Продажба на 3D принтирани "Неща"

zevvvs

New Member
Здравейте колеги. От бая време ми се върти в главата да си взема 3D принтер със цел продажба на готови изделия. Със подходяжата стратегия вярвам, че ще ги вържа 200-300лв месечно (не е кой-знае колко, но като допълнителен доход над заплатата е супер). Под стратегия имам в предвид следене на трендовете. Като пример за такъв мога да дам онези планки за луфт на ел. тротинетките на Xiaomi, за последните 2 години всеки втори собственик на въпросната тротинета е потърсил 3D планка (10лв. средна цена). Лоша идея е просто да свалиш STL на "Чашка за химикалки" или "Някоя ваза" и да чакаш да се продадът. Сега с тези групички във ФБ е много лесно намиране на таргет клиенти.
До тук всичко изглежда наред, обаче ако продажбите потръгнат добре ще трябва да се мисли за фирма и други законови норми за да си нама човек главоболия. Как третира закона тези принтирани "Неща", под каква категория спадат? Можем ли да говорим тук за ръчно изработени изделия и в какви случай се налага патентен данък... Не мисля, че всеки може свободно да си пройзвежда изделия и да ги продава без контрол (знаем какви са рестрикцийте например за детски играчки). Убеден съм, че на 99% от хората, който се занимават с това просто не им пука и не се и замислят за фирма и закони...
Какво Ви е мнението за всичко това? Благодаря за вниманието и моля редакторите да преместят темата, ако не е в правилния раздел.
 

Горе