Как да избегна касови апарат и регистрирането на магазина в НАП с приложение 33?

Desisslava Dimitrova

Active Member
Здравейте, искам да отворя онлайн книжарница. Мислех да ползвам пощенски паричен превод на Еконт, за да не взимам касов апарат. Служител ми каза, че вече не правят такива споразумения. Може да имам пощенски паричен запис и да получавам парите от пратките в офис, тогава можело без касова бележка. Ако ми изпращат парите по сметка, трябва да приложа касова бележка при доставката.
Съвсем се обърках. Въпросът ми е:
Как да избегна касови апарат и регистрирането на магазина в НАП с приложение 33?
 
Не знам кого сте питали но не е точно така. Ако пращате с ППП, Еконт издават касов бон вместо Вас и Вие нямате задължение да имате касов апарат. Аз днес си подадох документите към Еконт за ППП, тъй като искат да се направи едно пълномощно - от Вас към тях за да могат да взимат пари от клиента по тоя начин.
Трябва Ви апарат ако приемата плащания в брой, с пейпал (въпреки че в момента гласуват промени и по този въпрос). Тоест ако ползвате само и единствено онлайн магазина си за отчитане/отброяване и т.н на продажбите НАП го зачитат като СУПТО, но ако приемате единствено плащания с ППП, нямате задължение да го връзвате към касов апарат. Единствено с всяка покупка трябва да генерирате фактура до колкото ми е известно, и да регистрирате сайта в НАП. Ако искате да се занимавате сериозно с бизнес прочетете малко тук: https://nap.bg/page?id=744
 
Мисля, че не е необходимо да издава и фактура, Еконт правеха някакви таблци/справки в края на месеца и парите ти постъпват по банка.
 
Мисля, че не е необходимо да издава и фактура, Еконт правеха някакви таблци/справки в края на месеца и парите ти постъпват по банка.
С последните промени, които гласуват, сме задължени да издаваме "документ" към всяка покупка. Все още никой не може да каже тоя документ какъл трябва да е, но според мен фактура или дори стокова би трябвало да свършат работа. Едно цитатче от идеите за промяна, които не знам кога ще гласуват:
"§ 3. В чл. 3 се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 се създава изречение второ:
„Когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод на клиента се предоставя документ, съдържащ най-малко информацията по чл. 52о, ал. 1, т. 1, 2 и 6.“
 
В крайна сметка аз мога ли да сега да си направя с еконт договор за ППП и така да избегна касовия апарат както и регистирация в НАП?

Трябва ли да получа парите чрез банкова сметка или мога на ръка от ППП
 
Ако искаш да ги получаваш в брой(на ръка) от еконт/спиди и т.н./, ще трябва да имаш касов апарат и във всяка пратка чукаш касов бон.Няма да ти е необходим, ако ти ги превеждат във фирмената сметка и примерно си издаваш стокова разписка(или ф-ра или "нещо" от сорта, както ме поправи колегата). Имай предвид, че куриерите подават информация/справки в края на годината за всички ЮЛ/ФЛ с НП 50 000лв и нагоре. За месечните не съм сигурен, но една позната изгоря заради годишната информация, която подават Еконт към НАП.
 
За 2018г имаше над 50 000лв по еконт(като ФЛ) и на пролет(2019) си получи писмо от НАП и така.Тя естествено нищо не беше декларирала и си плати доста(ддс,данък печалба, защото няма документи за разходи,лихва) и в крайна сметка, това което беше изкарала, го плати на държавата. Не знам с точност какво е пишело в писмото, но каза, че са я хванали от Еконт, защото уведомлявали НАП за над 50 000лв получени преводи за година. Имаше справка в кой ден, в колко часа,къде(офис) и каква сума е получила през Еконт.
 

Горе