Закупуване на права върху снимки от автора-фотограф

Firefly

Well-Known Member
Някой дали е запознат с нещата около авторските права на снимки? Договорил съм се с фотограф, който да ми преотстъпи права за ползване на част от неговите снимки за определена цел. Искаме да си разпишем едно просто споразумение между двете страни. Повечето неща са стандартни и ясни.

Как обаче могат да се посочат индивидуални кадри, чиито автор е той? Иначе казано, искам в споразумението да са посочени например 10 определени снимки, за които авторът ми разрешава да ги ползвам за дадената цел.
 
Какъв е проблемът да ги принтирате тези снимки като приложение към споразумението?
 
Според споразумението, което сте направили то трябва да се впише в договора.
Например, ти ползваш снимката но имаш-нямаш право да я продаваш.
Автора на снимката има-няма право да я продава на конкурента фирма- сайт или друга- подобна "определена цел" на твоята
Хубаво е да се впише, че след заплащане снимките, те са за свободно използване от теб или фирмата ти без допълнително възнаграждение към автора за твоята "определена цел". Например правиш изложба и искаш да добавиш негови снимки, Платил си да ползваш снимките но за тази изложба има вход 2лв., които посетителите плащат. Един ви да няма допълнителни претенции, че ти изкарваш пари от неговите снимки, че някой е дошъл да ги види. Дано да е станало ясно :)
и тнт, каквото те интересува.

Според мен най- добре е да откупиш снимката, като авторски права и всичко около нея, като автора няма право да има никакви нейни копия останали при него и да продава такива.

Едно време беше лесно, купуваш снимката, фотографа ти изрязва снимката от лената и ти си правиш каквото искаш с нея :D


Ако искаш да се задълбаеш и запознаеш законово:

Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП):
 

Горе