Защитете профила си в GOOGLE (Потвърждаване в две стъпки)

V.Andreev

Well-Known Member
Здравейте Колеги,

Искам да Ви помогна да защитите Вашият профил в googlе

Тази тема е за хората които се претесняват от злоупотреба с тяхният профил, ако Вие не сте от този тип хора, тази информация не Ви трябва.


Става въпрос за защитаване на профила Ви с Потвърждаване в две стъпки

Това е много удобна защита която google ни предлага. Не позволявайте на злосторниците да влязат в профила ви, като използвате паролата и телефона си.

[h=2]Защо трябва да използвате потвърждаване в две стъпки[/h] Потвърждаването в две стъпки добавя допълнителен защитен слой към профила ви в Google, като драстично намалява риска личната информация в него да бъде открадната. За да влязат в профил с потвърждаване в две стъпки, злосторниците ще трябва да знаят не само потребителското име и паролата ви, а и да имат достъп до телефона ви.

Много приятна страница с допълнителна потробна информация може да намерите: тук
Също тук може да се информирате.

Всичко е преведено на Български език и е максимално просто.

Аз лично го направих на моят профил и съм много доволен. Реших да споделя това в тема за да може повече хора да бъдат защитени по - добре!
 
От: Защитете профила си в GOOGLE (Потвърждаване в две стъпки)

Повечето потребители вероятно ползват 2FA чрез получаване на код чрез SMS. Недостатъкът на този метод е, че се налага да ползвате телефона си и телефонът ви трябва да може да приема SMS.

Има начин да ползвате и Google Authenticator (или GAuth Authenticator - не изисква Android и работи с всеки браузър), но не можете да активирате тази възможност без да си дадете телефонния номер. Тоест първо се налага да си включите 2FA чрез SMS като си дадете телефонния номер, а после да си поискате ключ, който да въведете в Google Authenticator или GAuth Authenticator (дават ви и 10 кода "backup codes", които може да отпечатате на хартия - за всеки случай, ако примерно си загубите телефона, на който е инсталиран Google Authenticator или телефонът ви няма обхват).

Обърнете внимание, че Google Authenticator и GAuth Authenticator не изискват да имате връзка с Интернет, а също така не се налага и да можете да приемате телефонни разговори и SMS (тъй като еднократните кодове се изчисляват от текущото време и частния ключ (с изключение на кодовете "backup codes", които може да отпечатате на хартия - те са предварително генерирани)).

Много сериозно предимство да активирате 2FA: когато се логвате от съмнителен IP адрес не ви създава проблеми! Ако нямате 2FA ще ви иска телефон или да си въвеждате втория адрес на електронна поща. При активиран 2FA без телефон (чрез GAuth, който работи на всеки браузър) не се налага да ползвате телефон.
 

Горе