Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

mvmrik

Well-Known Member
Имам един малко счетоводен въпрос и тъй като счетоводителката ми не можа да ми даде точен отговор ще се допитам и до вас.
Имам фирмена банкова сметка и когато получа дадено плащане и клиента иска фактура всичко си е точно - издавам му фактурата и после при счетоводството се правят сметките. Проблема е когато клиентът не иска фактура или няма фирма. Тогава излиза, че той ще преведе парите във фирмената сметка, но аз няма какъв документ да му дам и въпроса ми е как се осчетоводяват после тези пари? Счетоводителката ми каза на физически лица да им искам ЕГН и да давам фактури, като вместо булстат въвеждам ЕГН-то им, но това ми се вижда малко неприложимо, тъй като почти никой не иска да си дава ЕГН-то.
Та има ли начин да ми превеждат парите във фирмената сметка, без да им издавам никакви бележки за това и да си нямам проблеми после с данъчните или няма как да стане?
Варианта с пращане на парите в друга сметка, не във фирмената ми е ясен, интересува ме как стои въпроса с фирмената.
 
От: Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

Касов апарат нямаш ли или с касов ордер, приходно нареждане ( или нещо подобно мисля, че беше) няма ли да стане



Да, вярно. Тотално изключих, че е по банков път.

Друг опит да помогна - ако ти изпратят банковото бордеро, примерно по факса няма ли как да осчетоводят него счетоводителите ти.
 
Последно редактирано:
От: Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

Имам, но когато е по банков път не се дават касови бележки.
 
От: Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

Не е необходимо да издаваш фактура - независимо от това да ли издаваш фактура или не сумата ти се брои за приход. Вносната бележка или Платежното нареждане (в зависимост от това как ти е превел парите) заместват касовата бележка и както не си длъжен за всяка касова бележка да имаш фактура така и не си длъжен срещу всеки превод да имаш фактура. Ако пък счетоводителката ти много държи да има фактура напиши си една хвърчаща с каквито данни ти падне никой данъчен не проверява документи за приход, както и не търси липсващи документи за разходи, особено ако и по тях не е начисляван ДДС. Тях основно ги интересува дали не си пропуснал да осчетоводиш даден приход и дали не си си закупил фалшиви фактури за разход.
 
От: Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

То си има прости правила по този въпрос.

1. Ако приходът е от фирма фактура се издава задължително - няма искам, няма не искам.
2. Ако приходът е от физ. лице - независимо от това дали е по банка или по каса, фактура се издава само ако лицето поиска, ако не иска не му се издава фактура.
3. Приходът по банка, за който няма издадена фактура се осчетоводява по същия начин, както се осчетоводява прихода по касов апарат, за който няма издадена фактура.
 
От: Имам един счетоводен въпрос за фирмена сметка

ОК, мерси много, значи няма проблем да ми плаща който иска във фирмената сметка, независимо дали иска фактура или не. Аз досега бях останал с впечатлението, че във фирмена сметка може само срещу фактура да се плаща.
 

Горе