Нов член на форума:)

Olympus

New Member
Здравейте всички:)Чета форума от седмица и първото нещо,което ми направи много добро впечетление е как хората обменят идеи и си помагат взаимно,все неща неособено характерни за българина.Сега да кажа нещо за себе си.На 21 съм,студент трети курс в УНСС.Преди да попадна на форума само бях чувал за интернет маркетинг,правене на пари от интернет и т.н.Изчетох доста теми и съм наистина заинтригуван от идеята да създам нещо свое в нета и да изкарам пари от него.Трябва да отбележа,че харесвам науката маркетинг и съм изчел доста материали и няколко учебника,но не знам дали това ще ми е от полза тук.Проблема идва от това,че съм абсолютно "бос" в сферата на компютрите и компютърните технологии(познанията ми се свеждат до сваляне на филми/игри,работа със Word,Excel и подобни),но имам желание да се науча.Видях,че на начинаещите препоръчвате първо да си направят собствен блог.Въпроса ми е може ли да прескоча тази стъпка и направо да премина към направата на сайт,като за целта ще изуча програма за направата му(HTML или?)Също така по какви критерии да избера съдържанието на сайта/блога.Имам доста интереси и неща за които мога да пиша(история,животни,мистика,бойни спортове,бодибилдинг и др.)Та въпросът ми тук е,как да избера съдържанието,коя тема ще се котира и ще привлича повече хора от друга.На първо време това са нещата които ме интересуват.Простете ако на въпросите ми е отговорено в други постове.
Поздрави и успехи:)
 
От: Нов член на форума:)

Здравей и добре дошъл в форума. За да те посъветвам как да потеглиш ми са нужни две неща да знам
Имаш капитал ? - инвестираш го във вече готов сайт (но пък нямаш знания ?) малко кофти
- нямаш капитал - започвай да го трупаш с предлагане на собствена услуга, същевременно учи за seo и wordpress. Момента с блога не можеш да го прескочиш, не е нужно да бъде личен блог, може да бъде тематичен, да пишеш за нещата, които те вълнуват.
Поздрави и пак добре дошъл, в никакъв случай не се отказвай.
 
От: Нов член на форума:)

Добре дошъл, първо да те стресна - и тука има хейтване, спокойно, ако си за хейт, няма да те пропусна, бъди сигурен :twisted: .

Относно блога и сайтовете> казвам го на повечето, които са дошли и питат: НАУЧЕТЕ WORDPRESS - на wordpress се прави всичко - е-магазини,блогове,видеота,е-списания и т.н.. и т.н., дори сайтове за флаш игри - ТЕМИ ИМА ВСЯКАКВИ и модификации + стотици хиляди плъгини - нали не мислиш, че ще е по-добре да учиш няколко години как да си направиш сайт и той ще е по-добър от wp? Как и да е, стига с wordpress> почвай него да изучаваш, той ти стига за всякакви сайтове да правиш, а ако не вярваш - влезни в http://www.woothemes.com/themes/ или http://www.elegantthemes.com/gallery/ или http://templatic.com/ - wp може всичко + това, че всичко е CMS и има хиляди плъгини, с които БУКВАЛНО можеш да измислиш всичко, без да си програмист.

Критериите за сайта ще си избереш ти - ще направиш такъв сайт, какъто ти е интересно да развиваш.
 
От: Нов член на форума:)

Благодаря за бързите отговори:)twis7,за жалост нямам собствен капитал.Под предлагане на собствена услуга фреелансер ли имаш в предвид?Алан,ще приема съвета ти и ще започна да изучавам wordpress,въпреки че все още не ми говори нищо:)
 
От: Нов член на форума:)

Няма значение, започни с това: www.blogger.com - регистрирай се, собственост е на google inc - блог платформа, аз с нея започнах преди 3 години, там ще се учиш, като израснеш достатъчно, ще смениш на wp ;) , дотогава -там,а тема www.btemplates.com ама карай по дефаулт, че нема се опраиш лесно в началото ;) ;) ;) , ама поне ще учиш как се докарва трафик, а.. и тука разчитаме на поне 80 процента трафик от гугъл, 10 процента директен, 10 - от други сайтове - затова ако си правиш сайт, няма да спамиш> всичко трябва да идва от гугльо> как? - има много четива, във форума има страшно много книги и теми за seo и то безплатно. Безплатно обучение и то как да правиш пари, представи си.
 
От: Нов член на форума:)

и за да не се чудиш кво е тва животно seo - Searching engine optimisation (ако въобще така се пишеше) Можеш да четеш много за това в форума. Общо взето правиш сайт, оптимизираш го on page и започваш да правиш ling building (слагаш линкове към него от други сайтове) => гугъл вижда че хората ти харесват сайта и го класира по високо в резултатите, от там идват посетители, а с посетителите стотинки, левчета, хилядарки
От теб зависи
Успех
 
От: Нов член на форума:)

Програмни езици са: html, css, php, java и т.н., които трябва да научиш, за да направиш един добър сайт. Е можеш и някои да пропуснеш при писането на кода, но задължително трябва да учиш доста и практика. Ако те влече - дерзай.

По-бързо и лесно е CMS - готовите системи за правене на сайтове. Казаха ти една вече, но има и други - joomla е една от известните.

За блога, който ако ще почваш да водиш - не се води от търсенето на 100%. Започни да пишеш за нещата, който те вълнуват и се учи как да му правиш оптимизация, популизиране, сложи му реклами Адсенс примерно. Докато се учиш можеш да изкараш някой друг лев за кафе и т.н.

Ако искаш да натрупаш и капитал докато учиш - влез в раздела за фрийлансърите и виж какво се предлага, на какви цени и си реши сам.

П.С. Не е трудно и не е страшно да се научиш и да изкарваш пари от интернет, НО се изисква постоянство. Във форума има достатъчно информация, че да можеш да направиш почти всичко.
 
От: Нов член на форума:)

Pro tip: ако си на 21 и не знаеш езици за програмиране, не ги учи, ами си плати на някого да ти направи сайт. Просто ти е прекалено късно, а и явно това не те влече, да не споменавам пък колко пренаселена е нишата с уеб програмиране. Няма смисъл просто. Някакви познания ще придобиеш щеш-не щеш, ама чак пък толкова да учиш...

Във форума можеш да си намериш кой да ти направи инсталация на WordPress сигурно за 5 кинта и да ти го направи както те кефи за още 20-30. Това е блог платформа, на която в УНСС най-вероятно са те учили да бачкаш.

Хостингът ти струва към 3-4лв. на месец, домейнът ти е около 15 на година.
 
От: Нов член на форума:)

ако си купи хостинг от ИЦН предполагам и сам може да си инсталира вордпресс и вече ще му помагаме за настройване на теми т.н.
 
От: Нов член на форума:)

Pro tip: ако си на 21 и не знаеш езици за програмиране, не ги учи, ами си плати на някого да ти направи сайт. Просто ти е прекалено късно, а и явно това не те влече, да не споменавам пък колко пренаселена е нишата с уеб програмиране. Няма смисъл просто. Някакви познания ще придобиеш щеш-не щеш, ама чак пък толкова да учиш...
Айде да не са обиждаме сега :)
Що да е късно на 21? Аз на 21 изпитвах отвращение към програминга и не давах никакви хинтове за интерес в областта на кампютрите.
Ненамси колко годин по-късно (всъщност точно одеве) моя милост успешно наследи PHP клас (затъкнат дълбоко в един wp плъгин) и му override-на един от методите у моя собствен... 8)

И дефакто не мисля че наоколо (форумно демек) имам особена конкуренция в нишата 'Вордпрес програминг'.
Ако си пусна услугите у тукашния пазар, сигурно ще имам навалица от клиентела :) .
Пък и даже на световното пазар се продавам доста добре.

(абе малко ударих гъзъ у тавана ама нищо...)

Програмингът не е нищо особено. Масата време правиш само: копи-пейст, копи-пейст,... 8)
 
От: Нов член на форума:)

Изглежда различни неща сме кодили с теб и имаме различни представи за това.
Както и да е, няма значение, но на човека явно по-скоро към content писането са му насочени интересите, не към кодинг :)

Та в тоя ред на мисли му е напълно излишно според мен.
 
От: Нов член на форума:)

Pro tip: ако си на 21 и не знаеш езици за програмиране, не ги учи, ами си плати на някого да ти направи сайт. Просто ти е прекалено късно.

Аз също не съм съгласен започнах да се занимавам с уеб програмиране на 25 години за месец вече (по наложителни причини) вече бях направил първият си сайт на PHP. За което благодаря на човека за който работех тогава, че ми постави ултиматум (Искам сайт до месец написан на PHP), сега 6 години след това имам доста опит зад гърбат си и продължавам да се развивам. Най-готиното е, че когато ти си направиш сайта усещането е съвсем друго от колкото когато ползваш готова система, така, че , ако си решил да се учиш да програмираш и имаш интерес бих те посъветвал да си направиш сайта или блога сам с твой си код успех. :)
 
От: Нов член на форума:)

Все още не разбирам защо карате човека да открива топлата вода. Хубаво е "друго усещането", обаче е бавно и неефективно, а крайният резултат ще е по-лош, отколкото ако работи с готови решения. Което за мен е усещане за кофти инвестиция на време.
 
От: Нов член на форума:)

Ние нищо не го караме, ама ти много грубо му отряза опциите.
Може пък да реши че кодването му е повече фън.

Пък и уебмастър без поне базови познания по ХТМЛ, ЦСС, че и малко ПХП, не е за никъде според мене.
Освен ако не създава някакъв уникално добър, уникално търсен, и уникално уникален контент.

Ама 85% от тукашните уебмастъри нямат (по-скоро не им се дават) 14 лева (тва са 2.5 кутии цигари се пак!) за домейн.
90% нямат за хостинг.
Камо ли да им останат да платят на някой да им направи сайт.

ПС: Пък и темата е от Юни месец и юзърът отдавна му е през *** за уебмастъринга :) .
 
Последно редактирано:
От: Нов член на форума:)

Пък и уебмастър без поне базови познания по ХТМЛ, ЦСС, че и малко ПХП, не е за никъде според мене.
Както казах – ще-не ще, ще научи нещо.

А тая тема не знам защо ми излезе в "Какво ново?", въобще не видях датата.
 
От: Нов член на форума:)

Най-добре почни направо със собствен домейн - под $8 на година е цената за .com / net ,
хостинг има и за по 1,5 лева на месец, има и разни с sms разплащане / не съм ползвал и не мога да препоръчам/.
Ако ли не както ти предложиха blogger и wp.com имат безплатни регистрация с адрес от типа - moiatblog.wordpress.com , като когато решиш можеш да минеш на moiatblog.com като запазиш всичко и ти се пренасочи стария блог към новия.
Няма значение, започни с това: www.blogger.com - регистрирай се, собственост е на google inc - блог платформа, аз с нея започнах преди 3 години, там ще се учиш, като израснеш достатъчно, ще смениш на wp ;) , дотогава -там,а тема www.btemplates.com ама карай по дефаулт, че нема се опраиш лесно в началото ;) ;) ;) , ама поне ще учиш как се докарва трафик, а.. и тука разчитаме на поне 80 процента трафик от гугъл, 10 процента директен, 10 - от други сайтове - затова ако си правиш сайт, няма да спамиш> всичко трябва да идва от гугльо> как? - има много четива, във форума има страшно много книги и теми за seo и то безплатно. Безплатно обучение и то как да правиш пари, представи си.
Зашо на blogger, а после да минава на WP, да започва направо от WP.com с безплатен блог :)

ако си купи хостинг от ИЦН предполагам и сам може да си инсталира вордпресс и вече ще му помагаме за настройване на теми т.н.
99% от cpanel хостовете имат fantanstico или друго за автоматична инсталация на блог.

Най-добре почни направо със собствен домейн - под $8 на година е цената за .com / net ,
хостинг има и за по 1,5 лева на месец, има и разни с sms разплащане / не съм ползвал и не мога да препоръчам/
 
От: Нов член на форума:)

А тая тема не знам защо ми излезе в "Какво ново?", въобще не видях датата.

:) Даммм и аз сега погледнах датите, иначе и на мен ми се показа в какво ново.
 

Горе