Споделяне на опит от "Безплатен хостинг".

vps

New Member
Всички знаме, че няма безплатен обяд. Но какво всъщност има е трудно да го коментират хора, които от 5 или дори от вече 10 години не са се докосвали до "въпросния обяд". Наистина нещата са се променили много в последните години, защото технологиите напреднаха изключително бързо.

Ако искате да разберете за безплатния хостинг, то вижте една класация на такъв продукт за 2017:
https://postvai.com/it/bezplaten-hosting.html
но не за това е темата тук.

В сайта който ви показах е споменато за българския доставчик на безплатен хостинг Zettahost.bg. Честно казано имам акаунт в този хостинг, но почти не го ползвам. Направих го някъде към 2010, а малко по-нататък за някъде период от 3-4 години изобщо и не влизах в сайта. Направо бях изненадан, когато реших да вляза наскоро и се оказа, че сайтът ми не е изтрит и си работи. Днес направих малки експерименти за скоростта на зареждане. Тестът е твърде специфичен, че да се правят общи заключения за скоростта, но показа че този форум тук зарежда около 3 пъти по-бързо от Европа и САЩ, но не и от Австралия (скоростта е почти еднаква там).

Другият сайт, който ще коментирам е 000webhost. В него отдавна нямаше реклами, както имаше и cPanel. По това време (става дума за преди 2-3 години), обаче, с някои от сайтовете ми се случи нещо лошо - появиха ми се банери на страницата (май беше такъв, рекламиращ самия 000webhost). Естествено тъй като ясно пишеше на началната им страница, че реклами няма - ти пуснах билет на поддръжката им. Сравнително бързо ми отговориха, че тези реклами не са задължителни и мога да ги махна, като добавя два реда в .htaccess файла. Направих това и въпросните реклами изчезнаха. Тази случка, обаче, беше преди сайтът да бъде продаден на доставчика на платен хостиг Hostinger. Тогава със сайта се случи направо апокалипсис. Всички хостинг акаунти към една регистрация трябваше да се "заменят" със само една отделна, допускаща един домейн. Но тази гадост не беше достатъчна. Също така изчезна cPanel, а накрая се появиха и банери за реклама на хостинга, но които вече са си "редовни". Тези банери са на всеки сайт, който има собствен домейн. И тази гавра с потребителите не стигна и приложиха варианта всеки ден по един час хостингът ти да е недостъпен. За мое щастие въпросното време от деня можеше да се настройва и го зададох 12 часа през нощта - тогава определено не ползвам сайта.

Накратко вече не ви препоръчвам да опитвате с 000webhost - той вече не струва.

Имам опит и в два други безплатни хостинги, но за тях някой друг път, ако темата представлява някакъв интерес. Това, че безплатните хостинги имат ограничения си е ясно, но това не е тема където да се рецитира колко са калпави. Има си тема и за това... Ако в последните 1-2 години сте ползвали някой безплатен хостинг - споделете опит, дори и ако той е силно отрицателен.
 
Мисля, че в днешно време, за минимална сума, човек може да си позволи работеща "съвременна" услуга.

Хубаво е, потребителят да не се доверява и на "компании", които оперират услугите си от риселърски програми. Знам за оплаквания от клиенти, на които сайтовете им са били откраднати или спряни без предупреждение.
Някой стартира споделена услуга от риселърски план, но с времето вижда, че не му потръгва и бие шалтера. :confused:
 
Последно редактирано:
Има едно изключително важно нещо, което хората пропускат, когато става дума за използване на безплатен хостинг. Хоствайки сайта си на подобна система ти автоматично се оказваш в една дива среда. Твоят сайт е много вероятно да бъде атакуван по всевъзможни начини по отношение на сигурността от недобронамерени хакери. Така ти ще получиш много ценен опит в писането на качествен софтуер и настройка на механизмите за защита. Такъв опит получават и доставчиците на безплатен хостинг.... Такива условия не може да постигнеш при "минимална сума" и "съвременна услуга", защото платиш ли ти вече не си анонимен и така никой хакер не може да дойде достатъчно "близо" до системата ти.

Така че, ако ще разработваш сайт, който не е настройка на нещо готово, а ще го пишеш сам - по-добре почни на безплатен хостинг до момента в който развиеш нещата. Естествено за бизнес приложение и дума не може да става, но почти винаги един сайт започва не от този етап.
 
Да ползваш безплатен хостинг за цели освен тест на малък блог — е невероятна лудост.

Хостинга е бавен, ограниченията са хиляди, като дори SSL безплатен не можете да сложите на сайта си.

И да не говорим че вече има такава тема и то много активна. Защо е нова такава??
 

Горе