Изтекъл домейн- как става този номер?

Welder

Active Member
Следя от известно време един домейн. Преди около 40 дни изтече. До преди два дена беше със статус "чака изтриване". Собственика на домейна беше някъква овца от Словения. Съгласно условията на регистратора, домейна преминава през всички етапи на изтекъл домейн за 75 дни. След тези 75 дни се трие и се освобождава за регистрация. Та чакам си аз кротко да наближи датата за триене и хоп, извендъж домейна става собственост на Седо. Как са взели домейна преди да изтекът тези 75 дни?!
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

Backorder.
Snapnames, Namejet.

Читавите домейни почти никога не се освобождават.
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

Върлов ти е казал точно. Освен това, инфото което гледаш се опреснява със закъснение, ти го виждаш че не е подновен, а той вече има нов собственик. Аз имам домейн, който взех след като беше изтекъл, преди да го взема е бил в СЕДО. Сега когато вече е мой, в инфото за собственик още седи текста че домейна е на търг в СЕДО и може да се купи :).

А и самите регистратори при които е бил, ако не го подновиш, го правят те, все пак има минимален шанс да се появиш отново като собственик и да го поискаш, разбира се срещу по-голяма сума. А да не говорим ако домейна е имал трафик и беклинкове.

Ако искаш поне малко да си увеличиш шанса, намираш си сайт където показват кой домейн кога ще бъде изтрит, и дебнеш датата, сядаш на компа и чакаш в уреченото време :) Веднага щом излезе свободен, регистрираш. Часовете по българско време кога изтриват домейните( не ги трият през целия ден, а за няколко часа наведнъж) са в една друга тема тук, но не я намирам, за .com беше от сорта на 18:00-21:00 българско време.
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

И аз дебна един който от давна трябваше да е свободен, но няма....


enom + namejet си правят играта и ако домейна е свестен няма да го пуснат без пари. Дай им 69 долара и това е.
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

Добре де, не би ли трябвало домейна да може да сменя собственика, чак след като изтекът тези 75 дни? Какво ще стане ако първия собственик реши на 50-тия ден да си плати наказателната такса и да го поднови?
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

Ето ти схема на живота на домейна: http://www.icann.org/en/registrars/gtld-lifecycle.jpg

Добре де, не би ли трябвало домейна да може да сменя собственика, чак след като изтекът тези 75 дни?

Не може и не си сменя собственика.
В redemption периода го пускат на търг в namejet или snapnames (зависи от регистрара) и ако някой го спечели става негов преди pending delete.
Ако никой не го вземе, минава в pending delete и пак го пускат на търг (тук вече участва и pool.com). Ако пак никой не го поиска се освобождава.
Минава два търга преди да си го купиш, затова ти казах, че читавите домейни трудно ще ги хванеш без аукциони.

За Godaddy е малко по-различна схемата. Те си аукционнват своите домейни.

Какво ще стане ако първия собственик реши на 50-тия ден да си плати наказателната такса и да го поднови?
До последно може да си го вземе обратно, дори и да е спечелен на търг.
 
От: Изтекъл домейн- как става този номер?

дам може да си го вземе обратно срещу "хубава" renew price цена ;)
 

Горе