Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Haiku

New Member
Здравейте. Искам да ви разкажа за моята идея, да я оцените - добра или лоша, да изкажете забележки, препоръки.. Аз съм кандидат архитект (предстои ми дипломиране), но за съжаление в следствие на "кризата" съм безработен. Всеки един архитект има нужда от вдъхновение - да черпи най-вече визуална информация за изящна архитектура по цял свят. Винаги преди да започна даден проект се ровя дни наред в интернет(понякога това ровене продължава с месеци), но така и не открих много качествени сайтове заредени със достатъчно снимки на архитектурни обекти.. Та идеята ми е да направя такъв сайт(интернет списание) със тонове(за начало килограми) визуална информация полезна за всеки архитект, но и за всеки заинтересован разбира се. Идеята ми е като за начало да отделя да речем 500(реална цел) от най-добрите обекти по цял свят , да ги групирам в категории и да събера най-добрите снимки за тях. Разбира се ще се постарая за всеки обект да напиша информация за архитекта и за автора на снимките и тн. (Надявам се да нямам проблеми с авторското право :p) Чесно казано това си е много работа, но така или иначе това ще ми е от полза, защото и аз самия ще се обогатя с важна информация и идеи... Това което ме притеснява обаче е финансовата част и хостинг планът. Ако събера да кажем 5000 снимки по 1 мб всяка това прави приблизително 5 гб, което е добре, обаче дали месечния трафик няма да бъде ОГРОМЕН като размер заради тази галерия? Ако сайта потръгне и след време имам печалби от реклама да речем със удоволствие ще реинвестирам средствата в хостингпланове, но за момента не работя и не искам да се охарчвам прекалено.. Та.. Някакви съвети?!?

P.S сайта ще ми ще е на .нет или .ком домейн и ще е само на английски, въпреки че няма да има кой-знае колко за писане.. Така че ще е на разположение на целия свят :)
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Преди да се започне някакъв интернет проект трябва да се изяснят някои неща.
1. Каква е таргет аудиторията?
2. Каква посещаемост може да се очаква в сайта?
3. Какъв човешки потенциал ще е нужен за поддръжка на сайта?
4. Какви ще са очакваните приходи и ще оправдаят ли те разходите и вложеното време?

Авторското право определено е проблем. Всички снимки в нета са правени от фотографи, които очакват нещо насреща. Използването на нелицензирани снимки определено ще привлече внимание и много проблеми. Доколкото разбирам таргет аудиторията ще са архитектите. Как ще печелиш от тази аудитория? Последната ти грижа от всичко, свързано с подобен проект са гигабайтите трафик, който ще се генерира от разглеждането на снимките. Как изобщо си го представяш този сайт? От описанието ти не става ясно какво точно ще е. "Сайт със снимки" е много общо понятие. Имаш ли някакъв предишен опит в правенето и управляването на сайтове?
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Идеята, не е лоша. Може я надградиш примерно и с идеи, които ще се харчат за България или където се установиш. Относно хостването ако ще е споделен ти препоръчвам Хостагатор http://www.hostgator.com/shared.shtml. Имам няколко хостинга там с по 3-8ГБ заето място и няма проблем за сега. Ако си стартираш скоро проекта може да ползваш моя промо код за 1 месец само за 0,01 цент - seoko1cent. Нямам идея как е при българските споделени оферти, но ако избереш хост в България най-добре някой малък VPS. Аз лично и с двата си Български хостинга имам проблеми освен хостбългария, но при тях май лимита беше 3гб.
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Идеята е лоша и необмислена :) . Нямаш си напредстава от нещата, освен в твоята сфера и си мислиш, че така се създава сайт, а пък още повече да го промотираш. Реално имаш ли си представа колко изображения, че трябва да качиш и каква информация ще тябва да предоставиш? И пак не разбирам от какво ще печелиш? Да не би да продаваш реклама? :D , пък от адсенс било то на бг, било то на en ,файда много няма. По-добре направи микро-нишов сайт за твоята ниша и промотирай някой продукт от cj ако има нещо за архитекти. Не скачайте в големите води, защото точно твоите води са ужасно дълбоки.
и 5GB x 4000 импресии - сметки си го :)
А 4000 импресии ще са около 700-800 посетителя на ден - това са ти 4-5-6евро от адсенс. Не е зле ( ъъ дали? ), ама като се замислиш, че това ще стане най-рано след около година, при това трябва постоянно да добавяш информация и снимки и постоянно да те гонят за правата на снимките, по-добре се откажи от такива глупави идеи.
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Къде го метна и ти :) Много има да чете, докато изкара пари онлайн. Моят съвет е за начало го карай, като хоби сложи си един блог адрес.ком/блог примерно и списвай там неща от сферата ти. Ако ще ставаш архитект само може да ти помогне онлайн присъствието.
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Ако не целиш изкарване на пари, а би го направил за удоволствие и улеснение - идеята е много добре... всеки архитект търси някъде вдъхновение... аз бих бил редовен посетител на сайта, но ако има специална секция за моята сфера...
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Здравей,
добре е, че имаш идея и желание да я развиеш, така за запрятай ръкави и започвай, защото както беше казал един велик българин " койт играй-пичели, койт ни играй - ни пичели".
Няколко съвета от мен:
1. Финансовата част и хостинга ще са ти последния проблем, поне първата година. Нов сайт, неизвестен, какъв трафик ще генерира, нищо и половина. Освен това ти може да имаш 5ГБ снимки, но това не означава, че който влезе ще сваля 5 ГБ, 90 процента от хората ше погледнат тук-там, ще видят превютата и ще излязат, николко мегабайта, не повече.
2. Определено ще имаш проблем с авторските права за снимките. Не знам как е във вашата гилдия, но повечето хора никак не настроени добре да им ползваш снимките, дори и срещу линк към източника.
3. Избирай си някаква CMS, намери си template и започвай. Чака те доста работа, надявам се резултатът да си заслужава. УСПЕХ!
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Благодаря за отговорите. Както казах преди, това е само идея за сега. Авторските права определено ще са проблем, но в действителност има много големи сайтове със прикачена фотография и обявен автор + линк. Не вярвам за всяка една снимка да са получили нотариално заверено писмено разрешение от автора. Защото устното или разрешение по е-mail, дори и обикновено писмо с подпис пак не е гаранция за автентичност. Честно казано, ако съм нагъл мога да разреша на някой сайт да публикува моите авторски снимки и след това да го съдя за парично обещетение, нали? Всъщност не би било проблем, ако някой почуства, че са нарушени правата му да сваля съдържанието с негово авторство.. И все пак аз не препродавам тези материали, а просто ги разпространявам(рекламирам), както автора е направил в сайта си.. Както и да е, Закона за Авторско Право върху интернет материали е толкова неизяснен, че всеки може да си го тълкува както желае. А иначе в отговор на въпросите по-горе.. Аз не подхождам с идеята като бизнесплан, а по-скоро като хоби. Ако след 1 година печеля, колкото да си покрия разходите по сайта, ще бъда доволен. Ако труда ми след време стане значим и полезен за много хора по цял свят, ще бъда още по-доволен. А иначе съм новак в тази сфера. Ще направя сайта под Уордпрес и рекламата ще ми е основно социалните мрежи. Ще използвам съветите ви по СЕО оптимизация в този форум.. и с това се изчерпва идеята ми.. плоска и необмислена, но какво пък. :) Ако имам достатъчно посетители и сложа един банер с личния ми сайт, надявам се след време да ми се обади някой я за проектче, я за визуализация :p Oттам мисля да печеля аз. Това е продукта който ще продавам.
 
Последно редактирано:
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Аз бих те насочил в друга светлина. Кои са най-известните програми, които се ползват от аритектите? Чувал съм, че AutoCAD има широко приложение. Виж един твой колега какъв сайт има в тази насока.
Относно правата на снимките винаги може да си ги купиш. Има достатъчно сайтове, които предлагат Stock Photos.
Не слушай глупости, че няма смисъл, няма да печелиш и т.н. Виж началото на тази тема с Васко Тошков. Успех.
 
От: Идея за Сайт? Добра или Лоша..

Да видях блога. Аз започнах с аутокад, но преди 3-4 години се ориентирах към Архикад. Само че няма смисъл според мен да правя подобен блог, въпреки че имам доста знания по програмата, но бих препоръчал на потребителите да се ориентират към официалния сайт и youtube. Видео уроците са най-доброто нещо, а там има доста такива правени от първа ръка, а именно разработчиците на софтуера... :) А относно снимките може би ще ми излезе доста скъпо, защото ще ми трябва сериозна бройка все пак..
 

Горе