Електронен подпис VS register.bg

resolver

Active Member
Казусът е следният.

Преди около седмица реших за 9-ти път да използвам електронния си подпис за да регистрирам домейн в register.bg (точно така имам 8 регистрирани домейни в register.bg със същия електронен подпис - това държа да го подчертая) и неочаквано се показа грешка, прикачвам скрийн шот (гледайте отбелязаното с червено)

regbg1_p.pngregbg2_p.png

Естествено се свързах с регистър.бг, като им показах същите скрийн шотове, от там ми отговориха.

първо:

Здравейте, Разгледах проблема и ще работя по отстраняването му. Извинявам се за неудобството и благодаря за подадения сигнал. За съжаление, ще ми отнеме няколко дена до отстраняването на проблема. Ако не сте го направили, можете да подадете заявка без сертификат. След това да подпишете изпратеният от нас PDF с външен (не вграден вътре в самия PDF документ), прикачен подпис (със софтуер на издателя на вашия сертификат) и да я изпратите на [email protected].

след това:

Здравейте, Всъщност проблемът изглежда е във Вашият сертификат. Сертификатът Ви не съдържа никакви данни за вашият адрес освен град. Сертификатът съдържа само Вашето име, адрес на електронната Ви поща, ЕГН и град. За да се изобразяват и да работят коректно екраните при създаване на заявка за регистарция, се очаква и се търси да има данни за адрес на регистранта. Ще помисля какви проверки да добавя, за да не се чупи по този начин интерфейсът. Ако желаете да ползвате сертификат за да подавате заявки за регистрация на домейни, моля обърнете се към издателя и го помолете да впише във сертификата и адресната Ви информация. Ако само ще се идентифицирате пред регистъра с цел конфигуриране и управление на домейни, то този сертификат би трябвало да Ви свърши работа и в този вид.

От там реших да се обърна към издателя на електронния подпис Информационно Облсужване АД и да разбера, как така преди съдържаше информация за адрес а сега не, от StampIt ми отговориха:

Здравейте,
Информацията за адрес в сертификата не се използва от никоя институция и не трябва да се използва за идентификация.
От 01.07.2011 г. в сила е нов закон за електронния документ и електронния подпис, който определя какво да се зашисва в удостоверенията за квалифициран подпис/сертификат/ и това са единствено поле за име/псевдоним и имейл адрес. Ние сме оставили и поле ЕГН, за да може да се използва навсякъде.
Коя институция Ви изисква подобна информация, като адрес?
поздрави

Изглежда от 1-ви Юли е в сила нов закон в който не може да има адресна информация, разменихме си още няколко имейла като им казах че се опитвам да регистрирам домейн в регистрър.бг, от там ми отговориха:

Здравейте отново!
В момента приключих с регистрацията на домейн с използване на електронен подпис, с данни без адрес и всичко мина успешно.
Напишете ни с кого сте говорили, ако трябва и ние да се свържем с представител на регистър.бг, защото това, което казвате е противозаконно. Има си определени закони, колко са добри е друга тема, но те трябва да бъдат спазвани.
За всякакви въпроси, не се колебайте да ни потърсите!
поздрави

Накрая намерих решение на проблема сам, когато се регистрира домейн не трябва да се отбелязва отметката на първа стъпка "Желая адресът за кореспонденция да е като този по регистрация" и грешката изчезва, за което писах на регистър.бг с прикачени двата имейла от Информационно Обслужване, отговора беше

Здравейте, Когато казах, че сте заблудили Информационно обслужване имах в предвид, че сте ги заблудили, че правите опит да работите с държавна институция, а ние сме частна фирма. Този вариант, който сте намерили да заобиколите проблема не е коректен и поради тази причина не съм Ви съветвал да го използвате. В домейна .bg не се допускат анонимни домейни и поради тази причина адресът по регистрация е задължителен и трябва да е коректен. Ако няма достоверна информация за регистранта, регистрацията може да се анулира според общите условия. Липсата на достоверни данни за регистранта е в ущърб и на самия регистрант, ако той трябва да доказва право за ползване при опити за кражба на домейн. Според закона никой не може да Ви забрани да си издадете сертификат за електронен подпис без адресна информация, но не можете да го използвате за целите на подаване на заявки за регистрация на домейни през нашия сайт. Можете да си създадете заявките за регистрация без сертификат, като попълните всички задъжлителни полета и след това, ако сертификатът Ви съдържа ЕГН/ЕИК да ги подпишете с него с външен прикачен подпис (не вгаред въвтре в PDF файла) и да ни ги изпратите по електронната пощата. Съща така сертификат без адрес, но с ЕГН, може да се използва за идентификация пред нашия сайт с цел конфигуриране на домейни или създаване и подписване на заявки за промяна по регистрацията на домейн. Тъй като сега за първи път се сблъскваме с подобни сертификати, в бъдеще можем да потърсим варианти, ако адресната информация я няма в сертификата, да позволим да се попълва от потребителя при създаването на заявката. Но към текущия момент с подобни сертификати не трябва да се правят заявки за регистрация.

Въпрос към вас:
Някой с подобен проблем? Проверих и други подписи на StampIT, адресната информация липсва от всички. Някой с B-Trust, InfoNotary?

Въпрос към регистър.бг (тъй като вероятно четат този форум):

Как може със същия подпис да имам достъп до две онлайн банкирания, както и до всички държавни институции като НАП, а не мога да да направя едно просто нещо, да регистрирам домейн за което в godaddy ми отнема максимум 5 минути?
 
От: Електронен подпис VS register.bg

Здравейте,
аз също съм на потребител на StampIT, и току що си проверих данните във сертификата. При мен също липсва адрес, и също съм притежател на .bg домейн регистриран Март месец. Тогава нямах никакъв проблем за това че в сертификата ми липсва адрес... Същия този сертификат все още не е подновяван или променян по какъвто и да е начин, т.е. домейна е бил регистриран със сертификат с липсващ адрес, за това ме навежда на мисълта, че от register.bg са направили някоя странна промяна, която вече не позволява регистрация без да е описан адреса.
Не ми се е налагало да регистрирам нов домейн, но ако това което казвате е истина, то register.bg сами си вредят на бизнеса и създават излишни главоболия на потребителите на техните услуги.
Щом има влязъл закон, то всички издатели на електронни подписи са длъжни да го спазват, а това че някаква "частна фирма" е решила да си прави изисквания по нейни си правила е съвсем друг въпрос.

До момента не съм имал проблеми с използването на електронния подпис към банките в които имам Интернет банкиране и към институции като НАП и КЗЛД (Комисия за защита на личните данни)...
Но за пореден път се убеждавам, че в България частните монополни компании могат да си правят каквото поискат!
 
От: Електронен подпис VS register.bg

Мислиш ли, че регистъра четът :D ? Тази фирма никога не е била в час и никога няма да се оправи. 10 години не могат да оправят едно мизерно пренасочване за кви сертификати говорим. Аз използвам от инфонотари издаден подпис, НО бг домейните си ги минавам през суперхостинг, просто да се разправяш с регистъра си е загуба на време. Ще погледна по-късно дали има имам в подписа адрес.
 
От: Електронен подпис VS register.bg

Сега си видях моя подпис, който е от InfoNotary и имам данни за адреса в него.
 
От: Електронен подпис VS register.bg

Сега си видях моя подпис, който е от InfoNotary и имам данни за адреса в него.

И на моя има адрес.
 
От: От: Електронен подпис VS register.bg

Кога са ви издадени подписите преди или след 01.07.2011 ?
Преди са моите.
 
От: Електронен подпис VS register.bg

Въпрос към регистър.бг (тъй като вероятно четат този форум):
Как може със същия подпис да имам достъп до две онлайн банкирания, както и до всички държавни институции като НАП, а не мога да да направя едно просто нещо, да регистрирам домейн за което в godaddy ми отнема максимум 5 минути?

Здравейте,
Отговарям на въпроса: Защото за достъп до НАП и Интернет банкиране се интересуват само от Вашата самоличност - тоест сертификатът Ви се изпозлва за идентификация. Ако имате сертификат без ЕГН или Булстат, както са ВИ казали, че позволява закона, няма да можете да го използвате и пред банките и държавата. Онези действия в Регистър.БГ, които изискват само идентификация също са Ви достъпни с този сертификат - конфигуриране и управление. Преди години, когато внедрихме сертификатите в Регистър.БГ, положихме услия да извлечем от тях адреса на Регистранта и да го попълваме автоматично в заявката за регистрация, за да улесним регистрантите при подаването им. Не сме предвидили, че в даден момент адресите ще изчезнат от сертификатите. Поради тази причина се случва и казусът, който демонстрирате. Все още можете да изпозлвате сертификата си, за да подписвате и изпращате заявки за регистрация към Регистър.БГ. Създайте си заявката за регистрация без сертификат, след което я подпишете (сертификата Ви идентифицира, понеже съдържа поне ЕГН или Булстат) и я изпратете по електронна поща.
С Уважение,
Калоян Илиев
 

Горе