Колеги - помагайте. Имам въпрос за афилиейт и онлайн магазин

fifi

Well-Known Member
И така, понеже нямам никакъв опит с онлайн магазини или афилиейт, обаче ме гложди един мерак от доста време....

Та за какво става въпрос.

Искам да си направя онлайн магазин - примерно за часовници или gms или изобщо техника - нещо такова. ОБАЧЕ говорим за МАГАЗИН. Тоест - фирма+ един куп документи+разни главоболия. То по принцип за всичко трябва фирма, но управлението на онлайн магазин, работа с клиенти... много по-сложно ми се вижда, отколкото разработването на един сайт за нещо си, примерно.

Та на този етап нямам време, пък и поради други причини, но смятам по-нататък да се ориентирам към създаване и управление на онлайн магазин.

И тук се намесва АФИЛИЕЙТА. Той е нещо като алтернатива на онлайн магазина. Спретваш си блогче, слагаш си банерчета, поддържаш, развиваш и печелиш пари.

ОБАЧЕ, понеже искам онлайн магазин да създам по-нататък (може би след 1-2 години), пък дотогава искам да се занимавам с афилиейт (но не искам да е блог) - та се чудя как да постъпя...

Да спретна един OpenCart, където да публикувам продуктите (примерно часовници) - пак с категории, описания, картинки и т.н., само, че да се препраща към сайтовете, които използвам за афилиейт.

Вариант 2, да създам някакъв уърдпрес - тип магазин и пак по същия начин с препратки.

Или вариант 3 - да си карам по стереотипа - блог с наблъскани банери.

Тук говорим за бг пазар. Много ми се иска да направя варианта с Опън Карт, за да може, когато се наканя и имам възможност, направо да си направя фирмето и да се залавям с онлайн шопа - тоест, само да доредактирам OpenCart Affiliate Shop-a. Идеята ми е да "хвърлям" усилия само веднъж.

Понеже, ако сега направя някакъв афилиейт блог и го оптимизирам до девето коляно, след това пък трябва да правя сайт на ново и да го оптимизирам наново - тоест двойна работа... :/

П.П.: И понеже споменах за часовници, GMS, компютри, аксесоари, техника - в коя ниша има най-много "ляб", защото се колебая честно казано кое да избера (въпреки, че клоня към часовниците).

???

Какво ще ме посъветвате?

Благодаря
 
Хората не очакват от един онлайн магазин да ги препраща към друг онлайн магазин. Първо, е неудобно и второ, изглежда съмнително. Така, че варианта с Opencart според мен го отпиши. Изключение правят сайтове за групово пазаруване като vsichkioferti.bg, но така или иначе те нямат ролята на онлайн магазин.

Най-удачното в случая ще е да направим блог, но не да го наблъскваш с банери. Направи блог на wordpress от типа "изгодно пазаруване", "съвети за пазаруване, "как да изберем часовник", "най-добрите gsm-и" и т.н... схвана идеята. Провери за добри ключови думи на твоята тематика и направи блога около тях. Пускай полезни статии + статии ревюта. В самите ревюта и под тях си блъскаш aff линковете. Ще е супер ако можеш да се снабдиш и с купони/намаления за твоите посетители.

Останалото е SEO или директен трафик. Един ден като си направиш собствен онлайн магазин, този блог ако вече има ранк и посещения ще ти е много полезен. Оттам ще си правиш ревюта и ще препращаш към собствените си продукти.

Давам ти пример за такъв тип сайт:

http://marketingtoolreview.com/
http://pbdad.com/

Виж точно как показват съдържанието, стила на писане, графики, афф линкове, бутони и т.н...

Ако настояваш за варианта с онлайн магазин, попрочети във форума за DropShipping. Не са много производителите и търговците в България обаче, които знаят за какво става въпрос.

П.С. Хляб има във всички изброени ниши, но конкуренцията е голяма. Трябват или много хитро маркетиране или много пари за реклама, за да успееш да се пребориш.
 

Горе