Нарушават обещанието да не вдигат данъците и да не въвеждат нови

happyslacker

New Member
Нов данък мина на първо четене

За предложението се обявиха от ГЕРБ и "Атака", а проектът беше разкритикуван от представители на Коалиция за България и от Синята коалиция.

В проекта се предлага облагане с данък от 2% на застрахователните премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията*, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната. Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

Вместо да съкратят ненужната бюрокрация те се чудят как да я финансират:

Вносителите от Министерския съвет са мотивирали предложението си за въвеждане на новия данък с аргумента, че в условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на нови източници за увеличаване на тези приходи. Управляващите са посочили, че в повечето от държави от Европейския съюз съществува подобно облагане, поради което застрахователите, осъществяващи дейност в България, ще бъдат в съпоставимо положение спрямо останалите европейски застрахователи.

Европейският съюз не бива да е пример за подражание. Това е новата социалистическа империя на злото.

Някой да обясни дали ще се облагат здравните и пенсионните застраховки, защото не ми е ясно. Гледам, че в ЗДДФЛ има някакви данъчни облекчения. Спокойно могат да ги махнат вместо да въвеждат нов данък. Даже с тази отмяна на данъчни облекчения може да се намалят данъците за всички.

Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 се намалява с направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17, както и с внесените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" в общ размер до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения се намалява с направените през месеца чрез работодател лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто от месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2, както и с внесените през месеца за сметка на лицето лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" в общ размер до 10 на сто от месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2.

(3) Данъчното облекчение по ал. 1 и 2 се ползва, когато съгласно сключения със застрахователното/осигурителното дружество договор физическото лице - носител на задължението за данъка, е застраховано/осигурено.

(4) Данъчното облекчение по ал. 1 и 2 се ползва и в случаите, когато по споразумение с лицата се променя застрахователното/осигурителното дружество и прехвърлянето на набраните до този момент средства се извършва по банков път.

Стотици милиони изтичат през данъчни “преференции”

Данъчните преференции са вредни, тъй като те стимулират лобизма в данъчната политика, водят до неефективно разпределение на ресурсите в икономиката, увеличават данъчната тежест върху секторите, които нямат силно политическо лоби и намаляват потенциала на икономиката. Затова най-добре е да няма данъчни преференции, а да има по-ниско облагане за всички.
 
Последно редактирано:
От: Нарушават обещанието да не вдигат данъците и да не въвждат нови

Някой да обясни дали ще се облагат здравните и пенсионните застраховки, защото не ми е ясно. Гледам, че в ЗДДФЛ има някакви данъчни облекчения. Спокойно могат да ги махнат вместо да въвеждат нов данък. Даже с тази отмяна на данъчни облекчения може да се намалят данъците за всички.

те и сега се облагат .. виж чл. 38, ал.8 и ал. 9 от ЗДДФЛ

Иначе и да не ги отменят, по -добре изобщо да не се ползват данъчните облекчения по чл. 19, не е задължително .. и без това не са кой знае колко пари като се сметнат ..... например ако си дал 1000 лв. за застраховки живот и годишния доход е 10000 лв. ще се ползва данъчно облекчение 10 на сто - 1000лв., т.е. ще се плати около 100 лв. по -малко данък за което трябва да се подава данъчна декларация ....
 
Последно редактирано:
От: Нарушават обещанието да не вдигат данъците и да не въвждат нови

Този бисер на глупостта чак сега го забелязах:

Друга мярка предвижда и еднократно облагане с 10% на всички плащания, които българските компании правят за услуги от офшорни зони.
Източник: Променят данъци за бюджет 2011

Това може много лесно да се заобиколи по следния начин:
1) Прави се фирма в държава, която не е "офшорна зона" (Фирма 1)
2) Прави се фирма в държава, която е "офшорна зона" (Фирма 2)
3) Българската фирма купува услуги от "Фирма 1"
4) "Фирма 1" купува с тези пари услуги от "Фирма 2"

По този начин парите пак отиват в офшорната зона без да е платен предлагания данък.

Единствената причина да се прави подобно прехвърляне е да се намали размера на дължимия данък върху печалбата на фирмата. С разходите за услуги в офшорни зони се нагласява печалбата на фирмата да е много малка и дължимият данък печалба да е минимален. После тези пари се връщат в България като дивиденти и се плаща данък върху дивидента 5% (същият данък се плаща и ако българската фирма изплати дивидент - разликата е, че се пести от данъка върху печалбата на фирмата, който е 10%).

Ако направят данъка върху печалбите на фирмите нула, а се плащат само данъци върху приходите на физическите лица, тези методи за намаляване на дължимите данъци няма да работят (защото няма да има какво да се намалява)! Обаче няма политическа воля за това. И ако се направи останалите страни от ЕС ще нададат такъв вой... (защото всички европейци ще тръгнат да си правят фирми в България).

Те и сега недоволстват, че данъкът е само 10% и искат да го повишаваме, но явно в парламента има и отговорни хора, които не се поддават на този натиск. В момента такъв нисък данък (от страните в ЕС) има само Кипър (други страни от ЕС с такъв нисък данък не са ми известни).

Нулев данък върху печалбата на фирмите ще привлече огромни инвестиции, което ще раздвижи икономиката и ще повиши приходите на хората (а от там ще се увеличат и данъчните постъпления, защото приходите на хората ще се облагат с данък). Обаче другите държави няма да харесат това и ще приемат директива на ЕС (ако все още няма такава приета) за минимален размер на данъка върху печалбата на фирмите. Може и до ембарго да се стигне (до война не вярвам).
 
Последно редактирано:
От: Нарушават обещанието да не вдигат данъците и да не въвждат нови

Хепи до оня ден ревеше че не е правилно земеделците да получават преференции, а днес жалиш застрохователите че им направили данъка 2%. и тия сметки дето ги правиш за офшорните зони в някой филм ли ги гледа
 
От: Нарушават обещанието да не вдигат данъците и да не въвждат нови

Това е допълнителен данък, с който се облагат не застрахователите, а техните клиенти. Клиентът вече е платил данък върху парите, които е дал за застраховка, застрахователят също е платил данък и това облагане с два процента е нов допълнителен данък, който се плаща от клиента на застрахователя. Застраховките не трябва да се облагат с допълнителен данък, по същата причина, поради която доходите от лихви в банкови сметки не се облагат с допълнителен данък.

Данъците трябва да са еднакви за всички, а не някои да се облагат с допълнителни данъци, а други да ползват преференции.

ДДС-то също трябва да е еднакво за всички, а не както е сега някои да плащат по-малко от 20%.

Ако смяташ, че нещо неправилно смятам, защо не написа как се смята правилно? Пропуснал съм само да отбележа, че двете фирми ще струват няколко хиляди годишно, което обезсмисля тези операции за суми по-малки от няколкостотин хиляди. И освен това има други по-лесни начини за намаляване на дължимите данъци, които се прилагат на практика по-често, въпреки, че са незаконни.

Написаното от теб показва, че изобщо не си разбрал какво съм писал до момента.
 
Последно редактирано:

Горе