиране собсвеността върху даденият домейн. Напротив – дългият срок е подвеждащ и би трябвало с огромни букви да пише точно обратното – "колкото по-бързо получим парите, толкова по сигурен и ви е домейна"

Веком ту БеГе АГЕЙН:D
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Плащането също нищо не ти гарантира - До като не си го видиш в контролният панел - няма нищо сигурно. Май беше миналата година си харесах един домейн ЕУ платих на момента с Пайпал и на другият ден ми казаха че е станало грешка и че не мога да го купя и ми върнаха парите.
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Тоест ти си го запазил, а после друг го е регистрирал, докато е бил гратисния период?
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Аз продължавам да ви се чудя защо изобщо използвате бг регистратори

1. сигурност за заявката нулева (визирам описаното от madgooglebot)
2. много по-"досегаем" сте отколкото ако домейнът ви е в някоя цивилизована държава

единствения плюс е фактурата обаче с извинение за 15 кинта предпочитам да спя по-спокойно отколкото да се чудя дали до утре домейнът няма да ми го вземе някой под носа или дали "случайно" данните ми няма да се озоват я в КЗП, я в данъчното я незнам къде си още щото някой катил се оплакал от нещо си

madgooglebot, реално погледнато не е зле да споделиш кой е тоя регистратор просто за да не слагаме всички под един знаменател
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Да, точно така. Аз си го запазвам, така както съм го правел поне 30 пъти. Щях да ходя на следващият (или на по-следващият ден) да извърша плашането, защото нямам епай или пейпал (лични причини)
Обаче е регнат от френда (добре че е от него че...........) в рамките на 24 часа от моето заявление, от друг, пак бг-регистрант.
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Бул, аз лесно ще го кажа кой е, но не е при при ВСИЧКИТЕ бг-регистранти така??
Аз дори съм питал тук "защо си взимате домейните само от чужди регистранти", но отговор не получих. Сега вече започва да ми се изяснява....
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

"защо си взимате домейните само от чужди регистранти"

Хипотетично:

Етап първи: живееш си ти тихо и кротко, направил си си сайтче за картинки от дъвки "Турбо" и си катериш сайтчето в серпа
Етап втори: Гошко има сайт за дъвки Турбо също обаче неговия е под твоя, Гошко е лошо копеленце още от детската градина, когато крадеше колекциите с картинки на другарчетата си
Етап трети: Гошко решава да те накисне вместо да прави СЕО (особености на българския национален уеб)
Етап четвърти: Гошко изпраща жалби и сигнали докъдето се сети (НАП, КЗП, КЗК, НСБОП, НЕКВОДРУГОБУКВОСЪЧЕТАНИЕ)
Етап пети: в някое от буквосъчетанията някой се сеща, че може да отразят една показна акция като "разбият канал за нелегален внос и съхранение на хранителни продукти с неясно химическо съдържание предназначени за зарибяване на малолетни с предполагаема цел склоняване към прост***ия и пристрастяване към н***ци"
Етап пети: понеже в буквосъчетанията обикновено освен наименованието всичко останало също се върши по съкратената процедура, включително (и особено) мисленето, акцията по "разкриването на извършителя" се заключава в:
- отиване при ИТ спициалистъ на отдела и отправяне на запитване "Ауе Ванко, туканка ино пишлимье прай нещу как да гу набарами чи шьефъ тряяя пусни дуклъднъ към минстертфуту"
- съответно ИТ специалиста след консултация в няколко форума (включително този) решава, че е най-умно да се отърве от работа, отговорност и прочее досада като накара "разследващия орган" да прати едно писмо до хостинг компанията на сайта и до регистратора на домейна

Пита се в загадката:
1. Каква е вероятността да се получи незабавен отговор с пълното досие на клиента (демек с твоите данни) при изпращането на писмото до българска компания?
2. Каква е вероятността на бг компанията да и се случат редица проверки ако вземе та рече да защитава правото на клиента си поне до получаването на съдебно решение за предоставянето на тази информация?
3. Каква е вероятността бг компанията осъзнавайки високата степен на вероятност по точка втора, да откаже да предостави информацията по точка първа по възможно най-бързия начин
4. Последен въпрос: Какъв е вероятния отговор ако съответните писма са изпратени до компании (хостинг и домейн регистратор) в Украйна/Индия/Русия?
- духай супата
- духай супата с картофите
- духай супата с картофите и фидето
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Това чак не ми се вярва, аз бих звъннал на регистър.бг да ги питам как домейн запазен от теб за 24 часа е бил купен от друг?
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Иво, едва ли става въпрос за регистър.бг - аз оставам с впечатлението, че е ком,нет или нещо друго през бг регистратор
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Бул, аз лесно ще го кажа кой е, но не е при при ВСИЧКИТЕ бг-регистранти така??

Честно казано и аз искрено се съмнявам всички бг регистратори да работят по този начин, точно за това ти предложих да споменеш кой е за да не излезе, че всички бг регистратори не пазят домейна в заявката
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Да, може би сте останали с впечатлението, че е регистър.бг заради това "бг-регистратор". Не са те. Но са в топ 3 бг-регистратори и хостинг компании. Няма да споменавам публично кои са, защото принципно съм нямал проблеми с тях, дори в голяма степен (за домейни специално) съм бил доволен. А и защото смятам, че самата система е сбъркана и това може да стане при всеки бг-регистратор, без значение колко е голям. (но бих споделил на ЛС и кой е единят регистратор и другият, и домейна дори) Просто работата е супер недообмислена... чак не ми се верва още :)

Бул, радвам се, че има хора като теб да споделят такива детайли, според опитът си...
Инфото е полезно и може бая да се поразсъждава върху него :)
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Затова си регистрирайте домейна при регистратори, които приемат моментални плащания (например дебитна карта, PayPal, WebMoney и т.н.) и регистрират домейна веднага след плащане.

Някои регистратори предлагат възможността да предплатите каквато желаете сума предварително и с тези пари да си купувате услуги в бъдеще (например Internet.bs, ResellerClub и неговите реселъри). По този начин няма да се чудите какво ще стане, ако от PayPal блокират акаунта ви точно в момента на плащане (случвало ми се е - искам да платя нещо и бам - акаунта ми лимитиран; добре че не беше домейн и не беше спешно).
 
Последно редактирано от модератор:
От: От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :

Да, може би сте останали с впечатлението, че е регистър.бг заради това "бг-регистратор". Не са те. Но са в топ 3 бг-регистратори и хостинг компании. Няма да споменавам публично кои са, защото принципно съм нямал проблеми с тях, дори в голяма степен (за домейни специално) съм бил доволен. А и защото смятам, че самата система е сбъркана и това може да стане при всеки бг-регистратор, без значение колко е голям. (но бих споделил на ЛС и кой е единят регистратор и другият, и домейна дори) Просто работата е супер недообмислена... чак не ми се верва още :)

Бул, радвам се, че има хора като теб да споделят такива детайли, според опитът си...
Инфото е полезно и може бая да се поразсъждава върху него :)

Ако не е някой квартален пишман-регистратор, по-добре ги уведоми любезно за проблема - нека си го отстранят, в края на краищата всеки бърка (на лс не ги ща - аз бг регистратори не ползвам по изброените причини - нищо лично - от някои от компаниите съм изключително доволен и винаги ще ги препоръчвам на клиенти, които държат на бг партньор)
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Аз обаче държа да уточним коя е компанията която си позволява подобни действия. И ако все пак сметнете, че не е удачно името на компанията да стане публично, бих оценил да ми изпратите името й на лично.
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Хах започвам да се озадачавам. Постовете на Иво, както и твоят ме карат да си мисля, че нещо не е наред...До сега бях с обратното впечатление - че си е така практиката в БГ, независимо кой е регистратора. Бъркам ли? Такава ли е практиката или по-скоро има някакъв "карантинен" период (както споменава Иво) и това "недоразумение" е в частност само за "моята" компания.
Определено това би променило много нещата. Най-малкото мнението ми...
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

ето затова не се купува ком и нет от български сайтове..те просто са реселъри на някой регистър за тия разшщирения и не са упълномощени от (accredited) ICANN .до колкото си спомням няма bg регистър с права за com и net.
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

чеките малко ,
той си е поръчал домейн но не го е платил ,
незнам фирма в света която да пази домейните !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! които са заявени но не са регистрирани , или казано по-друг начин
ако някой дойде и поръча домейн при нас , друг наш клиент не може да поръча същия домейн при нас !!!
но може да иде примерно във всяка друга фирма за домейни и да си го купи от там
говоря зa .com , .net , org , bla bla bla без .bg там не съм запознат

това съм 99% сигурен че е така при всички

преди време при сео състезанието голямото имаше подобен проблем , човека поръчал домейн но станал фал при регистрацията и след 2 мин се оказало , че вече е регистриран от друга фирма

не се бъркайте с текстовете които пише по хостинг доставчиците , пази ВИ се фактурата 15 дни после се спира за да може друг ако реши да го поръча , но това не значи , че някоя фирма ще плати 5,10.15$ за домейн който може Вие изобщо да не платите

пак да спомена , не зная за коя фирма говори , но съм сигорен , че и представителите на други фирми за домейни тук ще потвърдят думите ми
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

За това ако нямаш онлайн сметки или тичаш до банката или тичаш да си регистрараш домейна в офиса на фирмата :)
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

Аз съм съгласен с @gshopov, освен за регистър.бг.

Иначе малко оф: внимавайте и къде чеквате дали домейните са свободни. Лично аз имах преди whois услуга и я ползвах, за да намирам хубави домейни и да ги продавам после.
Потребител търси, системата го записва. После аз като се сетя влизам в панела, гледам кой какво е търсил, там ми пише какво е още свободно и ако си харесам нещо, купувам.
 
От: Важно! Не заявявайте домейн, без да сте сигурни, че ще го платите до минути :)

:)

Да, това се знае, въпреки че не всеки вярва :twisted:
 

Горе