За търсенето в гугъл...

Ivo_

Well-Known Member
Според Вас колко от потребителите при търсене в гугъл променят зададеното по дифолт "търсене в мрежата" ..на "страници на български" и "страници от България"


Интересно ми е, защото чак сега се усетих, че като не съм на БГ сървър горя в търсачката при "търсене в страници от България"...
 
От: За търсенето в гугъл...

Сигурно по-малко, то тия дето ползват полето за търсене на браузъра (като мене примерно, виж си статистиките). То пък по подразбиране ползва google.BG, което третира преференциално български IP-та. Не че IP-то е единствения фактор.

Един познат, минаващ за SEO-специалист казва просто "Като ти е с за UK, хоствай в UK с co.uk домейн. Като е за азия - Хонконг или Банглор, като е международно - в Щатите на .com"
 
От: За търсенето в гугъл...

Сигурно по-малко, то тия дето ползват полето за търсене на браузъра (като мене примерно, виж си статистиките). То пък по подразбиране ползва google.bg, което третира преференциално български ip-та. Не че ip-то е единствения фактор.

Един познат, минаващ за seo-специалист казва просто "Като ти е с за uk, хоствай в uk с co.uk домейн. Като е за азия - Хонконг или Банглор, като е международно - в Щатите на .com"

Това, че ползват гугъл.бг е така, но и при него е пак същото.
А, няма как да видя кои са ползвали влизане в гугъл само за сайтове от България, поради факта, че аз не излизам като резултат... :))
Та ми стана интересно колко ли губя от този факт....:(
 
От: За търсенето в гугъл...

Добре де, вие почнахте да коментирате адуордс и къде се хоства гугъл... :)))

Знам, че няма как да знаете колко души сменят дифолта при търсене, но исках да направим дискусия.... с приблизително потребление. :p
 
От: За търсенето в гугъл...

Ако щете вярвайте, но съм си направил извод, че в България има грубо 3 вида юзери на интернет:
1. Такива, които ако някой не им е настроил аутлук-а не знаят как да си влезнат в пощата посредством уеб интерфейс :(
2. Такива, които що годе ядват за какво иде реч и знаят как да влезнат в заз.бг примерно и как да пуснат най - якия коментар относно най - якия филм за сезона в замунда, също така имат огромен страх от вируси и задължително имат по над 3-4 антивирусни на щайгата, но не знаят какво е адуеър и спайуеър.
3. Такива, които наистина знаят какво точно търсят в мрежата, имат си 7-8 сайта, които в седмицата посещават по веднъж на ден, и няколко, които посещават по няколко пъти на ден.

Хубавото на всичко това, е че хората от първия раздел са не повече от 10% от потребителите, техния процент реално не се променя за момента. Потребителите от втората категория са главно тийнейджъри, но не само...според мен техния процент май като да е най - голям засега, но разбира се има и много хора от същата категория, които са надраснали пубертета. И сега за хората от третия раздел, реално това са хората, които в гугъл се замислят дали да търсят само в страници на български или не. Техния процент за съжаление в България засега не е чак толкова голям, според мен не повече от 10-20%, но хубавото в този случай, е че този процент се увеличава, не стремително разбира се, но се увеличава.

За съжаление повечето Българи имат компютър едва от близките няколко години, а за интернет да не говорим, тоест няма много хора, които реално да разбират какво точно им дава мрежата.

И само като послепис... за всичко това имам реални впечатления от ежедневните ми разговори с клиенти. Работя в една интернет фирма и наистина имам доста фрапиращи разговори и случаи...
 
От: За търсенето в гугъл...

Прав си. :)
Така е, но в случая се надявам хората, които при търсене в гугъл ограничават резултатите до търсене на БГ сървъри са малко. А, и тези които знаят какво правят...знаят, че така може да изпуснат качествени резултати. :)
Та предполагам, че в моя случай ...става въпрос за малко.... дай боже.
 
От: За търсенето в гугъл...

Всъщност и ти си прав, вярно е че като натиснат на търсене само бг резултати могат да изпуснат доста качествени неща, но тук идва момента какво разбира се търсят.И все пак е притеснително когато доста голяма част от средностатистическите усер-и на и-нет реагират, цитирам: "ами...не имам принтер"... наистина не знам на това какво да му коментирам :)
 

Горе