Как да стартираме собствена афилиейт програма

Rock

Well-Known Member
Афилиейт маркетингът е един чудесен начин да увеличите продажбите си и да натрупате полулярност на бизнеса си. Все повече предприемачи от цял свят пускат и участват в такива програми, трупайки доста солидни печалби. В България сме далеч от развитите, в това отношение страни, но се намират по някоя друга качествена програма. Ако решите да участвате на международния пазар, изборът е наистина внушителен.

Ако сте решили да пристъпите към тази крачка от развитието на бизнеса си, предлагам някои основни правила, с които да започнете както трябва. Статията не е насочена към чисто техническото ествество на афилиейт програмите, а е по-скоро чисто маркетинг изложени съвети за успешен старт, с вече ясно изградена стратегия.

1. Решете какъв вид афилиейт програма ще стартирате и за какво ще плащате:

* афилиейт за клик, при посещение от сайта на афилиейта. (внимавайте, тук може да ви изиграят лошо, тъй като има начини да се трупат фалшиви кликове и само да губите ). За да избегнете това, трябва да имате поглед върху системата за отчитане, а тя самата да е безупречна.

* афилиейт за продажба. Това е най-разпространената схема в маркетинга. Тук изплащате комисионна единствено, ако някой клиент си е купил стока от вас през линк на ваш афилиейт. Препоръчвам този вариант.

* Афилиейт за нови регистрации. Тук, както се досещате, плащате на афилиейта ви пари, за нови регистрирани потребители в сайта ви, дошли отново чрез негов линк.

Може и да комбинирате горенаписаните видове афилиейт без никакъв проблем.

2. Информирайте вашите вече съществуващи клиенти. Ако вече сте изградили база с клиенти, не пропускайте да ги уведомите. Някои от тях най-вероятно ще проявят интерес към програмата и ще се включат в нея, а други биха я препоръчали на техни познати, което също е във ваш плюс. Използвайте регистрираните ви в news letter, ако имате такъв, ако не - изпратете им имейли.


3. Промотирайте вашата нова афилиейт програма в специализираните сайтове. На първо място идва разбира се predpriemach.com , където ще намерите много полезна информация за афилиейт маркетинга, предложения, съвети и тънкости свързани с него. Други полезни източници може да намерите лесно в Гугъл, търсейки "афилиейт". Разгледайте останалите сайтове, нарочно не ги описвам, за да няма реклама на конкурентни уеб сайтове.

4. Рекламирайте афилиейт програмата в самия ви сайт. Както споменах по-горе, освен да осведомите настоящите ви клиенти, трябва да привлечете вниманието и на новите посетители в сайта ви. Сложете някой друг банер, в които да поясните, че вече предлагате афилиейт. Поставете линк към програмата при възможност в навигацията на сайта ви, отново на видно място.

5. Започнете с привлекателна оферта. За всеки нов бизнес е важно да "хване окото" на клиентите, които досега не са ви познавали в тази сфера. Вероятността да имате вече изявен конкурент в бранша е голям, затова може да започнете с комисионна от 40-50% за първия месец от партньорството. Дори и да работите без печалба в този първи месец, важното е да натрупате бъдещи партньори, които с радоста да продават за вас.

6. Действайте! - освен горенаписаните съвети, ще трябва да движите нещата и сами. Не чакайте просто да се запишат посетители в сайта ви или от специализираните сайтове. Посещавайте подходящите сайтове, които биха ви станали партньори и ги оферирайте. Пуснете им по един мейл, в които да сте описали подробно предимствата на програмата ви. Нищо не губите, може само да спечелите нови клиенти.

7. Опишете програмата много ясно и качествено. Повечето хора са скептични, когато видят някой да им предлага пари по този начин. Затова програмата трябва да ви е описана подробно, точно и ясно, без скрити условия. Когато всичко е разбрано от потенциалните ви партньори, няма да имате проблеми да се обяснявате постоянно и да си губите времето в наставления за новаците.

8. Изберете качествен софт. Повечето електронни магазини предлагат софтуер за афилиейт, но запомнете, че трябва да е 100% ефективен и да работи както трябва, защото ако не е така, нищо няма да излезне. Има вече разработена система за афилиейт и на БГ пазара, като няколко големи фирми я ползват. Проучете нещата и там, ако нямате собствен софтуер. (2leva.bg)

9. Важна част за успешен афилиейт се явяват и банерите. Колкто по-добре и по-заинтругуващо е направен даден банер, толкова повече ще се клика на него и ще привличате клиенти. Осигурете си прилични банери, не се излагайте с посредствени или направо грозни такива. Ако не умеете, вложете средства някой умеещ да ви ги направи.

10. Комуникирайте с афилиейт партньорите ви често. Не оставайте без отговор въпросите зададени относно програмата ви. Всичко трябва да е ясно. Ако нямате време за директна връзка тогава оставенте и-мейл. Първото впечатление е от голямо значение, така че не оставяйте нов заинтересован неосведомен или пренебрегнат !
 

ops5

Active Member
От: Как да стартираме собствена афилиейт програма

Привет,

тъй като най-после и нашата програма е готова (остават няколко теста и я откриваме), мога и аз да добавя малко точки. Дано са полезни.

11. Под банери разбирайте всякакви материали. Само едни банери може би ще са недостатъчни. Подгответе статии, е-книги и други материали, за да имат разнообразие афилиейтите. Колкото по-широк арсенал имат, толкова успехът е по-вероятен.

12. Предвидете възможните комисионни. Всеки си познава продукта и услугата и маржа на печалба. От там, като следствие и възможностите за финансиране на афилиейт програмата. Предвидете извънредни разходи и бюджет за награди за най-добрите партньори. Въобще бюджета е много важен.

13. Промокодовете са важен елемент. Те са вид банери, но аз ги слагам на отделна точка. Ще посоча в следващата точка защо го правя. Промокодовете намалят още бюджета за афилиейт програмата, но ще допринесат много за крайния успех. Освен това дават възможност за...

14. ...офлайн афилиейт маркетинг. Реално с промокодове може да имате афилиейт партньори, които си нямат представа от интернет, сайтове, реклама, уеб мастърски умения и прочие.

15. Важна част е осчетоводяването. Има различни начини с плюсове и минуси. Обсъдете със счетоводител идеята и намерете най-точния вариант за вас. С една афилиейт програма може много да се набивате на очи и е добре всичко да е на светло.

Може да забравям нещо, че съм уморен. Ще добавя, ако се сетя. Колегата е казал много в предния пост.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Rock

Горе