Въпрос за търговска марка.

Sa6

New Member
Да речем ,че някой иска да направи търговска марка като Сони,Форд,Горение,ЛГ...Измисля някакво име.Как да провери дали това име е свободно?
 
От: Въпрос за търговска марка.

Ами добре е да се обърнете към специалисти в интелектуалната собственост, за да ви направят съответните справки в Патентно ведомство. Наименованието се проверява не само за идентични марки, но и за сходни, защото при сходство също ще бъде постановен отказ на регистрацията. Трябва да посочите, в кои класове искате да се направи справката, т.е да уведомите специалиста с какви стоки и услуги се занимавате, за да се подберат класовете по Ницската конвенция. Потърсете в интернет кантора, която се занимава с интелектуална собственост......на прима виста Ви препоръчвам една - кантора "ЮСАУТОР". Това е.
 
От: Въпрос за търговска марка.

Много е сложно. На практика не може да си сигурен.
 
От: Въпрос за търговска марка.

В тази тема съм описал за проверките преди регистрацията на .бг домейн. Там една от точките със линк е да се провери дали не е запазена марката която ви интересува, след което на същият сайт е посочено и какви са изискванията за запазването на запазена марка
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=18516
 
От: Въпрос за търговска марка.

Вижте търсачката TMView, там можете да видите в реално време всички национални, европейски и международни търговски марки само чрез задаване на името на марката. И най-важното - за разлика от непрекъснато бъгнатия сайт на българското Патентно ведомство - РАБОТИ и то безотказно!
 
От: Въпрос за търговска марка.

Зависи къде искаш да оперираш, в бг ли в авганистан ли, на световната сцена ли. Различни са търговските марки за различните региони. Ако искаш марка за цел свет - забрави (20-50К) ако искаш да джиткаш в бг и да си "закрилян" само тук минаваш с макс 1К и чекваш за идентични с твоята дума в патентно ведомство като си плащаш такса и после ти издават официално удостоверение къв е случаят към настоящият момент.
Под марка също имай предвид, че запазваш както дума/думи, знаци/лога в различни видове категории/групи. В колкото повече класа запазваш, толкова по-дебело става и тн.

Иначе конретно на въпроса, можеш да чекнеш на много места кое е фрии, но официалният резултат може да получиш само след популване на платена молба/поръчка, на място във ведомството, ти или оторизиран от тебе патентен адвокат/представител. Всичките други чекинги дет ще си направиш по разните сайтове нямат никаква стойност
 
От: Въпрос за търговска марка.

Абе Фанси ти да не тренираш екзорсизъм?
 
От: Въпрос за търговска марка.

В сайта на патентното ведомство мисля че може да се провери
 
От: Въпрос за търговска марка.

По принцип в патентното ведомоство проверят срещу заплащане. Процедурата траеше от 30 дни до 3 месеца, поне допреди година и половина беше така. Самата процедура се явяваше задължителна преди регистрацията на марка. А самата регистрация на марка също трае мнооогооо време, много повече от няколко месеца.
 
От: Въпрос за търговска марка.

Абе Фанси ти да не тренираш екзорсизъм?

Обичам глупостите, но поне да носят някакъв хумор...Що се отнася до понятието "екзорсизъм" първо си го изясни, преди да го използваш....най-лесния път за хора, които все пак могат да четат е уикипедия...И тъй като тук явно не обичате някой да ви говори за добри практики - в случая в патентното право, от което очевидно си нямате хал хабер, ще ви оставя да си умувате на воля.....Коментарите са определено забавни, особено последния, който обяснява как процедурата в патентно ведомство траела от "30 дни до три месеца" хаха. Трябва да го постна някъде този виц, ще предизвика бурни овации.......Айде сполай ви "умници"... И внимавайте с търговските марки, че някой неправилно насочен ентусиацъм и прекалено много глупости, сторени наведнъж могат да ви донесат големи главоболия - опозицийки, възражениица, делца и много мангизи назад.

Малко инфо в резюме, все пак да ме помните с добро:
1. Старата процедура траеше година и половина, а не "от три дни до три месеца"(никога не е било така и няма и да бъде)!!???? Имаше и опция за ускорена процедура, която траеше 6 месеца.
2. Новата процедура трае от 6 до 8 месеца.
3. Наблюдение на марката не може да се извърши в сайта на Патентно ведомство, защото там виждате само регистрираните марки, а не заявените.
4. Та именно за наблюдение на заявените марки ви постнах едно сайтче по-нагоре, ако сте достатъчно практични ще си го погледнете скролнете малко в съответната посока, защото вече ме мързи да ви го пиша пак........

Ако не успех и умната!
 
Последно редактирано:

Горе