Внос и продажба на марки в онлайн магазин

sridian

New Member
Здравейте на всички,първият ми пост тук,разглеждал съм доста теми от форума и забелязах че има доста компетентни хора , това е и причината да задам въпроса си тук.

Решил съм да стартирам онлайн магазин в който ще се продават дрехи внесени от Турция и Китай,дрехите ще са закупени директно от фабрики от тези страни.Марки като:Everlast,Lonsdale,Bershka,Hugo Boss,Ralp Lauren,Cycle,Umbro,Firetrap,Calvin Klein,Airwalk и други.

Въпроса ми е такъв - Как и къде мога да проверя дали мога да продавам тези марки в България ,искат ли се лицензи и разрешителни от някого за продажбата им,тъй като във фабриките просто ги произвеждат и не ти казват къде и дали можеш да ги продаваш,също дали стоките могат да бъдат конфискувани на митницата или след това при пускане в онлайн магазина да ми бъдат съставени актове или конфискация от някакви институции и това при какви случаи.
Също така ме посъветвайте към какъв адвокат да се обърна за още по компетентно мнение.



Благодаря предварително.
 
От: Внос и продажба на марки в онлайн магазин

Да, принципно могат да бъдат конфискувани стоките ако нямаш сертификат за брандовете, които внасяш.
Зависи и от количествата.
Има официални вносители за повечето страни, които "бранят" марката. Достатъчно е (ако успееш да ги внесеш) да си закупят от магазина ти една дреха от бранда, който разпространяват и си на главата окичен със КЗП,данъчни + икономическа полиция (опция).
Това че някой шие в Турция Версаче например, не го прави оригинален производител ! Подплати се с документи за произход и сертификати !
 
От: Внос и продажба на марки в онлайн магазин

Продажбата на ментета се наказва от закона.

Никоя марка не би допуснала ФАБРИКАТА, която им прави стоките да ги продава през тях. Не и за дълго време...

Продавай менторляци и си носи последствията...
 
От: Внос и продажба на марки в онлайн магазин

А как и къде мога да разбера кои марки са защитени и кои могат да се продават свободно?
 
От: Внос и продажба на марки в онлайн магазин

Ако говориш за някоя от изброените фешън марки може да забравиш за опцията да ги продаваш без да си сключил франчайз договор и да отвориш поне 1 нагъзин в някой мол.

За спортните като еверласт, умбро и т.н. се включи директно от сайта им на някой мейл и те ще ти кажат как и какво можеш да направиш. Общото положение, е че света и дори ЕУ е разделен на зони за дистрибуция и ако искаш да купуваш от дистрибутора за Англия няма да стане, защото България е в друга зона. Те ще те препратят към локалния ти дистрибутор и ще можеш да купуваш законно от него. Има случай когато има дистрибутори и за България дори... - тогава от тях... И си легален, защото продаваш оригинал..
 
От: Внос и продажба на марки в онлайн магазин

Ако има някой юрист тук , който е компетентен по тези въпроси да ми пише за платена консултация.
 

Горе