Доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове

partytime

Well-Known Member
В сила от 1.01.2024 - Доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и трюфели, с изключение на такива от лечебните растения(билки), се облагат с алтернативен данък от 30 лв. за всеки месец през който се извършва дейността. Този данък ще се дължи преди издаването на разрешително за тази дейност.

Лицата, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, се осигуряват изцяло за своя сметка върху месечен осигурителен доход по чл. 4а1 от Кодекса за социално осигуряване (в размер на половината от минималната работна заплата за страната), като не определят окончателен размер на осигурителния доход от реализираните доходи от тази дейност; лицата внасят авансово и еднократно здравноосигурителната вноска за съответния месец

ЗАЯВЛЕНИЕ ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО КОИТО НЕ СА РАСТЕНИЯ

Издаване на разрешение за събиране на гъби за стопански цели
 
поредната простотия
 
поредната простотия
И да и не. Защото бабата, когато отиде лятото на пазара да продаде малко плодове- ябълки, праскови,череши и тнт няма да я глобят 500лв за това, че няма касов апарат, а си е платила алтернативния данък от 30 лв, не могат да я пипнат.
И не само тя, този данък е нищо, ако да речем имаш няколко декара овошки и си продаваш продукцията на лицензираните стокови борси, тържища или пазари ще си освободен от задължението да отчиташ приходите от продажби чрез касов апарат.
 

Горе