Предплатената кредитна карта - кредитна ли е?

dmb

New Member
Някой знае ли дали така наречените "предплатени кредитни карти" са напълно неразличими външно от кредитните карти. В смисъл, че като искаш да вземеш кола под наем в чужбина, ти може да си платиш и кеш, или с дебитна карта, но ползват кредитната един вид като гаранция, че си проверен и надежден. Та дали тези предплатени карти, които са по същество дебитни карти, но се водят кредитни, минават в този случай?
 
Последно редактирано от модератор:
Re: Предплатената кредитна карта кредитна ли е?

Кредитни карти имат релефен надпис - останал от едно време да могат да се чекират ръчно на устроиства без връзка .... (ако си гледал стари филми от 80те има такива) дебитните са с плосък...

значи има карти който са като кредитни VIsa Clasic с кредитен лимит до сумата която имаш внесена - демек са дебитни с тях може да се взима кола под наем

http://www.rbb.bg/bg/individual-clients/bank-cards/debit-cards/mastercard-standard-and-visa-classic/
 
От: Предплатената кредитна карта кредитна ли е?

Като вземеш кола под наем ти блокират доста голяма сума като гаранция - т.е. освен че картата ти е с логото на VISA и с релефен надпис, трябва и да имаш поне 150% от сумата която ще платиш за колата под наем. Много често стават и проблеми - примерно вземеш колата в град А, там ти блокират сумата, после я връщаш с град Б, там ти взимат парите, но забравят да ти отблокират първата сума и трябва да чакаш 45 дена да се отблокира сама. Въобще за доста неща трябва да се внимава.
 
От: Предплатената кредитна карта кредитна ли е?

Да, точно за тези карти питам - дебитни или ги водят кредитни с внесена сума. Но някъде четох, че всъщност ти искат кредитната карта, не толкова заради парите, а заради това, че щом имаш кредитна карта, си по-надежден, т.е. няма да откраднеш колата. Аз дебитна карта имам, дори няколко, вкл. пише Мастър Кард на нея. Но това е дебитна карта, т.е. не гарантира, че съм надежден. Изрично гледам искат кредитна карта, иначе или ти отказват кола под наем, или те ровят много да те проучват. Та въпросът ми е тези по същество шмекерски кредитни карти, в които не те проучват, просто ти държат парите на депозит, те дали се признават навън. Защото честно казано, ако някой иска да задигне такава кола, няма никакви грижи да си направи такава карта. Сигурно не са толкова прости тия дето дават колите. А класическа кредитна карта понякога не може да се издаде.
 
От: Предплатената кредитна карта кредитна ли е?

Значи когато картата ти има логото на VISA/MasterCard и надписа е релефен, тогава картата ти е кредитна. Към самата карта вече имаш кредитен лимит, който варира според "надеждността" на клиента. Ако кредитния ти лимит е 0 лв можеш да ползваш като дебитна - т.е. колкото внесеш в картата, толкова ще похарчиш. Ако кредитния ти лимит е 3000 лв реално харчиш пари, които няма в момента и после ги връщаш на банката срещу съответната лихва.
 
От: Предплатената кредитна карта - кредитна ли е?

МастърКард на Payoneer е с релефен надпис и никъде по нея не пише да е дебитна, макар че обективно е такава. На всичкото отгоре няма дори ПИН, но повечето места изобщо не иска тоя ПИН дето се въвежда в сайта. Дали това нещо ще може да мине за кредитна карта?
 
От: Предплатената кредитна карта - кредитна ли е?

В щатите няма да ти приемат картата, защото нямаш подпис на лентата отзад.

Моето предположение е, че кредитните карти (през картовите центрове на VISA/MasterCard) се приемат заради механизма за блокиране на суми и тяхното усвояване или възстановяване след това. При дебитните мисля няма такъв вариант.
 

Горе