НАССР системи
Active Member
Пчелният мед е полезен и вкусен продукт, които има и благоприятно въздействие върху човешкото здраве. Консумацията на мед стимулира имунната система и предпазва от заболявания предизвикани от вируси и бактерии.
В настоящата статия ще Ви запозная с основните изисквания за регистрация на обект за преопаковане и обработка на пчелен мед.
Обектът трябва да се регистрира в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение. В страната има 28 ОДБХ-та, в големите областни градове, които са дирекции към БАБХ.
Много е важно помещението, което наемете да има статут по ЗУТ на производствен обект. Това е нормативно изискване от 09.06.2020г. и е свързано с прилагането на Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.54/2025г.
Изисквания за регистрацията в БАБХ:
В ОДБХ се подават следните бланки и документи:
1. Заявление и списък с групи храни (образец КХ № 1 на БАБХ и Приложение 1 към него);
2. Документ за статута по ЗУТ;
3. Договор за наем или документ за собственост;
4. Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ.
Ако регистрирате превозни средства за дистрибуция на мед трябва да приложите следните документи съобразно Раздел III „Транспортиране на храни“, чл. 50 от Закона за храните, обн. в Д.В. бр. 52/2020г.
Изисквания, относно материално техническата база
Необходимо е да осигурите следните помещения:
- стелажи за съхранение на работния инвентар;
- мивка за измиване на ръцете на персонала по време на работа и работната посуда.
Необходими документи и разрешителни
Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 и чл. 10 от Закона за храните (ДВ. бр. 52/2020г.).
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Това са накратко изискванията за регистрация на обект за преопаковане и обработка на пчелен мед. Надявам, се че информацията Ви е била полезна. За повече информация и въпроси може да се обадите на тел. 0988 357 062, да пишете на имейл адрес [email protected]. Лице за контакт: Валя Бойчева.
Информация за други обекти за производство и търговия на храни може да намерите в блогът към сайта ни: http://hassp-sistemi.bg/
В настоящата статия ще Ви запозная с основните изисквания за регистрация на обект за преопаковане и обработка на пчелен мед.
Обектът трябва да се регистрира в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение. В страната има 28 ОДБХ-та, в големите областни градове, които са дирекции към БАБХ.
Много е важно помещението, което наемете да има статут по ЗУТ на производствен обект. Това е нормативно изискване от 09.06.2020г. и е свързано с прилагането на Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.54/2025г.
Изисквания за регистрацията в БАБХ:
В ОДБХ се подават следните бланки и документи:
1. Заявление и списък с групи храни (образец КХ № 1 на БАБХ и Приложение 1 към него);
2. Документ за статута по ЗУТ;
3. Договор за наем или документ за собственост;
4. Документ за платена държавна такса по тарифите на БАБХ.
Ако регистрирате превозни средства за дистрибуция на мед трябва да приложите следните документи съобразно Раздел III „Транспортиране на храни“, чл. 50 от Закона за храните, обн. в Д.В. бр. 52/2020г.
- Регистрационния талон на превозното средство;
- Документа, удостоверяващ правото на ползване на превозното средство - когато е приложимо.
Изисквания, относно материално техническата база
Необходимо е да осигурите следните помещения:
- Складово помещение за съхранение пчелен мед, оборудвано с палети, рафтове и стелажи.
- Складово помещение за опаковки- еднократни и транспортни, оборудвано със стелажи и други пособия за съхранението им.
- Работно помещение с обособени:
- стелажи за съхранение на работния инвентар;
- мивка за измиване на ръцете на персонала по време на работа и работната посуда.
- Складово помещение за съхранение на опакова пчелен мед преди експедицията, оборудвано с палети, рафтове и стелажи. В складовото помещение за готова продукция е обособен изолиран кът за съхранение на проби пчелен мед.
- Тоалетна и за персонала, оборудвани с мивки с течаща топла и студена вода, средства за измиване, дезинфекция и подсушаване на ръцете.
- Санитарно битов кът за персонала, оборудван с пособия за съхранение на личното и работното облекло на персонала. Личното облекло и вещи се съхраняват разделно от работното облекло в гардероб, разположен в складовото помещение.
- Изолирано помещение за съхранение на препаратите и инвентара за почистване и дезинфекция на производствените площи.
Необходими документи и разрешителни
Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 и чл. 10 от Закона за храните (ДВ. бр. 52/2020г.).
- НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;
- Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;
- Технологична документация;
- Мониторинга програма за изследване на приготвяните храни;
- Програма за управление на отпадъци;
- Изготвяне на проект на етикети съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Това са накратко изискванията за регистрация на обект за преопаковане и обработка на пчелен мед. Надявам, се че информацията Ви е била полезна. За повече информация и въпроси може да се обадите на тел. 0988 357 062, да пишете на имейл адрес [email protected]. Лице за контакт: Валя Бойчева.
Информация за други обекти за производство и търговия на храни може да намерите в блогът към сайта ни: http://hassp-sistemi.bg/