ЕС съд - блокират се сайтове, нарушаващи авторски права

Съдът на Европейския съюз издаде решение по дело C-314/12 (UPC Telekabel Wien), в което постановява, че доставчиците на достъп до Мрежата може да блокират сайтове, които нарушават авторски права и интелектуална собственост.
Две фирми от Австрия подават жалба до австрийския съд относно сайт, на който са разположени за гледане и теглене филми - тяхна интелектуална собственост. Фирмите са поискали да се наложи спиране достъпа до сайта.
В резултат съда в Австрия налага на доставчика на достъп до Мрежата на съответния сайт - UPC Telekabel Wien, да ограничи достъпа на сайта до Мрежата и сайта с филмите на него да не се вижда.
Доставчика обжалва това решение пред Върховния съд в Австрия, който решава да пита Съдът на Европейския съюз по казуса.
И така, Съдът в Люксембург постановява, че е допустимо чрез съдебно разпореждане да се нареди на интернет доставчик да спира достъп до сайт,
в който има закриляни обекти на авторското и сродните му права, качени там без съгласието на носителите им
.
Освен това в съдебното решени е е записано, че че „взетите от доставчика на достъп до интернет мерки трябва да бъдат целеви, в смисъл че те трябва да служат за преустановяване на нарушението на авторското право или на сродно на него право, извършвано от трето лице, без да бъдат засегнати потребителите на интернет, които ползват услугите на този доставчик, за да получат достъп до информацията по правомерен начин.
В противен случай намесата на посочения доставчик в свободата на информация на посочените потребители би била необоснована с оглед на преследваната цел.“

Така, както чета нещата, следва, че доставчика на достъп до Мрежата на даден сайт трябва да ограничава всяка страница, на която има установени от съда, със съдебно решение, нарушение на авторски права и интелектуална собственост. Страниците, на които няма регистрирани нарушения, трябва да са достъпни.

Да му мислят доставчиците на Интернет: това решение на Съда на Европейския съюз - да се блокират сайтове, нарушаващи авторски права, ще им отвори много работа. Но пък безработицата ще намалее. А цените на доставчиците ще пораснат.
 
Така, както го чета аз, за всеки конкретен сайт, до който трябва да бъде забранен достъпа, трябва да има издадена съдебна заповед.

И в момента интернет доставчиците са задължени да блокират достъпа до някои сайтове (след съответното разпореждане от председателя на Софийския Районен Съд), но под друг претекст - заради хазарта и лицензите за хазарт.
 
От: ЕС съд - блокират се сайтове, нарушаващи авторски права

Еее далаверата на Жорж и последователите му спря колко жалко баси...
 
От: ЕС съд - блокират се сайтове, нарушаващи авторски права

Не е възможно да се блокира само една страница от един сайт. Даже не е възможно да се блокира само един сайт.

Причината е, че доставчикът на Интернет не може да знае какви данни се прехвърлят между сървъра и браузъра, защото тези данни са криптирани (ползва се протокол https). Ако не се ползва HTTPS може да се ползва някакво прозрачно прокси, което да блокира определени заявки, но ще излезе скъпо.

По IP адрес няма как да се направи блокиране, защото на един и същи IP адрес може да има стотици, хиляди или милиони сайтове (CloudFlare).
 
От: ЕС съд - блокират се сайтове, нарушаващи авторски права

happyslacker: добро изказване. и все пак е глупаво да забраняват този и онзи сайт, като има прости хора с пари нека си ги харчат...
 

Горе