Въпрос за авторските права

От: Въпрос за авторските права

stoineff - така е, както казваш, само с едно не съм съгласен - преразказването на приказките. Лично за мен се преразказва новина, но не и приказка, притча, легенда.
Ми народното творчество се е носило дълги години от уста на уста. Достига до нас по различни пътища и различни начини. Ако ти разкажеш приказката за "Лъжливото овчарче" и аз ако я разкажа ще изглаждат различно въпреки, че смисълът е същия... и когато някой иска да използва моя преразказ (с комерсиална цел примерно да издаде детска книжка), аз мога да предявя претенции .. финансови. Не за правата върху легендата (или приказката), а за моя труд да я публикувам и разкажа на хората по интересен за аудиторията начин. Така например сценаристите на исторически филми получават авторските права въпреки, че ползват за основа на сценария си легенда... Все пак са молко хората, които печелят от авторски права.. и всички те са със значими и комерсиални продукции..
 
От: Въпрос за авторските права

Аха, ясно. Аз говорех за копи-пейст на приказки направо (примерно), но очеИзвадно, не става... :cry:

Ок, мерси за уточненията и на двамата. :)
 
От: Въпрос за авторските права

Здравейте, аз има въпрос отностно безплатните неща, да речем браузър Опера, ако си кача на мой сървър, или в някой файл хостинг инсталаационния файл на опера и го разпространявам на уебсайта си..нарушавам ли авторското право ?
 

Горе