Конкурс за: Копирайтъри за пренаписване на текстове на български език

GeriTsan

New Member
Рейтинг - 100%
3   0   0
Благодарим на всички за интереса към тази възможност. Ще набираме желаещи до 29.09.

Здравейте,

За проект в сферата на здравеопазването търсим още 2-ма копирайтъри за редактиране (пренаписване) на текстове на български език, които да допълнят настоящия ни екип. Имаме базови материали на български и английски език.

Текстовете са в сферата на медицината.

Ангажиментът е дългосрочен, а количеството на работата ще зависи от вашата натовареност и възможност да приемете нови задачи. Заплащането ще се реализира през ePay или по банков път, след като проверим дали изпратените текстове са уникални (не са копирани от някъде) и добре написани (нямат правописни грешки и запазват логиката на базовия текст).

Цена на пренаписан текст:
Между 300 до 400 думи - 4 лв.
Между 400 и 500 думи - 5 лв.
около 1 ст. на дума

Ако проявявате интерес към тази възможност, моля разгледайте кратката задачата по-долу - въз основа на качеството, с което е написан текста, ще подберем новите членове на екипа.

Задача:
Текст 1, текст 2 и текст 3
е необходимо да бъдат обединени в 1 текст до 250 думи, който да бъде изчерпателен и в него да се разказва на достъпен език какво представлява описаното заболяване.

Какво представлява заболяването?

Текст 1
Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, характерна за вътрешната повърхност на маточната стена (ендометриума), расте извън нея. Това може да включва яйчниците, червата или тъканите в таза. Рядко, но е възможно ендометриалната тъкан да се разпространи извън областта на таза. Характерно за тази „разселена” ендометриална тъкан е, че тя продължава да функционира нормално – нараства и се разгражда, съпроводено с кървене през всеки менструален цикъл. При това, отпадната тъкан и кръв няма как да напуснат тялото, а остават като „в капан”. Когато ендометриозата включва яйчниците, се образуват характерни кисти, наричани ендометриоми. Освен това, в околните тъкани може да настъпи дразнене и да продуцират анормална съединителна тъкан и сраствания между органите.

Текст 2
Ендометриозата е доброкачествено заболяване, за което се предполага, че обхваща около 10 – 25 % от жените. Ендометриум се нарича лигавицата, постилаща маточната кухина. Нормално тя се среща само там. Наличието на лигавица от ендометриален тип извън маточната кухина се нарича ендометриоза. В структурата на гинекологичната заболеваемост това заболяване се нарежда на трето място, след възпалителните заболявания и миомата на матката. Среща се както при раждали, таки и при нераждали жени и е най-често при представителки на европеидната раса. Най-висока честота се наблюдва във възрасовия диапазон – 30 - 45 години. Диагнозата се поставя чрез лапароскопия. Лечението е трудно и продължително.
Защо я наричат шоколадова киста?
Когато е налице ендометриоза, обхванала яйчниците, е възможно да се развият т.н. шоколадови кисти. Ендометриозната тъкан с жлези като в маточната лигавица може да кърви, като в резултат на това в зоната на яйчниците се структурират кисти. Ендометриозните кисти се изпълват с тъмна маса, наподобяваща по консистенция и цвят шоколад, от което и името на тези доброкачествени образувания.
Води ли до рак?
Жените с ендометриоза са в повишен риск от рак на яйчниците и/или белия дроб (puls.bg). Не е правило ендометриоза да прерасне в злокачествено заболяване, но опасността е реална, сочи публикация в The Lancet Oncology. Проблемът е в това, че развитието на специфичната тъкан при ендометриоза е характерно с генни мутации и продукцията на специфичен протеин, който се свързва с онкологични промени в тъканите на яйчниците и белия дроб. Описваната ендометриоза на практика е най-разпространеното гинекологично заболяване, а милиони жени изобщо не са чували за него и не разпознават симптомите му.

Текст 3
Ендометриоза наричаме състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата във вътрешността на матката, се развива и расте извън матката. Стоп! Пояснявам за объркалите се вече. Вътрешността на матката е тапицирана с лигавица, която израства, за да се имплантират ембрионите в нея. Тази лигавица я има само и единствено вътре в матката и нейното отпадане е вашето менструално кървене. Когато се открие по тръби, яйчници, от външната страна на матката, много рядко по черва и още по-рядко извън коремната кухина – това е ендометриоза.
Как се появява там? Не ме питайте, защото свенливо затварям очи и млъквам. Никой засега не знае.
Важно! Въпреки че прилича по разпространението си на рака, ендометриозата не е раково заболяване!
Лигавица извън матката – какво толкова?
Да, наистина проблемът изглежда незначителен, но, мили момичета, тази лигавица търпи промените на тази в матката, т.е. расте и ако няма бременност, започва да се “лющи” с кървене. Да, но в матката нещата са така измислени, че отпадащата лигавица излиза с кръвта през шийката и влагалището (вашата менструация), а когато е извън матката, няма къде да отиде и започват дразнене и болки. Важно е да кажем, че не всички ендометриоми (така наричаме огнищата на ендометриоза) протичат с болки. Много от тях са безсимптомни. Също е вярно и че не всяка ендометриоза води до проблемно забременяване.
Все пак ние ще се съсредоточим именно върху тази форма на ендометриозата, която прави трудно зачеването.
 
Последно редактирано:

Горе