Правен въпрос относно авторски фотографии

terzo

Member
Здравейте,

Преди няколко дни получих имейл, от някакъв фотограф работещ за New York Post, който ми пише че съм използвал негова снимка неправомерно. Разбира се веднага я свалих от сайта. След още няколко дни получавам ново писмо от същия фотограф, че му дължа 500 долара за това, че съм я използвал без негово съгласие и че ако не съм му бил платил от 7 дни сумата щяла да стане 1500 долара.

До колкото знам от мои близък приятел, които е завеждал дело от подобен тип процедурата е следната:
1) Потърпевшия уведомява нарушителя, писмено с нотариално заверено писмо и обратна разписка. В писмото се подканя злоупотребилият доброволно да съдейства за решаване на спора.
2) Ако и след като писмото е изпратено/получено, не се предприемат никакви действия то тогава потърпевшия има право да си търси правата в съда.

Въпросът ми е при положение че веднага съм предприел действие по отстраняване на снимката от сайт/сървър и не съм получил официално (нотариално заверено) искане, то реално ли е фотографа да има претенции към мен? На мен по-скоро ми прилича на фишинг и затова пускам и темата тук, ако някой от вас е получавал подобно заплашително писмо моля също да сподели какво се е случило в последствие.
 
От: Правен въпрос относно авторски фотографии

Това е типичен пример за C&D писмо (cease and desist).

Във 99% там е показване на мускули "ако не направиш това което ние искаме ще видиш какво ще ти се случи". Общо взето опипват почвата - ако мине номера.

Във твоя случай съвета ми е да си го преместиш във другия крачол и да не му отговаряш на мейлите.
 
От: Правен въпрос относно авторски фотографии

Според мен е чист фишинг. Някой се представя за въпросния фотограф, пуснал е въпросната снимка в нета, видял е къде излиза и е наспамил всички. Тези, които са я свалили ги е сложил в категория "стреснати" и директно почва да ги натиска. Това плати сега, щото после ще платиш тройно е просто христоматиен фишинг пример. Просто игнорирай и толкова.

Което хич не те оневинява, че не е ок да се ползват чужди фотографии без разрешение, ама това е друга тема.
 

Горе