Въпрос относно първата ми Фейсбук рекламна кампания

N.Georgiev

Member
Здравейте колеги,

тъй като съм нов във Фейсбук рекламата и експериментирам все още, искам да се допитам до вас за мнение.

Моята приятелка си направи фен страница във Фейсбук на женска тематика. Не е ангажирана със сайт или нещо такова, просто се качват женски мисли, диети, упражнения и тям подобни.
Тъй като трябва да наберем фенове пуснах реклама за 1 евро на ден и резултатите са следните. Долу-горе на ден рекламата прави 1000 показвания и събираме по 85-100 лайка. По-точно за 9 дни, до сега, рекламата има 9795 показвания и 1056 лайка.
- Най-важното - това добре ли е или е малко?
- Ако пусна рекламата по 10 евро на ден, това значи ли, че, съгласно логиката дневно ще събирам близо по 1000 лайка? Предполагам, че не, но все пак :)

Това ме интересува, за да знам, дали се справяме добре или да пипнем рекламата.

Благодаря предварително за отговорите.
 
Здравей. Всичко зависи какви цели имате и какво искате да направите. Колкото повече пари за реклама толкова по-добре. Страниците на обща тематика събират доста лайкове спрямо публикациите и стойноста на рекламата. Ако търсиш бързо развитие , естествено , че парите ще са повече. Ако искаш да се случи по-бавно - избираш по-малки суми. За да събираш повече харесвания на публикациите започни да таргетираш и да подбираш правилните снимки. Относно рекламата - не е много сложно използвай настройките Рекламата да е в България , рекламата да е само за жени (щом искате женска аудитория) , Рекламата да е от 16 до 44 години като възраст и това е. Относно подбора на снимки ... напиши в гугъл Follow me Rome, мисля че този тип снимки са много по ефективни от това да качиш снимка на броколи за диета или как се правят 100 коремни преси , 200 клека и т.н. Фокусирайте се върху снимките , които хващат погледа прекалено много , а не на зеленчуци , плодове , яйца , без сол , без захар , без мазно или снимки за тренировки. Да кажем приятелката ти има някакви нейно женско мислене спрямо изображенията - кажи и да използва изображения за жени , който хващат най-много окото и който просто се набиват на очи , защото са страшно красиви. Също така може да вземе пример от други страници относно женски снимки. Club Bilionaire , Am a pablo escobar girl или там кво беше. Хубаво е на снимките да има мотивиращ текст 20% от снимката. Фейсбук разполага с tools за проверка на 20% текст. Също така на снимките като текст на самата публикация - 90 символа най-много. Просто мислете какво им се харесва на жените. Какви снимки обичат да виждат жените. :D Имаш жена до теб , тя ще ти каже.
 
Здравей колега и благодаря за съветите.
Идеята е, че приятелката ми си я поддържа за удоволствие, а аз плащам за това удоволствие, защото виждам, че и е забавно.
Главният въпрос е, добре ли са 100-тина лайка на 1000 показвания или са малко, тъй като съм неориентиран, колко е нормалното съотношение.
Иначе, относно рекламата, е таргетирана, само за жени от 18 до 65, от БГ и тн. Сложил съм непретенциозен текст и картинката от корицата, която е доста готина.
Благодаря още веднъж за изчерпателните съвети и напътствия, но това е главният въпрос. Добре ли е това съотношение и, дали, ако пусна утре по 10 евро на ден, то ефекта ще е десетократен?

Поздрави,
 
Резултатите са повече от чудесни, не пипай нищо. Можеш да пипнеш леко бюджета нагоре, но ефекта няма да е правопропорционален, както сам си се досетил.


Здравей колега и благодаря за съветите.
Идеята е, че приятелката ми си я поддържа за удоволствие, а аз плащам за това удоволствие, защото виждам, че и е забавно.
Главният въпрос е, добре ли са 100-тина лайка на 1000 показвания или са малко, тъй като съм неориентиран, колко е нормалното съотношение.
Иначе, относно рекламата, е таргетирана, само за жени от 18 до 65, от БГ и тн. Сложил съм непретенциозен текст и картинката от корицата, която е доста готина.
Благодаря още веднъж за изчерпателните съвети и напътствия, но това е главният въпрос. Добре ли е това съотношение и, дали, ако пусна утре по 10 евро на ден, то ефекта ще е десетократен?

Поздрави,
 
Почти винаги при увеличаване на бюджета ефективността на рекламта спада, но в случая бюджета е доста малък и това може да не важи. Резултатите са добри за този бюджет.

Ако мислиш да тестваш с по-висок бюджет ти препоръчвам да дупликираш сегашния адсет като увеличиш бюджета, като същевременно запазиш стария такъв. Така в случай, че не си доволен, просто спираш новия и не прецакваш перформънса на успешния. Ако ползваш конкретен пост за набирането на лайкове те съветвам при създаването на новия адсет на ниво "реклама" да използваш "съществуващ пост", където да въведеш ИД-то на този, който се представя добре в момента. Така ще запазиш social proof-a и ще дадеш един добър старт на теста.
 
Много благодаря. Всеки съвет ми е ценен, тъй като съм пълен аматьор. Между другото и аз това си помислих, да дублирам рекламата и да я пусна за 2 евро на ден за 2-3 дни и да видя какво ще стане, но същевременно сегашната да си остане, без да я пипам, за да не я оа*ам нещо :)
 
Да, добра идея е. В момента Facebook оптимизира рекламата, за да намери възможно най-евтините лайкове, които не са най-качествения аудиенс, но до колкото разбирам това не те бърка в момента. Но имай предвид, че и този евтин аудиенс ще се източи(може би не скоро с този малък бюджет) и в един момент лайковете ще станат по-скъпи. За това е добре ако си с по-голям бюджет от време на време да сменяш криейтива(изображение, видео, текст и т.н.), които ползваш за рекламата.
 
Ясно, благодаря. Между другото, като започнаха да лайкват страницата си мислех, че ще са някакви, едва ли не зомбита, които Фейсбук ми е набутал, за да си взвме парите и толкоз, но не. Оказаха се много активни. При 1200 човека вече в групата, всеки пост прави поне по 400-500 рийч. Някои постове имат и по 2000, което не знам, как става. Постовете правят и по 20-тина лайка, 5-6 шервания и даже започнаха и коментари да пишат и да си дискутират. Наистина ме изненада, че за по 1 евро дневно ми влизат 100-тина що-годе активни, а не само пълнеж.
Имтересно, ще си тестваме неща с рекламата.

Поздрави,
 
Продължавай така, много ти е ефективна рекламата. Ще събереш сумати лайкове след половин година :)
Както каза колегата горе, не променяй нищо. Нещо което работи не се пипа :)
 
Такааа, ето и последните резултати. Дублирах рекламата, нищо не съм променял, пуснах я с 3 евро на ден за 3 дни, за да видя как ще се представи и хоп ад акаунта ми е деактивиран от Фейсбук за нарушение на правилата?!?! В момента всички кампании са спрени и не мога да правя нищо по тях....... Писах им и сега чакам....
 
Най-вероятно е нарушено някое от правилата. Пусни рекалмите тук ако искаш, за да ги прегледаме. Другия вариант е да има някакъв проблем с картата и просто сега да си стигнал момента за плащане.
 
Ами нямам идея, как да я пусна тук. Въпросът е, сега какво правя? не ми позволява абсолютно нищо да правя... нито мога да редактирам, нито да трия, нищо... Иначе достигнах 13.04 евро и ми изтеглиха парите от картата и ми писаха, "Ad Account Disabled for Policy Violation" на мейла...
 
Като за началот и предлагам да видиш коя част от полисито им си нарушил - https://www.facebook.com/policies/ads/. Има въможност някой индиец да е разбрал нещо погрешно и да е кликнал бутона. Има възможност и ти да не си бил запознат с полисито и да си нарушил някое правило. Ако искаш пусни скрийншот на рекламата, освен ако не е тайна, разбира се. Това е първата стъпка. От тук вече има два варианта:

1. Свързваш се със съпорта на ФБ, в случай че мислиш, че грешат;
2. Намираш си нов ад акаунт(например от профила на приятелката ти, тя ти дава достъп). Ако мислиш да го ползваш за сериозен бизнес обаче, по-добре разучи какво е Business Manager, ще ти е доста полезно.
 
Ами оправиха ми акаунта. Активираха го отново, но метода ми на плащане го няма и рекламата е изтрита. Нищо, пуснах нова и сега чакам одобрение :) То аз реално съм я направил същата, само че смених картинката. Вече 20 мин. чака одобрение...
 
В конкретния случай не знам до колко ще му обърнат внимание те, но със сигурност имат физически съпорт. При преминаване на $100 000 месечен оборот получаваш собствен реп дори. Друг е въпросът до колко е полезен и той :D
 
Привет колеги,
Макар и със забавяне, фейсбук ми върнаха, че грешката е тяхна и, че се извиняват за нвудобството и, че профилът ми е възстановен.
 

Горе