Как си осчетоводявате стока, доставена с DDP Trade Terms от Китай?

JabbaTheHut

New Member
Здравейте, имаме онлайн магазин и обикновено стоката ни идва със самолет - всичко точно, пристига на митницата, получаваме уведомление от митническия ни представител предварително, оформяме документите, плащаме мито и ддс и получаваме Митническа Декларация(МД), с която счетоводителката осчетоводява стоката.

Напоследък, обаче, цените за доставка със самолет скочиха неколкократно ($4/кг преди 2 години, $14/кг в момента.) и сме принудени да доставяме стоката си с кораб. Проблемът е, че се освобождава с вероятно много други пратки някъде в Европа (най-често Холандия/Полша) и пристига до нас като вътрешноевропейска, т.е въобще не минава през митницата и съответно нито имаме МД, нито сме платили мито и ДДС за нея.

Всички фабрики, с които работим, предлагат DAP(Trade Terms-a, при който клиентът(ние) е отговорен за освобождаването на пратката) само при доставка със самолет. При доставка с кораб е DDP (т.е пристига директно до склада ни без да минава митниците в България и реално имаме само 1 фактура от Китай, никакви митнически докуйменти).

Как си доставяте стока от Китай вие в момента?
 

Горе