Препродаване на продукти закупени от физически лица

pitancho

New Member
Здравейте! Имам няколко въпроса относно едно хоби :wink: и не успях да намеря отговор никъде. Тъй като не произвеждам стоката, естествено трябва да я закупя и продам. При продаването приходите могат да дойдат от Пейпал, Ибей, мой онлайн магазин, от друга фирма в САЩ или на ръка при директна среща с купувача. Бих искал да увелича количеството сделки и при повечето транзакции без последната при голям оборот, трябва да отворя фирма. Фирмата от САЩ би превеждала парите директно по сметката на фирмата. Никой от купувачите няма да е от България, а от други държави от ЕС или основно извън ЕС.

По-големите проблеми идват при разходите. Някои от артикулите мога да ги закупя директно от друг бизнес и няма да имам допълнителни разходи. За да направя достатъчно сделки, друга част от артикулите трябва да купя от частни лица и да платя в брой, защото продавачите отказват да приемат плащане с Пейпал. При друга част от артикулите трябва да платя на някой, за да закупи стоката за мен и би било трудно да сключим договор, защото нямам нужда от постоянни работници. Трябва ми някой, на който мога да се обадя, за 1-2-3 дни тук и там да свърши работата и да му платя.

При стоката, която закупувам лично от друг бизнес нещата са по-ясни. Купувам за 3лв., имам транспортни разходи от 50ст., ако след като платя комисионните получа 8, плащам дължимите данъци върху 4лв. 50ст. Но ако Иван ми продаде стоката за 8лв., аз я продам на Драган и получавам 12лв., как мога да докажа 8лв. разход, ако съм платил в брой на частно лице, което съм намерил по обява или съм срещнал на улицата? Защото като продам стоката, ако съм получил 12 на сметката на фирмата и Драган е в ЕС, трябва да платя ДДС и данък печалба. Ако препоръчаната цена на стоката е 2лв., няма да остане почти нищо след като платя данъците, ако не мога да докажа разходи по придобиване на стоката.

Не съм видял тази тема да е била дискутирана и мисля че ще бъде от помощ и на други. Въпреки че съм изчел няколко теми и със сигурност е било отговорено, някой би ли ме пренасочил към подробна тема или сравнения на предимствата и недостатъците на регистриране като ЕТ или ЕООД и дали да си плащам заплата, в зависимост от размера на доходите и приходите. Също, ако някой има опит с регистриране на бизнес в друга държава с по-благоприятни условия, ако споделите линк, ще чета внимателно.

Благодаря за отделеното време и успешен ден!
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

няма законен начин за изписване на тези разходи освен:
- сключване на трудов(намалено работно време, няколко дневни договора), граждански(по-скоро не защото касае повече интелектуален труд, който трудно може да се измери количествено) за изработка на дадена стока с предоставени от вас материали.
- физическото лице е самоосигуряващо се и пуска фактура, и му я плащате с РКО.
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

Ако физическто лице произвежда нещо имаш лесен и чист вариант. Материалите с ф-ра на фирмата, труда с граждански договор.
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

Благодаря за отговорите! За съжаление доколкото прочетох, еднодневните трудови договори са единствено за сезонна земеделска работа. Ако намеря например двама човека официално или не да отидат до Германия и да ми докарат една кола. Ако съм им платил по 50лв. на ден надник за 3 дни, няма ли начин да ги регистрирам като разход? Ако стоката е закупена от фирма, касовата бележка достатъчен документ ли е при плащане в брой или е нужна и фактура от фирмата за всеки артикул? Естествено ще имам и продуктът, който съответсва на касовата бележка, който ще продам евентуално.

Физическите лица също препродават стоката, но особено ако имат 1-2 артикула е нормално да откажат да се занимават с издаване на фактури. При този метод за придобиване на стока, да речем съм отишъл на гаражна разпродажба, спрял съм някой на улицата или съм намерил стока в обяви. Има ли начин да регистрирам закупуването, ако платя в брой? Единственият начин, по който се сещам е да използвам Пейпал акаунта, който съм свързал с фирмата си. Това достатъчно ли е, ако съм използвал Pay for goods and services услугата?

Благодаря!
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

не е достатъчно, единствения начин за закупуване на стока е фактура или плащане на работник за да я произведе, това за което говориш са различни начини за плащане (на фактура).
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

Може ли да разделиш въпросите с 1 2 3 и т.н да да мога да ти дам отговор.
И ако е възможно да ги направиш по прости и ясни.
 
От: Препродаване на продукти закупени от физически лица

Може ли да разделиш въпросите с 1 2 3 и т.н да да мога да ти дам отговор.
И ако е възможно да ги направиш по прости и ясни.

Ще се опитам. Ако и други могат да отговорят на някои от въпросите, са добре дошли.

Искам да продавам стока по различни начини - чрез обяви с плащане през Paypal, чрез фирма в САЩ, която ще ми изплати приходите, след като си удържат комисионната и таксата по продажбата. Клиентите ще са извън България, в някои случаи от ЕС, по-често извън.

1. Ако отида в магазин и си купя 20 телевизора в брой и имам касова бележка. Ако продам тези 20 телевизора на по-висока цена, касовите бележки от магазина достатъчен документ за разход ли са?
2. Нито ще купувам, нито ще продавам стоката в България и не прекарвам повече от 180 дни в годината в България. В коя държава бихте препоръчали да регистрирам фирма?
3. Приходите може да идват и ексклузивно извън ЕС. Какви данъци и осигуровки(ако са задължителни) бих дължал за продажба в и извън ЕС?
4. Ако купя нещо от Ebay или сайт за обяви и платя с Paypal, това достатъчно ли е, за да документирам разходи?
5. Тези от вас, които купуват и продават в Ибей в големи количества как процедирате?
6. Ако тегля пари от Paypal каква документация е нужно да представям относно баланса и движенията по сметката?
7. При какъв оборот е препоръчително да се регистрирам като ЕТ и при какъв като ЕООД?
8. Мога ли да назнача някой на краткосрочен договор към фирма с неселскостопанска дейност?
 

Горе