Сетълменти на банки

xainov

Well-Known Member
Здравейте,
започвам тази тема, за да осведомя за това, кога някои банки извършват сетълмент и да дам информация за други банки, за които знам.
Започвам с малко по-обща информация от Уикипедия:
Сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес, с което се преразпределя ограниченият паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната транзакция, е действително завършено.
Платежна система е система за прехвърляне на средства, която функционира въз основа на процедури и общи правила за обработка, клиринг и/или сетълмент на платежни операции.
Сетълмент е прехвърляне на парични средства по сетълмент-сметки с цел изпълнение на нареждания за превод между участници в платежната система.
Сетълмент-сметка е сметка при агент по сетълмента, използвана за съхранение на парични средства и за разплащане по сделки между участниците в системата.
Брутен сетълмент е сетълмент на плащанията, който се извършва без прихващане и индивидуално за всяко нареждане за плащане.
Повечето банки имат 2 сетълмента на ден - 1 сутрин и 1 следобяд. Някои имат повече, но не и по-малко.
Описвам банките, за които знам:
- ДСК - 2 сетълмента. 1 сутрин между 8.00ч. и 9.00ч. и 1 следобяд между 14.00ч. и 15.30ч;
- ОББ - 2-3 сетълмента, 1 сутринта около 9.00ч. и 1 следобяд около 15.00ч. При натрупани плащания след 15.00 ч. пускат 3-ти сетълмент около 17.00ч.
- TBI - 2 сетълмента, 1 сутринта между 9.00ч. и 10.00ч. и 1 следобяд между 15.00ч. и 16.00ч.
Интересувам се от информация и за други банки, по-специално от Първа Инвестиционна Банка (имам сметка там, обаче не ми предоставят такава индормация по телефона).
 

Горе