Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

onlinedealercub

New Member
Привет на всички,
От няколко дена се питам нещо и реших да запитам и вас.
Чета, че когато се стартира блог е хубаво темата на блога да ти е ясна и да ти харесва да пишеш за това, за което ще пишеш.
Но да речем темата, която на мен ми харесва не е печеливша или има страшно голяма конкуренция ( което не винаги е лошо ) или по някаква причина мислим, че няма да имаме успешен блог с тази любима наша тема. Какво правим?
Да речем отново, че на нас ни харесва да пишем за космоса, за звездите, астрономия и т.н, но мислим, че ако блога ни е за автомобили, части, тунинг и т.н ще печелим повече и ще е по - успешен...и решаваме да пишем за автомобили. Какво следва? Преди да стартираме блога, започваме да търсим и четем всичко за което ще пишем, да сме възможно най - добре информирани и запознати с тематиката?
Въпроса на кратко ми е - трябва ли темата за блога ни да ни идва отвътре, да е нещо, което ни влече и ни интересува или да се водим от пазара и това, което се продава?
( аз не говоря за конкретна тема за мен, защото все още не съм се спрял на такава, просто ми е интересно ако изберем да пишем за печеливша ( според нас ) тема по която нямаме познания, какво следва да направим? )
Дано съм се изразил правилно, беше ми трудно да формулирам въпроса, ако мислите, че темата е неадекватна, моля да бъде изтрита.
Благодаря.
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Започни с това което ти харесва. Така поне няма да ти липсва стимул. Трудно е още първия проект да е супер успешен финансово. Но ще разбереш кое как става и след това ще ти е по-лесно когато решиш да се развиваш за финансова изгода.
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Можеш да си направиш два блога.Един е така за кеф и един за пари.
Ако целта ти е да изкарваш пари-прави нещо от което могат да се изкарват пари.Рядко се случва човек да прави нещо което му харесва и в същото време да изкарва пари.
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Жалко е, че се налага да се прави такъв избор, но когато не можеш да насочиш клиента към това, което теб те интересува трябва ти да се насочиш към неговия интерес.

От опит знам колко трудно се пише за неща, от които не разбираш абсолютно нищо и не са ти интересни, като цяло. И знам колко лесно се получава писането, а и четивото е някак по-приятно за четене, когато си го писал с мерак и удоволствие.

С това, предполагам всички колеги ще се съгласят.:)
 
Последно редактирано:
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Явно, както са казали хората - " Пълно щастие няма " :D въпреки, че самият факт да работиш това, което искаш ( да водиш блог или друг онлайн бизнес ) само по себе си е достатъчно за да сме щастливи, а към темата ще се приспособим :)
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Ако си имам пари въобще няма да мисля, дали темата ми е печеливша или не - мисля, че е повече от ясно. Става въпрос за блог с цел доход и избора ( началният избор, този с който човек започва първият си блог ) между непозната, но печеливша тема или любима и позната тема, но непечеливша. То май така зададен въпроса си носи и отговора - ако правим нещо за пари....трябва да изберем това, което ще ни носи пари...
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Ако нещо не ти доставя кеф и удоволствие докато го правиш по-добре не го започвай. Незнам как ще подхванеш нещо, с което не си на "ТИ" и няма да ти е интересно... никога няма да потръгне. За тия неща се иска много търпение, а ако това за което пишеш не те влече няма да издържиш дълго.
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

hristo.iliev - сигурно си прав. Идеята на темата беше по - скоро не толкова дали ти е кеф или не, а как да започнеш да пишеш за тема с която не си на ТИ, както ти се изрази. Първо проучваш и после започваш, проучваш малко и започваш, докато започваш и се развиваш проучваш и т.н и т.н. Няма как всеки да знае всичко. Затова дадох и примера с космоса и автомобилите, може да знаеш и да искаш да пишеш много за космоса ама като няма кой да чете...избираш автомобили ( не, че не ти е интересно и няма да го правиш с желание, просто нищо незнаеш на тая тема ). А кои са според вас темите, които никога или много трудно биха били печеливши?
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Разбрах те. То ест ти имаш желание да пишеш по тази тема и ти е интересна, просто не я разбираш и много неща по нея са ти непознати. Действай тогава, то човек се учи цял живот :|

Що се отнася до печеливши теми, за мен всяка една тема би могла да ти докара пари, важно е по какъв начин я поднасяш. Съвета ми е - ако знаеш английски добре - насочи се към любимата ти тема. Пазара за сайт на английски е много по-голям и със сигурност има пари за всички. На теб коя тематика ти е любима?
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Хм, ами любима тема....може би новини. Имам предвид, че нямам нещо конкретно супер, мега любимо. Интересувам се от разни неща, чета доста, но нищо конкретно. Киното е нещо за което се сещам и за което говоря с удоволствие. Мислех си за блог тип " коментатор ", където да се представят основни новини и събития за деня на кратко и всичко останало да е личен коментар за дадената новина. Мисля, че би предизвикал дискусия по темите. Но все още не съм решил и се лутам. Добре съм с английският, доста добре и обмислям започване на блог на английски. Но както казах, все още се въртя в кръг :D
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Мислех си за блог тип " коментатор ", където да се представят основни новини и събития за деня на кратко и всичко останало да е личен коментар за дадената новина.

Това е много добро, ако можеш да го водиш и на наглийски тоя блог - супер. Остава само тематиката да си избереш, защото новините в световен мащаб са най-различни и ще ти е по-трудно да събереш аудитория, която да дискутира. Ако разбираш от филми защо не направиш сайта за филми/сериали, за които си казваш мнението и/или критикуваш и дискутирате заедно с потребителите. Изпипано с готин дизайн и редовно писане в сайта може да се получат нещата.
 
От: Да знаеш или да не знаеш, това е въпроса...

Да, обмислям го, въпреки че има такъв влог, доста успешен и други подобни блогове. Но то май не остана нещо, което да го няма.
 

Горе